Velkommen i klubben! Lyngby Taekwondo Klub har fokus på det gode klubmiljø

Et udviklingsforløb i DGI Storkøbenhavn har hjulpet taekwondo-klubben med både at fastholde og tiltrække flere igennem en god velkomst og tydelig kommunikation.

Foto: Luna Martinsen

Lyngby Taekwondo Klub kom egentlig med på et afbud. Men de fik sat gang i et foreningsudviklingsforløb hos DGI Storkøbenhavn i maj måned, og de har ikke set sig tilbage siden.

”Jeg havde læst lidt om, hvad DGI gør for kampsport, og hvad de kan hjælpe med,” fortæller Mads Klavsen, der er træner og kasserer i klubben. ”Så jeg kontaktede en DGI-konsulent og fik sat gang i forløbet. Vi fik et 360-graders blik på foreningen, og vi blev enige om at lægge en 5-års plan for klubben med udvalgte fokusområder.”

Det var bl.a. fastholdelse af medlemmer – bl.a. gruppen af piger over 13 år – der stod højt på listen. Fastholder man en stor gruppe af de børn, der er medlemmer nu, er en afledt effekt på lang sigt desuden, at mange senere bliver instruktører.

7.jpg

Man ville også gerne tiltrække flere kvinder i alderen 15-35 år, og klubben har nu startet et selvforsvarshold op med omkring 10 deltagere.

Endelig skulle der være fokus på mere tydelig kommunikation og en god velkomst af både nuværende og nye medlemmer, når de kom i klubben. Nogle af værktøjerne her er bl.a. et kommende årshjul til hjemmesiden, så klubbens medlemmer kan se vigtige arrangementer, samt flere åbent hus-arrangementer og virksomhedsbesøg med kampsportsundervisning målrettet voksne.

Buddy-ordning og usagte regler

Nogle af tiltagene for en bedre velkomst handler blandt andet om at lave et buddy-system, hvor nye medlemmer får en ældre kammerat, der tager dem under vingerne og hjælper dem med at finde vej og falde til. Mads Klavsen fremhæver også en indsats for at tydeliggøre det, han kalder ”usagte regler”. Derfor har klubben lavet skilte med vejledninger og guides, f.eks. hvor man har sko på eller ej.

Taekwondo-klubben har også afholdt en fælles instruktør-dag med gennemgang af principperne i Den Gode Velkomst, et koncept for bedre mental sundhed i fællesskaber.

Derudover har man lavet en video med guide til, hvordan man finder klubbens lokaler, når man kommer fra Virum Skole.

Et langsigtet perspektiv

Som instruktør i klubben og medlem på 11. år er Mads Klavsen meget glad for de tiltag, Lyngby Taekwondo Klub har sat i gang siden maj:

”Det har været super hjælpsomt at have en facilitator, som prikker til os og sætter i gang. Kampidrætskonsulent Sisse Rønne Lindsø fra DGI har været med til at skabe rammerne om diskussionen om, hvor vi skal hen som klub. Og så har det været rigtig fedt at have nogle ressourcer at trække på, når vi har haft brug for hjælp. Der er bare et andet drive til at få gennemført nogle ting, når det er et konkret forløb,” slutter Mads Klavsen.

10.jpg

Har din klub brug for et foreningsudviklingsforløb?

DGI Storkøbenhavn, FIL og Lyngby-Taarbæk Kommune har indgået en 3-årig partnerskabsaftale kaldet ”Flere Børn og Unge i Forening”. Her arbejder de sammen om at udvikle kommunens foreninger med særligt fokus på at tiltrække og fastholde flere børn og unge.

I 2023 er der mulighed for nye klubber i Lyngby-Taarbæk at få et foreningsudviklingsforløb. Der er deadline 30. november 2022. Lyder det som noget, jeres klub kunne få gavn af?

Download invitationen nedenfor og læs mere. I finder også ansøgningsskemaet nedenfor. I kan kontakte fritid@ltk.dk og høre mere om forløbet!

Invitation til foreningsudvikling 2023 med DGI Storkøbenhavn (pdf)

Ansøgningsskema til foreningsudviklingsforløb (doc)