Kaffe, kultur og kilometer i benene. Nyt seniorcykelfællesskab ser dagens lys

I Nordvest cykler seniorerne byen tynd. Vil du med?

For mange danskere kniber det med at bevæge sig nok. Og samtidig hører vi, at flere og flere danskere er ensomme. I et nyt cykelfællesskab ved Grøndal MultiCenter i Nordvest slår man to fluer med et smæk: Ugentlige cykelture til nye områder af byen med kaffestop og snakke gør godt for de 15-20 cyklister over 60 år, der cykler med hver onsdag.

En af dem er Nina Monnerup.

"Jeg kendte ingen i forvejen, og jeg trængte til at bevæge mig mere og få frisk luft. Så jeg dukkede op til første cykeltur den 17. maj med min cykel og cykelhjelm. Siden da kører jeg med hver onsdag og får både motion, gode venskaber og kulturelle oplevelser med hjem," fortæller Nina Monnerup.

362283777 2090082464700984 635960936118380672 N

Plads til alle

Cykelturene hver onsdag har ikke noget særligt formål andet end det, man ser: Fælles cykelture i et tempo, hvor alle kan være med. Dét passer Nina Monnerup rigtig godt:

"Jeg bruger kun to af mine tre gear. Jeg havde ikke meldt mig, hvis det var en konkurrence. Vi cykler én og én på en rute, der er planlagt på forhånd, og nogle gange følger der historier med om området, vi cykler i, eller de ting, vi ser. Forleden cyklede vi forbi én af Thomas Dambos trolde, og vi har hørt historier om Vestvolden. På turen holder vi også pause på en hyggelig cafe, spiser brød og drikker kaffe sammen."

Der er plads til alle, om man så er i god form og til lange ture eller lige har støvet cyklen af efter flere år i kælderen. Bare husk cykelhjelmen og velpumpede dæk.

356925921 1667269043685145 7253406158919446958 N

Stærke fællesskaber

Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed har for nyligt lanceret den første landsdækkende handlingsplan mod ensomhed. Fællesskaber er netop en af nøglerne til at komme ensomhed til livs. Derfor fortsætter DGI Storkøbenhavn og Københavns Kommune indsatsen med at starte flere cykelfællesskaber op, og siden 2019 er der stablet seks aktive cykelfællesskaber på benene rundt omkring i København.

"Vi kan se, at der opstår nogle stærke fællesskaber. Cykling er en motionsform, hvor mange kan være med, og så følger der både nye oplevelser i by og natur med. På cykelturene lærer deltagerne lige så stille hinanden rigtig godt at kende, og så trækker både fællesskabet og cykeloplevelserne. Der opstår undervejs et stort ansvar for hinanden og for fællesskabet. Mange deltagere har også lyst til at tage teten som turguides, hvor de så viser lokale steder og stier frem," fortæller cykelkonsulent Sofie Hemmingsen fra DGI Storkøbenhavn.

"Man skal være med, fordi vi får motion, og fordi det er nogle meget positive, imødekommende mennesker i gruppen. Alle er velkomne," slutter Nina Monnerup.

Kunne du tænke dig at være med? Læs mere om de seks seniorcykelfællesskaber i Københavns Kommune her

Du kan læse mere om cykelfællesskabet i Nordvest i Facebookgruppen