Pan Idræt løb med prisen som Årets Forening

Foreningen, var blandt de tre nominerede til DGI Storkøbenhavns pris Årets Forening. Onsdag 30. marts ved DGI Storkøbenhavns generalforsamling blev Pan Idræt kåret til Årets Forening bl.a. for deres målrettede og visionære arbejde med udvikling, vækst og sundhed.

Pan Idræt i rivende udvikling og vækst

I 1984 blev Pan Idræt stiftet, da bøsser ikke var velkomne i de ”almindelige svømmeklubber”. Pan Idræts første formål var at skabe et frirum for LGBT-personer (Lesbian, Gay, Bisexual og Transgender), hvor de kunne dyrke idræt – desværre var der tilbage i 1984 ikke den store forståelse for homoseksuelle i idrætten.

Nu er der gået ca. 30 år og Pan Idræt har været i rivende udvikling og vækst siden 1984 og deres formål er i dag at levere idrætsydelser med vægt på fællesskab, ligeværdighed, udfordring og sundhed.

Pan Idræt er en fællesbetegnelsen for de to selvstændige foreninger: Pan Idræt København og Pan Idræt Frederiksberg. Begge foreninger er flerstrengede idrætsforeninger med næsten 30 idrætter – med nærmest alt fra yoga, over badminton, dans, dodgeball, floorball, fodbold, triatlon og vandpolo til det seneste skud på stammen: kampsport – er Pan Idræt landets bredest favnende idrætsforening. I 2015 opnåede foreningen både at vinde DM i Foreningsudvikling og runde de 1000 medlemmer, hvilket samtidigt gør den til en af Europas største idrætsforeninger for homoseksuelle.

Den stadigt voksende tilgang af medlemmer skyldes bl.a. et fokus på at udbyde aktiviteter til nye målgrupper, bl.a. regnbuefamilieidræt til børnefamilierne, bowling til tidligere helt inaktive, hiphop til de unge, og outdoor crossfit, der har givet flere lesbiske medlemmer til foreningen, som stadig har en stor overvægt af bøsser.

Sundhed og samlingspunkt

Pan Idræt har i sin målrettede udvikling samtidigt fastholdt et sundhedsmæssigt engagement, der rækker ud over det normale for danske idrætsforeninger: Homoseksuelle er overrepræsenteret i forhold til ensomhed, depression, alkoholmisbrug og rygning, hvilket Pan Idræt gør noget aktivt ved, bl.a. med ”Lev dig slank”-hold og ved at samarbejde med AIDS- Fonden omkring rygestop-kurser.

Disse tiltag skyldes bl.a. at den første kontakt til det homoseksuelle miljø i dag oftest sker via nattelivet, men Pan Idræt har en erklæret vision om at overtage denne position inden 2025, så idrætten fremover bliver det sted, som homoseksuelle opsøger for at finde venner og skabe netværk.

Innovative kommunikations-og ledelsesmæssigt

Der er i Pan Idræt arbejdet systematisk med hvordan foreningen modtager nye medlemmer og hvordan man anerkender frivillige, og som juryen i DM i foreningsudvikling konkluderede, er Pan Idræt i en liga for sig på kommunikationsområdet; både med en meget velovervejet brug af Facebook og foreningens helt egen kommunikationskanal: mobil-app’en ”Pan Idræt App”.

Ledelsesmæssigt har Pan Idræt indført en smidig triologi-ledelse med et formandskab, der løbende ekspederer mindre sager og orienteringspunkter i bestyrelsens lukkede Facebook-gruppe, så den i stedet kan bruge de regulære bestyrelsesmøder udelukkende til sparring, idéudvikling og igangsættelse.

Pan Idræt – et pejlemærke

Pan Idræts udvikling har været – og er – bemærkelsesværdig, og foreningen bør ikke kun være et pejlemærke for det homoseksuelle miljø i Danmark, men for Danmarks idrætsforeninger generelt.

Sammen med Pan Idræt fra København og Frederiksberg var Rødovre og Omegns Gymnastikforening og Gå-Lunt-Løb-Rødovre også nominerede til prisen.