Øsby: Vi er kun noget, hvis vi gør noget for hinanden.

Og lige præcis i Øsby, gør de tingene sammen og for hinanden. Det er den lokale gymnastikopvisning et sandt eksempel på – en kæmpe festdag, der samler hele byen med 500 indbyggere tæt på Haderslev.

Øsby Hallen er pyntet op til fest, og der er tænkt over hver en detalje til årets gymnastikopvisning, som bæres af temaet: ”Lokalområdet”.

”Vi syntes det var på tide at give noget tilbage til de sponsorer, som har støttet os gang på gang – derfor er temaet i år ’det lokale’ og hver sponsor har fået sit eget bord med opdækning, der beskriver deres virksomhed og engagement i byen” siger Maria Enevoldsen fra gymnastikudvalget i Øsby IF.

Netop involvering af lokalområdet er med til, at gymnastikopvisningen hvert år er en kæmpe succes med 350 tilskuere, 250 gymnaster på gulvet, 19 sponsorer, og ej at forglemme de mange frivillige hænder og kagebagere, som giver en hånd med på dagen.

Maria Enevoldsen er ikke i tvivl om, hvad opskriften bag succesen er: ”Man skal turde at spørge om nogle vil give en hånd med, det handler om at involvere folk med lige netop dét, de kan bidrage med, og på den måde bakker folk helt naturligt op og føler en medaktie i projektet – det gør også, at opvisningen bliver en festdag og publikum bliver hængende en hel dag.”

Lokal syerske har syet 120 unikke dragter
Det helt unikke ved opvisningen i Øsby er, at gymnasterne bærer hjemmesyede dragter, som naturligvis også er lokalt udarbejdet og passer til hvert enkelte gymnast.
Designet er en illustration af en fugl håndmalet af Maria Enevoldsen og efterfølgende har den lokale syerske Marianne Juel Vestergaard udviklet dragterne i tæt dialog med holdenes instruktører:

”Eneste krav til designet var, at fuglen skulle optræde, og siden oktober sidste år har instruktørerne og jeg skabt de her unikke dragter – jeg er meget rørt i dag over at se børn og voksne lave gymnastik i hele det her setup” udtrykker en stolt Marianne Juel, som til daglig driver sin egen sy-virksomhed ByJuel.

Idéen er bragt videre til festuge
Det er ikke kun Øsby’s gymnastikafdeling, som er i vækst med mange medlemmer – hele byen oplever fremgang både med tilflyttere og godt gang i de lokale virksomheder.

”Idéen med et temabåret arrangement benytter de også til vores festuge, og de formår ligeledes at samle hele byen, hvor de oplever et ligeså stort engagement fra lokalområdet, som vi gør – vi er enormt gode til at bakke op her i Øsby, men vi er også gode til at involvere folk i vores idéer og det giver en enorm fællesskabsfølelse, som vi alle gerne vil være en del af” udtaler Maria Enevoldsen.

 

Fakta

  • Øsby har ca. 500 indbyggere
  • Øsby IF har 400 aktive medlemmer, hvoraf 250 er gymnaster
  • Gymnastikafdelingen aktiverer bl.a. 70 seniorer hver uge
  • Maria Enevoldsen har været instruktør i 13 år på holdet Øsby Ladies, som bl.a. har lavet opvisning til DGI Landsstævne i 2017 i Aalborg, DGI Sønderjyllands galla-opvisning og flere forårsopvisninger rundt omkring i Sønderjylland. Holdet planlægger også at deltage til DGI Landsstævne i Svendborg 2021.