Pigernes Idrætsfællesskaber

Projekt ’Pigernes Idrætsfællesskaber’ er et treårigt projekt, støttet af Trygfonden og med facilitetsmidler fra Næstved- og Guldborgssund kommune. I samarbejde med de to kommuner, med lokale skoler og foreninger vil DGI Storstrømmen invitere unge piger ind i udviklingsprocessen af fremtidens foreninger, som skal være lige så attraktive for piger som for drenge.

I Næstved og Guldborgsund Kommune er deltagelsen i idrætsforeninger blandt piger i alderen 13-24 år kun på henholdsvis 16,5 og 18,2 %, hvilket er knap ti procent lavere end landsgennemsnittet[1]. Samtidig stiger antallet af unge piger, der oplever øget mistrivsel, ensomhed og skal navigere i en øget præstations- og perfekthedskultur.

I DGI Storstrømmen ser vi ikke blot pigernes fravalg af idrætsdeltagelse som en udfordring for foreningerne, men i høj grad også som en udfordring for pigerne. Fordi pigerne ved fravalget både giver afkald på bevægelse, men også kvaliteterne ved den organiserede idræt såsom fysisk og mental sundhed, nære relationer til voksne og jævnaldrende samt et mentalt pusterum uden sociale medier, skolearbejde og fritidsjob.

Deltagelse i aktive sociale fællesskaber modvirker ensomhed, og idrætten er den arena, hvor mange piger angiver, at de trives bedst.

I DGI Storstrømmen har vi prioriteret arbejdet med at skabe gode ungdomsmiljøer i idrætsforeningerne, og påtager os ansvaret for, at flere, særligt flere unge piger, bliver en del af et trivselsfremmende

idrætsfællesskab. For at lykkes med den ambitiøse prioritet, er det afgørende, at vi ikke blot laver indsatser for piger men sammen med dem. I dette projekt går vi sammen med lokale idrætsforeninger samt Guldborgsund og Næstved Kommune om at involvere piger som medskabere af, hvad der for lige præcis dem kendetegner et motiverende miljø. I foreninger, kommuner og hos pigerne er der et stærkt ønske om at se på miljøet i og omkring idrætstilbuddene, hvor aktivitet, organisering og faciliteter ikke kan adskilles.  Faciliteten understøtter ikke alene aktiviteten, men også det sociale samvær og fællesskabet omkring aktiviteten. Skal vi have pigerne med, kræver det ændringer, så hele miljøet bliver attraktivt, motiverende og gør det muligt at prioritere socialt samvær med jævnaldrende samtidig med at være idrætsaktiv.

Projektets primære målgruppe er unge piger mellem 15 og 20 år i Næstved og Guldborgssund kommune, der står udenfor foreningslivet. Målgruppen er også de piger, der allerede er aktive i idrætsfællesskaber, som får en aktiv rolle i at få åbnet deres fællesskaber op og blive medskabere af attraktive miljøer, som de har lyst til at forblive en del af over tid.

Fase 1: Vi vil involvere piger i projektet for at skabe interesse, give medindflydelse og opnå unik indsigt i netop deres synspunkter. 

Fase 2: Vi vil udvikle et motiverende idrætsmiljø for piger med pigerne, ud fra tre sammenhængende tilgange: aktivitet, organisering og facilitet. Vi vil skabe konkrete forandringer og teste disse, samt bygge bro mellem pigerne i og udenfor idrætsfællesskabet.

Fase 3: Vi vil skabe varige lokale forandringer og forankre tiltagene, samt udforme og udbrede konkrete anbefalinger i arbejdet med pigeudvalg og -strategier i flere foreninger. 


Målsætning:

  • 6 foreninger
  • 6 pigeudvalg
  • 150 nye foreningsaktive piger
  • 500 pigers perspektiver

Uddannelser: Skal I være med?

Vi søger lige nu ungdomsuddannelser, som ønsker et forløb for deres elever, hvor eleverne arbejder med vigtige problemstillinger i foreningslivet.

Forløbet er både relevant inden for idræt- og samfundsvidenskab. Eleverne får muligheden for at være med i udviklingen af lokale foreninger.  

Det skal være uddannelser i Nykøbing Falster eller Næstved

Lyder det som noget for jer, så kontakt konsulent Liv Graversen og hør mere: tlf. 29250645 / mail ldg@dgi.dk

Foreninger: Skal I være med?

Vi søger lige nu medlemsforeninger i Næstved- og guldborgssundkommune, som har lyst til at skabe forandring for og med pigerne i foreningen.

Foreningen får:

1: Et gratis foreningsudviklingsforløb målrettet foreningsledere og instruktører.

2: Hjælp til at etablere pigeudvalg og inddrage pigerne i foreningsarbejdet.

3: Gratis uddannelse af rollemodel og økonomisk støtte igennem hele forløbet

Lyder det som noget for jer, så kontakt konsulent Liv Graversen og hør mere: tlf. 29250645 / mail ldg@dgi.dk



[1] Landsgennemsnittet for aldersgruppen er 26,8 % i 2022 i DGI og DIF’s medlemsforeninger.