SOSU-elever uddannes i aktivitet og bevægelse

Under titlen ”SOSU-Vibes – Vi igangsætter bevægelse, energi og smil” kan 30 SOSU-elever nu tilføje aktivitet og bevægelse på CV’et.

SOSU-vibes er et nystartet bonusfag i et samarbejde mellem Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa og DGI Sønderjylland. Bonusfaget har til formål allerede i grundforløbet at give eleverne kompetencerne til at igangsætte og gennemføre aktiviteter for borgere inden for deres kommende arbejdsområde.

”Det har været et dejligt afbræk fra den teoretiske undervisning at bruge kroppen aktivt, og jeg har fået øjnene op for, at der er ingen begrænsninger inden for bevægelse, men i stedet muligheder,” udtaler SOSU-eleven Tasja Strojeck, 27 år, fra Sønderborg.

Elevernes trivsel og fremtid er i fokus

Bonusfaget stemmer godt overens med Social- og Sundhedsskole Syds Strategi 2020; Sund skole, og derfor var samarbejdet med DGI Sønderjylland let for uddannelsesleder Marianne Havn at sige ja til:

”Vi har en ambition om at øge elevernes trivsel her på skolen, så de er sunde både fysisk og mentalt til de udfordringer, der nu engang venter dem inden for sundhedsområdet, og her ser vi, at faget formår at koble faglighed og sundhed sammen.”

Også underviserne Judith Fabricius og Kirsten Nørgaard Matschke har set mange fordele i at have et praktisk undervisningsfag:

”Eleverne har gennem aktivitetshjulet og DGI’s Go-logikker fået nogle værktøjer til, hvordan de nemt kan tilpasse og justere aktiviteter, så de passer til en bestemt målgruppe og den tankegang kan de også koble til fx rehabilitering” udtaler underviser Judith Fabricius fra Genner.

Underviser Kirsten Nørgaard Matschke fra Haderslev har også oplevet, hvordan eleverne har udviklet sig ved at prøve igangsætterrollen på egen krop:

”De har skullet lave aktiviteter for hinanden, og det har været lærerigt for dem at prøve nogle grænser af, inden de skal ud og praktisere det i virkeligheden. ”

Fakta

  • Navnet SOSU-vibes er valgt af eleverne selv.
  • Faget ligger i SOSU-elevernes grundforløb og er et erstatningsfag for de elever, der har fået merit i dansk.
  • Indholdet er udviklet i et samarbejde mellem Social- og Sundhedsskole Syd og DGI Sønderjylland. Det består af et 9 ugers forløb med teoretisk undervisning, praktiske øvelser og fysisk aktivitet.
  • 15. januar 2021 får de første elever uddelt kursusbevis og et andet hold elever bliver uddannet til februar 2021.

Ældre borgere får gavn af faget

For 21-årige Daniel Moisen fra Felsted har SOSU-vibes haft stor værdi:

”Jeg kan allerede se for mig, hvordan jeg kan koble den teoretiske viden om sygdomme sammen med de aktiviteter, vi har lært, som kan justeres i niveauet på plejehjemmene.”

For bevægelse er nemlig vigtigt gennem alle livets faser, og med en målrettet indsats for aktivitet og bevægelse i sundhedssektoren er vi på vej i den rigtige retning:

”Bevægelse kan have positiv indflydelse på borgernes generelle trivsel og sundhed, og vi kan tydeligt se, at SOSU-eleverne har fået øjnene op for, hvor vigtigt et redskab det er” udtaler projektleder Amalie Rhode Rasmussen fra DGI Sønderjylland, som har undervist eleverne flere gange og været censor til deres praktiske oplæg.