Badminton, badminton og mere badminton

Sådan bliver hverdagen for DGI Sydvests nye Badmintonkonsulent Jakob Toft, der er startet i august. Hans tid bliver delt mellem en stilling som idrætskonsulent ved DGI Sydvest, og så en stilling som lønnet træner i Hjerting IF Badminton og Varde Badmintonklub.

Fra venstre: Henrik Poulsen, Hjerting IF Badminton, Jakob Toft, DGI Sydvest, Birthe Skrydstrup Kristensen, DGI Sydvest og Kim Lauridsen, Varde Badmintonklub

”Det er en rigtig god model, vi har fundet frem til,” siger Birthe Kristensen, direktør for DGI Sydvest, og fortsætter: ”To badmintonklubber har nu fået en rutineret professionel træner i det tidsrum, som de har brug for det, og vi har fået en konsulent med en helt unik tilgang til at arbejde for og med badmintonforeningerne i vores område.”
Jakob Toft er formelt ansat ved DGI Sydvest, der så ’lejer’ ham ud til de to klubber. Det sker for at sikre, at han har de rigtige forhold og sikkerhed i sin ansættelse.

Klubber, landshold og efterskoler

Fjerboldene har været en del af Jakobs liv siden han var 6 år gammel, og han har været professionel træner for børn og unge i mere end 20 år. Han har blandt andet været ungdomslandsholdstræner fra 2003 til 2008, og har trænet både i klubber og på efterskoler rundt i landet – senest på Hjemly Idrætsefterskole på Fyn.
Han er også selv begejstret for opbygningen af hans nye stilling: ”Jeg har altid haft stor fokus på det sportslige i badminton – på at gøre de unge spillere dygtigere, men nu er jeg spændt på at arbejde med foreningerne også.”

Morgentræning og Miniton

I Hjerting skal Jakob være træner for hold på flere forskellige alderstrin, helt fra de mindste Minitonbørn og til de bedste unge spillere. Ved Varde Badmintonklub har han fået ansvaret for klubbens morgentræning af elever på Idrætstalentlinjen på Byskolerne i Varde. Det er et samarbejde mellem lokale klubber og skolerne, der gør at talentfulde unge kan dygtiggøre og fordybe sig i deres sport samtidigt med at de følger med i skolen.
”Når man samarbejder med skoler, kan det være svært at trække på frivillige instruktører til at undervise i skoletiden. Modellen med at man som forening deles om en lønnet instruktør er en god måde at komme over den barriere. ” fortæller Birthe Kristensen.

Rammer med plads i

Selvom Jakobs fokus indtil nu primært har været på sportslige resultater i badmintonverdenen, så er DGI ikke fremmed land for ham. Han har tidligere været ved til at udvikle koncepter for fx træneruddannelser. ”Det gode ved DGI er, at selvom der er rammer for arbejdet med sporten, så er der også plads til at prøve nye ting af,” fortæller Jakob. Han fortsætter: ”Der er ikke så langt fra en ny ide til at man kan prøve den af i virkeligeheden."