Atletikken fornyes med TrackFit

Atletikken har fået et nyt, frisk og alsidigt pust ved navn TrackFit. Ved at kombinere den funktionelle træning med et hint af atletikkens mere traditionsrige discipliner, er et nyt motionskoncept opstået. Og det er i gang med at sprede sig til hele landet!

Deltagerne gav den én over nakken til dagens træning på Østerbro Stadion

Med en masse erfaring fra atletik, kompetencer indenfor funktionel træning og en snert af viljestyrke er træningsformen TrackFit blevet en del af flere atletikklubbers aktivitetstilbud.

Vi fik fornøjelsen af at være med til en TrackFit træning på Østerbro Stadion sammen med KIF Atletik (Københavns Idræts Forening) og tage en lille snak med deltagerne.

Det bedste fra to verdener
I et tæt samarbejde med Dansk Atletik har DGI Atletik i de seneste år arbejdet på at gøre atletikklubber mere attraktive. Her har man blandt andet kigget på tidens tendenser indenfor motion, og endnu vigtigere hvad udøverne efterspørger.

Resultatet er en effektiv og sjov træningsform, som altid foregår udendørs og i et fællesskab hvor alle kan være med – uanset form og mål. "Træningen består blandt andet af cirkeltræning, kast med f.eks. medicinbolde og kugler, styrketræning med og uden vægte, sjipning, trappe- og bakkeløb, stafetter og ikke mindst forskellige løbelege og intervalløb på banen. Træningen er en kombination af individuelle-, par- og holdøvelser." beskrives det på TrackFits egen hjemmeside. Der er fokus på udholdenhed, styrke, balance og smidighed.

Målgruppen for træningen er forskellig alt efter efterspørgslen i de enkelte klubber. Pt. er der både hold for seniorer, teenagere og unge, tidligere atletikudøvere og 30+.

Atletikstadion sætter rammen for holdtræningen, hvilket giver instruktørerne uanede muligheder for at skabe en alsidig time for deltagerne. Og især forældre, som har børn der dyrker atletik, har fået øjnene op for konceptet. De finder det fleksibelt, nemt og effektivt selv at få rørt sig, når ungerne alligevel er til træning.

”Der dukkede et tilbud op i klubben, hvor vi selv fik muligheden for at træne frem for bare at stå og kigge på vores børn gøre det. Det er da genialt!” fortæller Anel Medina, som ellers er helt grøn indenfor atletik. Til gengæld har hun to børn hvis eftermiddage er fyldt med det – og nu er hun selv én af dem. Hendes begejstring for TrackFit bunder i den øgede smidighed og styrke hun oplever samtidig med, at hun får en masse frisk luft og nye bekendtskaber.

”Vi laver en masse forskellige øvelser to og to eller tre og tre. Der bliver snakket, hygget og grint samtidig med, at vi kan pushe hinanden. På den gode måde!” afslutter Anel, inden hun hurtigt må tilbage til medicinbolden og træningsmakkeren.

Der inkorporeres simple øvelser fra atletik i TrackFitDer inkorporeres simple øvelser fra atletik i TrackFit

”Jeg glemmer helt, at jeg er i gang med at træne”
Kernen i TrackFit er at fastholde og forbedre den enkeltes fysiske form, samt indgå i et godt socialt miljø, hvor træning fremfor alt skal være sjovt. Deltagerne skal motiveres, så de glæder sig til næste uges time, og det er netop hvad Pernille Olsbro gør hver eneste gang.

”Jeg skal helst undgå fornemmelsen af, at det er træning for, at jeg gider. Og det kan TrackFit!” fortæller Pernille, som har været en flittig deltager siden holdets opstart for ca. et halvt år siden.

”Jeg er energisk når det gælder husarbejde, og jeg elsker at bruge min krop. Men jeg har så svært ved indendørs træningscentre – ligesom mange andre tror jeg. TrackFit er for mig den bedste cocktail, fordi jeg glemmer helt, at jeg er i gang med at træne.” fortsætter Pernille.

Dertil oplever Trackfit-deltagerne det unikke ved at træne på et stadion, hvilket klubberne ligeledes anser som et kæmpe plus. Atletikkens verden åbnes op, og folk som ingen tilknytning har til idrætten, får mulighed for at snuse til det.

Atletikklubberne er på
Projektet med at aktivere flere atletikklubber er i fuld gang, og på nuværende tidspunkt tilbyder hele 15 klubber på tværs af landet TrackFit. Udover hos KIF findes der TrackFit-hold i Slagelse, Fredensborg, Kokkedal, Sæby, Gentofte, Odense, Herning, Skive, Holstebro, Roskilde, Hvidovre, Sønderborg, Herlev og Aarhus. Derudover er der dialog omkring opstart med Sparta (København) og klubber i både Ballerup, Bagsværd, Aalborg, Dybvad, Lyngby, Fredericia, Silkeborg og Frederiksberg. Alle klubber får god mulighed for både sparring, inspiration og forskellige workshops med DGI i startfasen, således de efterfølgende kan løfte opgaven selv.

Adskillige af klubberne har startet egne Facebook-grupper, integreret træningstilbuddet på deres hjemmesider og mærker stor opbakning til konceptet. Sæby atletikklub (SIK80) oplever ligesom KIF positive tilbagemeldinger fra deltagerne. Klubben har været i gang med TrackFit i et år nu, og startede med at dele flyers ud i nærområdet for at lokke folk til.

”Fordelen ved TrackFit for os som klub er, at vi får flere besøg på vores stadion, vi oplever en stigning i antallet af voksne i klubben og får mere PR” fortæller Gunnar Møller, som har været bestyrelsesformand for SIK80 i over 40 år.

Vil du vide mere om TrackFit?
Klik ind på TrackFits hjemmeside og læs mere her: www.trackfit.dk. Tøv heller ikke med at kontakte DGIs konsulent Jesper Mølgaard på 51 21 43 09 / jesper.moelgaard@dgi.dk, hvis din atletikklub ønsker hjælp til at komme i gang med TrackFit.