Klejs-Juelsminde Skytteforening har ramt plet med deres unge skytter

Noget er forandret i Klejs-Juelsminde Skytteforening. Over det sidste halve år har samtalerne skiftet fokus fra individuelle resultater til fællesskab, sammenhold og holdånd. En gruppe af unge skytters udvikling understreger, den betydning det har haft for foreningen.

Forvandlingen skyldes et udviklingsforløb, som Klejs-Juelsminde Skytteforening har gennemført sammen med DGI Sydøstjylland, hvor klubben har introduceret holdtræning for en gruppe af deres unge skytter.

Holdtræning giver fokus og motivation

Skydning er traditionelt en individuel sport, hvor fælles træning og holdånd sjældent er en del af kulturen. Det ønskede Klejs-Juelsminde Skytteforening at ændre og takkede derfor ja til DGI Sydøstjyllands udviklingsforløb ”Skyd den gode træning i gang”. Foreningen samlede en gruppe af unge skytter til en ugentlig holdtræning, hvor opmærksomheden særligt har været på skytternes udvikling og træningsmetoder. Sideløbende har holdtræningen skabt sammenhold og kammeratskaber, der markant har øget motivationen og lysten til at træne.

Som klub kunne vi ikke ønske mere

Kim Watz, formand for Klejs-Juelsminde Skytteforening

Formanden for klubben, Kim Watz fortæller om forløbet: ”I begyndelsen var jeg ærligt talt lidt skeptisk ved tanken om holdtræning. Skytter er ofte enspændere og jeg troede virkelig ikke, at de ville have lyst til at være en del af et hold. Men jeg må sige, at det virker. Det har virkelig været en god oplevelse”, fortæller Kim Watz. ”Flere af de unge er gået fra at have mistet motivationen en smule til at blive rigtig glade for deres sport og for at skyde igen. Og resultaterne er jo utrolige. Som klub kunne vi ikke ønske mere”.

Holdtræningen har givet klubbens trænere mulighed for at lave et fokuseret forløb for de unge, hvor træningen er gjort sjovere, mere legende og udviklende end de almindelige træningsdage. Her øver de unge til gengæld, hvad de har lært til holdtræningen. Og resultaterne er klare: De unge skytter har alle forbedret sig og flere er rykket op gennem forløbet.  

Glade ungdomsskytter

Cecilie Nilsson er en af de unge skytter, som har deltaget i holdtræningen. Hendes vurdering af forløbet er klar: ”Jeg er blevet en meget gladere skytte. Nu handler det ikke kun om at forberede os til konkurrencer, men meget mere om hvordan vi kan lære og udvikle os”.

Flere forældre oplever også, hvordan fællesskabet og sammenholdet til træningen har gjort en forskel for de unge skytter. Tanja Petersen er mor til Frederik og Mads, som begge har deltaget i Klejs-Juelsminde Skytteforenings holdtræning. Hun fortæller: ”Min oplevelse er, at både Frederik og Mads har rykket sig enormt. De får støtte og opmærksomhed fra trænerne på en ny måde og er blevet endnu gladere for at komme til træning. Og så hygger børnene sig bare sammen. Så meget at de nu søger sammen også på almindelige træningsdage og til stævnerne”.

Fællesskabets positive spiral

Den erfarne DGI træner, Kasper Kjær Jensen, har været tilknyttet som ekstern træner for holdet i hele perioden. ”Gennem forløbet kan vi sætte en ramme for træningen. Vi kan vise trænerne, hvordan de kan organisere en sæson og komme rundt om alle aspekter ved skydning. Det betyder, at træningen hele tiden er ambitiøs og har fokus på at udfordre og udvikle skytterne”.

Netop en ændret tilgang til træningen kan skabe mere motivation og udvikling blandt skytterne. ”Vi ved, at fokus på fællesskaber og sammenhold virker og skaber et socialt fundament, der giver lyst til at træne”, fortæller Lene Sandager, Skyttekonsulent hos DGI Sydøstjylland. Lene Sandager har fulgt hele udviklingsforløbet tæt og uddyber: ”Holdtræning kræver en kulturændring for mange skytteforeninger, for vi vil gerne bevæge skytterne fra serieskydning til en mere varieret træning”, siger Lene Sandager. ”Men ved at fokusere på, at skydning er noget vi kan gøre sammen, kan vi skabe en positiv spiral for både skytter og trænere. For når de unge udvikler sig og resultaterne kommer, bliver alle mere motiverede og får lyst til mere. Og dermed vokser alle, og stoltheden og glæden ved udviklingen er endnu større”, siger Lene Sandager.

”Det har været en stor fornøjelse at følge forandringerne hos Klejs-Juelsminde Skytteforening og jeg er overbevist om, at holdtræning skyder den gode træning i gang”, smiler Lene Sandager.