Forældrenes stress efterlades uden for døren til familiebadminton

Nyt koncept i Stensballe har betydet fuldt bookede baner hele sæsonen.

I Brædstrup IF dyrker familier badminton sammen på femte år.

Det var på et netværksmøde for badmintonklubber i DGI Sydøstjylland, at formand for Stensballe Idrætsklub Badminton, Karina Ravn Steffensen, blev opmærksom på konceptet ’familiebadminton’.

”Brædstrup IF Badminton fortalte om deres erfaring med familiebadminton. Med det samme tænkte jeg: Dét skal vi prøve!” lyder det fra Karina Ravn Steffensen.

Stensballe Idrætsklub havde med en ny multisal pludselig flere tider til aktiviteter, og de blev tilbudt familier, der vil spille badminton sammen.

Det handler om samvær med familien

Det nye koncept blev markedsført gennem videoer på foreningens facebookside, og det viste sig hurtigt at være populært.

”Alle baner er bookede, og jeg har måtte sige nej til mange, der også vil i hallen med deres børn,” fortæller Karina Ravn Steffensen.

Konceptet er enkelt. Der bliver stillet baner op til familierne, som ellers selv står for træningen. Familieholdene handler nemlig ikke om den bedste serv eller andre tekniske færdigheder. Det handler om at have det sjovt sammen som familie.

Forældrenes stress er lagt uden for døren

Holdene for familiebadminton har en varighed på 45 minutter. Og det er ifølge Karina Ravn Steffensen 45 minutter uden mobiler, stress og bekymringer.

Forældrenes stress er lagt uden for døren, og både forældre og børn får grinet rigtig meget sammen.

Karina Ravn Steffensen

”Jeg oplever altid smil, grin og en afslappet stemning på vores familiehold. Forældrenes stress er lagt uden for døren, og både forældre og børn får grinet rigtig meget sammen,” fortæller en glad formand og fortsætter:

”Vi kan se, at der er familier, der kommer afsted, som normalt ikke ville komme afsted. Børnene synes bare, det er dejligt at få kvalitetstid med deres mor og far. De kommer der ikke for at lære tekniske færdigheder af en træner. De her hold handler kun om at have det sjovt med dit barn,” siger Karina Ravn Steffensen.

Forældre: Vi vil dyrke sport med vores børn

Hos Brædstrup IF Badminton er familiebadminton på programmet på femte år. Idéen opstod, da ungdomsholdleder, Tina Dåbeck, hørte forældre snakke om, at de gerne ville dyrke sport med deres børn, fremfor at sætte dem af til en aktivitet og køre igen.

Foreningen greb bolden og gav det et skud med badminton som familieaktivitet.

”Vi markedsførte det som et gratis tilbud til forældrene, hvor det kun var børnene, der betalte kontingent. Vi lavede plakater til markedsføring, og lavede opslag i lokale grupper på Facebook. Specielt på Facebook fik vi meget respons. Interessen var rigtig stor, og holdene blev lynhurtigt fyldt op,” fortæller Tina Dåbeck.

Et fællesskab for familier

Til familiebadminton i Brædstrup har de to trænere og hjælpetrænere, der sørger for fælles opvarmning og viser lidt forskellige grundslag. Det bliver kombineret med fri spil, hvor familierne spiller, som de har lyst. En kombination, der fungerer for spillerne i Brædstrup.

”De er glade for at komme. De er der næsten hver gang, og en del af familierne kommer igen år efter år. Vi kan se, hvordan familiebadminton er med til at skabe et fællesskab for familierne. Det handler bare om at have det sjovt sammen, at lave noget for hele familien og være sammen med sine børn,” fortæller Tina Dåbeck.

Flere ønsker at dyrke idræt med deres børn

Ifølge Katja Ravn, konsulent for familieidræt i DGI Sydøstjylland, er der en stigende efterspørgsel på familieaktiviteter i foreningerne.

”Familieidræt giver mulighed for bevægelse og fællesskab for voksne, der i hverdagen har svært ved at finde tid til foreningsaktiviteter. Vi kan se i foreningerne, at den aldersgruppe, som vi har sværest ved at engagere, er de voksne. Ved at tilbyde familieaktiviteter kan foreningerne ramme nogen af dem.”

Med familieidræt får familier mulighed for at kombinere socialt samvær, fysisk aktivitet og leg.

Katja Ravn

”Med familieidræt får familier mulighed for at kombinere socialt samvær, fysisk aktivitet og leg. Det giver sved på panden og smil på læben for alle familiens medlemmer. Netop som vi ser det i både Stensballe og Brædstrup,” lyder det fra Katja Ravn.

3 grunde til, at jeres forening også skal tilbyde familieaktiviteter

  • Foreninger kan tiltrække og engagere nuværende og nye medlemmer gennem familieidræt
  • Familieidræt kan skabe positiv opmærksomhed og større synlighed omkring foreningen
  • Familieidræt kan skabe mulighed for, at børn, der ikke er trygge ved at dyrke idræt i en forening selv også kan blive foreningsaktive

Horsens Kommune giver økonomisk støtte

Casper Due Fogt er projektleder for Bevæg dig for livet i Horsens Kommune. Han ser gode perspektiver for initiativer, der sætter gang i bevægelsen for hele familien.

”Vi bliver bare rigtig glade og stolte, når vi hører, at foreninger formår at inspirere hinanden og skabe nye tilbud for flere målgrupper. Det er virkelig at løfte i flok og ægte Horsens-ånd. Vi mener også, at Familieaktiviteter har nogle muligheder, som giver værdi både for foreningerne og for de enkelte familier,” udtaler Casper Due Fogt.

”Derfor tilbyder Bevæg dig for livet i Horsens Kommune økonomisk støtte til opstart af forløb i 15 foreninger i løbet af 2022. Det kan være til aktiviteter, hvor forældre og børn er aktive sammen, laver den samme aktivitet, men hver for sig eller hvor forældrene bliver tilbudt at være fysisk aktive, mens børnene selv er aktive. På den måde tror vi på, at flere foreninger kan komme i gang og finde et format, der passer til netop deres medlemmer og type af tilbud,” siger Casper Due Fogt.

Tilbuddet gælder for idrætsforeninger, spejdergrupper eller aftenskoler i Horsens Kommune.

Vil din forening i gang med aktiviteter for familier, så udfyld en kort formular og Katja Ravn, DGI Sydøstjylland, vil kontakte jer. Formularen finder du ved at klikke her.