Gråsten Boldklub fastholder pigerne ved at have fokus på trivslen

Flere trænere og klubber kender til udfordringer med pigespillere, der falder fra foreningslivet, når de rammer teenagealderen.

I Gråsten Boldklub vil de gøre op med den kedelige tendens.
Derfor har de lagt en plan om at fastholde klubbens pigespillere. Målet er klart; de skal syntes, at det er sjovt at gå til fodbold i Gråsten Boldklub og de skal blive ved med at spille i klubben.

Med GO! fandt jeg ud af, at jeg virkelig værdsætter fællesskabet ved fodbold

Caroline, 14 år, spiller i Gråsten Boldklub

GO! værktøj hjælper klubben på vej
Hos DGI kender man også til problematikken omkring børn og unge, der falder fra i foreningslivet. Derfor har de indledt et projekt, som er støttet af TrygFonden, om at starte 40 forløb ude hos de syddanske foreninger, hvor trivsel og motivation blandt børn og unge er i fokus;

”GO! er et værktøj, hvor der arbejdes med fire motiver; Sundhed, udfordring, fællesskab og glæde, som vi oversætter til Go Fit, Go Pro, Go Together og Go Fun. Hvert GO!-motiv – og balancen imellem dem – siger noget om, hvad der motiverer det enkelte barn til at dyrke idræt” siger Amalie Rhode Rasmussen, børn- og ungekonsulent i DGI Sønderjylland.

Motiverne blev præsenteret for bestyrelse, spillere og trænere i Gråsten Boldklub tilbage i september måned, og nu er træningen for u13-u17 pigerne bygget op omkring GO! motiverne:

”Det var en klar øjenåbner for mig at planlægge min træning efter de her parametre.

Hjemmefra havde jeg måske tænkt, at en øvelse tog udgangspunkt i fællesskab og glæde, hvor spillerne opfatter det anderledes. På den måde lærer jeg gennem feedback fra spillerne at justere min træning, så den hele tiden har en hensigtsmæssig dosering af samt fokus på de forskellige motivationer” siger Martin Tambor, træner for Gråsten Boldklubs u15-u17 piger.

Da klubbens pigespillere blev præsenteret for GO! blev de også overrasket over, hvad der egentlig betyder mest for dem, når de snører fodboldskoene:

"Jeg fandt ud af, at jeg virkelig værdsætter fællesskabet på holdet og så kan jeg også rigtig godt lide motionen og den friske luft" udtaler Caroline på 14 år fra Gråsten Boldklub. 

Det er lærerigt for mig at evaluere øvelserne bagefter med mine spillere

Martin Tambor, træner i Gråsten Boldklub

Spørgeskema og sociale arrangementer

Inden forløbet med DGI Sønderjylland kom på banen, havde Gråsten Boldklub selv tænkt nogle tanker omkring trivsel blandt klubbens yngre medlemmer. De havde også et ønske om at skabe et holdfællesskab i det nyetablerede samarbejde mellem Gråsten Boldklub, Broager Motion og Varnæs-Bovrup IF med henblik på at gøre det endnu sjovere at spille fodbold, fastholde eksisterende spillere og få de nye spillere godt integreret på holdet.

Jeg går til fodbold for det sociale og vi hepper altid på hinanden, det giver et fedt fællesskab

Madiken, 14 år, spiller i Gråsten Boldklub

Det mundede ud i et spørgeskema til alle spillere, hvor de skulle svare på nogle spørgsmål omkring deres trivsel i klubben og motivationen for at være fodboldspiller netop dér.

”Vi fik rigtig meget ud af de svar, der kom retur. Noget gik på forskellige fodboldmæssige inputs og meget gik i retningen af, at de var glade for fællesskabet og sammenholdet i klubben, samt de sociale ryste-sammen-ture, som vi arrangerer nogle gange om året” siger Martin Tambor, og fortsætter:

”Derfor var det rigtig fedt, da DGI kontaktede os omkring Go! værktøjet, for vi var jo allerede i gang med at tænke i de her baner, men nu er det bare blevet konkret og en fast del af hverdagens træning både for trænere og spillerne. Vi har fået et fælles sprog til gavn for glæden ved at spille fodbold i klubben – og forhåbentlig også fastholdelsen af spillere på den lange bane, når vi fortsætter med at gøre mere af dét, der motiverer spillerne.”

Et GO! forløb i foreningen består af:

1) GO! Træning, hvor DGI kommer og laver GO! øvelser

2) GO! Workshop, hvor GO! præsenteres for foreningens trænere og ledere

3) GO! Opfølgning, hvor vi deler erfaringer og oplevelser i forhold til foreningens arbejde med GO!