Der er gået gang i den hos Motionscirklen Horsens

Muligheden for igen at samles til udendørsidræt har sat gang i gåturene hos idrætsforeningen Motionscirklen Horsens. Det nye tiltag er et forsøg på at få de bevægelsesglade medlemmer tilbage og initiativet er allerede en stor succes.

Normalt mødes medlemmerne i Motionscirklen Horsens til fx krolf, gymnastik og styrketræning. Men det seneste år har gjort det vanskeligt for seniorer at samles til deres sædvanlige idrætsaktiviteter.

”Mange seniorer har holdt sig tilbage og har passet på sig selv og andre. Samtidig har de foreninger, der holder til i haller og plejecentre været forhindret i at træne på grund af nedlukning og forsamlingsforbud,” fortæller Mette Hjuler, udviklingskonsulent hos DGI Sydøstjylland. ”Vi ser derfor, at en del foreninger har oplevet et frafald blandt deres seniorer.”

Motionscirklen Horsens er et godt eksempel på en forening, der i løbet af efteråret 2020 mærkede nedgangen og derfor tog initiativ til arrangerede gåture for medlemmerne.

”Medlemmerne mistede jo al kontakt til foreningen og flere følte sig måske også lidt udelukket. Det har betydet, at vi har mistet 30% af vores medlemmer. Vi kunne mærke, at det var vigtigt, at vores medlemmer bevarede tilhørsforholdet til foreningen og til vores fællesskab. Så i bestyrelsen blev vi enige om at give gåturene et forsøg. Og det har i den grad været en succes,” siger Henrik Juul Madsen, formand for Motionscirklen Horsens.

Gang er kommet for at blive

I løbet af det sidste år med corona er gang blevet utrolig populært. Faktisk er det den aktivitet, der har oplevet størst fremgang. En undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut* viser at hele 72% af alle voksne danskere har angivet, at de har brugt gå- og vandreture som motionsform i 2020. Og intet tyder på at tendensen ændrer sig i 2021.

”Egentlig tænkte jeg, hvorfor skal man gå tur i en idrætsforening? Man kan da bare selv gå en tur. Men jeg må indrømme, at jeg tog fejl. Vores medlemmer er meget glade og gåturene kan noget helt særligt i den nuværende situation. Og med DGI’s hjælp har det faktisk været ganske nemt at få op at stå,” siger Henrik Juul Madsen.

Motionscirklen Horsens arrangerer i øjeblikket gåture fra tre forskellige lokaliteter. Flere medlemmer har meldt sig som ”gåværter” og står for gåturene. Værterne har lokalt kendskab og fortæller lidt om både naturen og bygningerne undervejs. Det inspirerer til historiefortælling og på den måde bidrager deltagerne med anekdoter og små pudsige historier fra Horsensegnen.

”Foreningen skal have stor ros for at tænke ud af boksen. Det er godt at bevæge sig, men vi har især savnet fællesskabet, så vi er simpelthen så glade for at kunne samles til gåturene”, fortæller en af deltagerne på mandagens gåtur på Bollerstien.

Det er de små tiltag, der skal til

Foreninges bestyrelse håber, at det nye tiltag kan få bevægelsesglæden tilbage blandt medlemmerne og at de tabte medlemmer hører om initiativet, så de melder sig ind igen og på den måde er klar, når foreningen igen må rykke indendørs til de sædvanlige aktiviteter.

”Det er egentlig små tiltag, der skal til for at en forening tænker ud af boksen. Rigtig mange ældre vil utrolig gerne bevare kontakten til deres foreningsfællesskab – også under en corona-pandemi,” siger Mette Hjuler. ”Hos DGI står vi altid klar til at hjælpe med sparring og ideer til, hvordan de kan komme i gang med nye aktiviteter. Og lige nu med foråret og en stille og rolig genåbning kan vi gøre rigtig meget sammen på en sikker og forsvarlig måde. Det er bare om at komme ud og i gang,” afslutter Mette Hjuler.  

*Idrættens Analyseinstitut, Status på danskernes idrætsdeltagelse 2020, Notat 1 i Danskernes motions- og sportsvaner 2020, December 2020 / Steffen Rask & Mette Eske