Frivillige skal hjælpe flygtningekvinder op på jernhesten

Modsat i mange østlige kulturer, er der Danmark tradition for at cykle, og mange lærer allerede at færdes på to hjul i trafikken inden skolestart. Sådan er det ikke for mange af de flygtninge, som har bosat sig i Danmark. Det skal et projekt i Kolding nu være med til at lave om på.

Lørdag 7. april sætter to instruktører fra DGI Cykling sig i sadlen på Kolding Stadions grusbane, når projektet indledes med det første modul á fire dage ud af i alt fire moduler. Instruktørerne skal i selskab med frivillige medhjælpere lære deltagerne at cykle og gebærde sig i trafikken, så de selvstændigt kan transportere sig til eksempelvis et arbejde og rundt i byen.

Starter med balance på cyklen
Flere deltagere med anden etnisk baggrund har allerede meldt sig klar i pedalerne, og der er store forventninger til projektet og deltagernes udvikling:

”Vi har stor respekt for dem, der allerede nu har tilmeldt sig og vi glæder os til at møde dem alle og til at komme i gang med det fantastiske projekt,” lyder det fra Pia Alrø fra DGI Sydøstjylland, den ene af de to instruktører.

Deltagerne har forskellig baggrund. Fælles for dem alle er dog, at ingen af dem tidligere hverken har siddet på eller cyklet på en cykel. Derfor starter undervisningen også med et simpelt mål: At lære at holde balancen.

Kurset er delt op i bidder, så alle kommer godt fra start og bliver fortrolige med cyklen. Udover at lære at holde balancen, skal de lære at håndtere cyklen og orientere sig i trafikken

Pia Alrø

Frivillige medhjælpere – en afgørende forskel
Foruden de to instruktører, Pia Alrø og Michael Bremer, skal frivillige kræfter være med til at føre projektet videre.

Derfor søger instruktørerne sammen med Kolding Kommune personer, som har lyst til at gøre en forskel for flygtninge og lære dem at cykle. Har man mod på at undervise og formidle cykling til en målgruppe, der ikke har cykling som en del af deres kultur, er der altså en ledig plads i projektet.

Der er ikke krav om, at man skal have undervist tidligere. Eneste kriterie er, at de frivillige selv kan cykle og orientere sig i trafikken. Nysgerrige kan ringe til integrationsmedarbejder Birgitte Tastesen på 29 12 54 42 for at høre mere om, hvordan man kan blive del af teamet og være med til at gøre en forskel for flygtninge.

Om cyklist-projektet
Cyklistkurserne for flygtninge strækker sig over de næste to år og  er rodfæstet i Kolding Kommune, som har støttet projektet med 115.000 kr. Når de erfarne instruktører har gennemført en enkelt kursusrække, skal frivillige kræfter overtage rollen som instruktører, og dermed sikre, at endnu flere flygtninge lærer at cykle i fremtiden.

Første kursusrække starter lørdag 7. april kl. 10.00-12.00 og fortsætter hver lørdag til og med 28. april. Instruktører og frivillige står klar til at tage imod deltagerne på Kolding Stadions grusbane, Marcus Allé 30, 6000 Kolding.

Frivillige, som har lyst til at hjælpe flygtningekvinderne sammen med andre frivillige, kan ringe på 29 12 54 42 og melde sig.