Nørrebro Foreningen PACT er nomineret til prisen, Årets Forening

PACT er en forening, som gør brug af idrætsaktiviteter til at skabe fokus på kræftoverlevelse. Foreningen er en idrætsklub for alle uanset sygdomserfaring og træningsniveau, hvor medlemmerne deler en opmærksomhed og bevidsthed omkring glæden ved fysisk aktivitet som en måde at komme videre i livet på, under og efter en kræftsygdom.

Gennem faste træningstilbud og deltagelse i sportslige begivenheder, er det foreningens formål at skabe positiv opmærksomhed om kræftsagen og understøtte den enkeltes mulighed for at (gen)opdage og fastholde fysiske, sociale og mentale ressourcer. Foreningens formål er altså at sætte fokus på og aktivt skabe øget mulighed for deltagelse i idrætsfællesskaber for personer, som har været eller er berørt af kræft, uanset køn og alder.

PACT har ca. 230 medlemmer i alle aldersgrupper – i alderen fra 20 til 80. Foreningens grundsten er deres faste ugentlige fællestræning, som alle foreningens medlemmer kan deltage i. I 2016 lykkedes det for foreningen at øge antallet af faste ugentlige træningstilbud fra 6 til 8. Disse inkluderer styrketræning, spinning, yoga, dans og landevejscykling. Derudover arrangerer PACT events flere gang om året, hvor medlemmer kan være sammen på tværs af holdene. I 2016 var der f.eks. et kajak event, et Mountain Bike event, et yoga og mindfulness event, et svømmeevent, en sportsweekend på Comwell sportshotel mm.

Den fysiske aktivitet i sig selv giver bl.a. medlemmerne en oplevelse af igen at have kontrol og tage ansvar for kroppen. Samt en følelse af at kunne og være noget. Ved at være fysisk aktiv med ligestillede oplever medlemmerne desuden en særlig fællesforståelse, som bl.a. får fokus på sygdom til at træde i baggrunden. Det bliver nemmere for medlemmerne at håndtere deres egen situation, fordi de kan grine sammen og føle sig normaliseret. De kan koble hovedet fra og når der trænes med ligestillede.

PACT samarbejder med en række aktører, som udover at give medlemmerne mulighed for at deltage i aktiviteter også bidrager til at ændre den almindelige danskers forestilling om, hvad der er muligt og gavnligt under og efter en kræftsygdom – og at en person, som har fået en kræftdiagnose ikke skal betragtes som et offer.

PACT samarbejder bl.a med Ironman Copenhagen, hvor Foreningens medlemmer hvert år står for indregistrering af atleterne til Ironman Copenhagen og til gengæld får medlemmerne mulighed for at deltage i de forskellige triatlon events fra 4-18-4, til halv eller fuld Ironman – evt. som stafet. Siden 2010 har 8 PACT medlemmer gennemført en fuld Ironman, og mange flere har deltaget som del af et stafethold eller gennemført 4-18-4.  

PACT er nomineret til prisen, Årets Forening, pga. af deres enormt målrettede arbejde med aktiviteter og events der bl.a. er med til, bogstavelig talt, at give deres medlemmer deres styrke tilbage både fysisk og mentalt og dermed også give dem et mere positivt selvsyn. Foreningen giver deres medlemmer muligheden for at fokusere på sundhed frem for sygdom og dermed lægge afstand til sygdommen fysisk og mentalt.

Sammen med PACT, der til dagligt træner på Nørrebro er Amager Badminton Club og Falcon basketball klub fra Frederiksberg også nominerede til prisen.

Afsløringen af hvem af de i alt tre nominerede, som løber med titlen som Årets Forening finder sted ved DGI Storkøbenhavns Generalforsamling torsdag d. 29. marts mellem kl. 18.00 og frem til ca. 22.00. Generalforsamlingen bliver holdt hos FDF Bycenter Rysensteen, Rysensteensgade 3, 1564 København V, i salen.

Ved generalforsamlingen kåres også Årets Ildsjæl, der er et fortjent skulderklap til frivillige, der har gjort et ekstraordinært stykke forenings arbejde.