”Det var da et bøsseskud!” DGI og 45 foreninger vil ændre idrætsmiljøernes kultur og sprogbrug

Med eventet Sports to the People 14.-20. august inviterer DGI Storkøbenhavn deres medlemsforeninger til at arbejde med inkluderende miljøer i et LGBT+-perspektiv.

Den 14.-20. august afvikles Sports to the People i København – en aktivitetsfestival i regnbuens farver, der via åbne aktiviteter i 45 af DGI Storkøbenhavns medlemsforeninger skal sætte en kulturforandring i gang i idrætten.

Sport to the People finder sted i forbindelse med Copenhagen 2021, verdens allerstørste LGBT+-event, som afholdes i København i samme periode. På programmet er WorldPride, EuroGames, en sportslederkonference, talks, kunst og kultur under sloganet #YouAreIncluded.

"Alle skal naturligvis føle sig velkomne i idrættens fællesskaber. Når 45 foreninger støtter op om Sports to the People, understreger vi, at der skal være plads til alle, og at vores aktive fællesskaber styrkes med vores forskelligheder. I DGI er vi stolte over at være en del af en større indsats i 2021. Her viser vi vejen til idrætsfællesskaber, hvor ingen føler sig ekskluderet på grund af deres køn, seksualitet eller anden minoritetsbaggrund,” siger formand for DGI, Charlotte Bach Thomassen.

70 aktiviteter og workshops

Ved Sports to the People kan foreningernes egne medlemmer og andre interesserede deltage i over 70 åbne aktiviteter og workshops henover de seks dage. DGI Storkøbenhavn forventer, at mere end 2.000 deltagere vil stifte bekendtskab med LGBT+-eventet igennem arrangementer som WorldPride Run, København Rundt på Cykel, parkour-træning, basketkampe, gåture, aquafitness, yoga-timer, cheerleading-opvisninger og meget mere.

En stor del af arrangementerne afvikles desuden af afdelinger fra Pan Idræt, Københavns store LGBT+-forening med over 1.200 medlemmer.

45 foreninger viser vejen til mangfoldige fællesskaber

Som projektleder på Sports to the People ser Tommy Kristoffersen fra DGI Storkøbenhavn frem til at trække i arbejdstøjet, når de 45 medlemsforeninger åbner dørene:

”Der sker rigtig meget på LGBT+-området i øjeblikket. Fra Holger Runes homofobiske tilråb til UEFA’s forbud mod et regnbue-oplyst stadion i München – medierne giver synlighed og plads til problematikkerne nu. Det er så centralt, at nogen går forrest og arbejder med vores fællesskaber og kultur, så ingen føler sig diskriminerede. Vi skal turde stille hinanden til ansvar for de ord, vi bruger, og kræve af hinanden at være åbne og inkluderende i vores klubber. Det glæder mig meget, at 45 af vores medlemsforeninger viser vejen til gode og mangfoldige fællesskaber under Sports to the People.”

Foreninger med plads til alle

Til de deltagende foreninger leverer DGI Storkøbenhavn blandt andet toolkits, guides og materialer (fysiske og digitale), som kan bruges til at vise foreningens egne medlemmer og omverdenen, at man har plads til alle. De mange aktiviteter bliver festlige, regnbuefarvede indslag for mange foreninger, der skal til at begynde en ny sæson ovenpå en lang coronanedlukning. Derudover har DGI Storkøbenhavn faciliteret en workshop for de tilmeldte foreninger, hvor de fik inspiration og konkrete råd til en mangfoldighedsindsats, herunder hvordan man arbejder med sproget og forankrer processen på lederniveau.

LGBT+ i idrætten og Idrættens Regnbuekoalition

DGI Storkøbenhavn er ansvarlig for udviklingen og koordineringen af Sports to the People i samarbejde med 45 medlemsforeninger. Sport to the People er finansieret af midler fra Copenhagen 2021.

DGI indgår også i idrættens regnbuekoalition, som fokuserer på at komme udfordringer og barrierer blandt LGBT+-personer i idrætten til livs. Indsatsen er forankret i en national handleplan med 25 mio. i ryggen fra en bred politisk aftale i 2017, som skal øge trivslen og motivationen blandt seksuelle og kønsminoriteter i idrætten.

I 2020 viste en undersøgelse fra Kulturministeriet, at hver femte LGBT+ person ikke føler sig velkommen i de danske idrætsmiljøer. Samtidig oplever to tredjedele af undersøgelsens respondenter ofte diskriminerende og nedsættende sprogbrug, og de føler sig ikke velkomne i omklædningssituationer.

Mere information om Sports to the People

  • 45 medlemsforeninger afvikler åbne aktiviteter
  • Over 70 aktiviteter afvikles 14.-20. august i København
  • Mere end 2.000 deltagere forventes at være involveret i Sports to the People
  • Pan Idræt deltager med 9 afdelinger: Pan Walkathon, Pan Golf, Pan Outventures, Pan Linedance, Copenhagen Frontrunners, Pan Yoga, Pan Dodgeball, Pan Boksning og Pan Rugby.
  • Besøg Sports to the People’s website eller Facebook-side
  • Læs mere om Idrættens Regnbuekoalition
  • Læs mere om Kulturministeriets rapport fra 2020

Kontakt

Projektleder Tommy Kristoffersen, DGI Storkøbenhavn: tommy.kristoffersen@dgi.dk eller tlf. 3025 7876

Kommunikationskonsulent Anna Marie Birkbak, DGI Storkøbenhavn: anna.marie.birkbak@dgi.dk eller tlf. 2437 2328