Hvordan står det til med frivilligheden?

Nedlukningen i forbindelse med Corona har ændret manges vaner, men har det også ændret de frivilliges tilgang til foreningsarbejdet? Det har vi talt med et par af deltagerne på vores frivillighedsuddannelse om.

Hos Vorbasse Svømmeklub fortæller formand Dianna Straarup Vejgaard, at det har været svært at finde hinanden igen efter den lange nedlukning. Som svømmeklub var de ramt i lang tid, og udvalget så ikke de frivillige eller medlemmerne i mere end et halvt år. Og selvom de prøvede at holde kontakt ved mails og en ringerunde undervejs, så har det været en særligt udfordrende opstart til denne sæson. 

I Vorbasse Svømmeklub har de fleste frivillige holdt ved, det mest den naturlige udskiftning med unge, som skal på efterskole eller flytter pga. uddannelse, som de har været ramt af. Men derfor føler Dianna alligevel, at det har været udfordrende, at komme tilbage til den normale hverdag i foreningen med engagerede og involverede frivillige.

I Alslev Sport og Kultur fortæller kasserer Karina Lage Hansen, at de også har oplevet, at de frivillige er vendt tilbage efter en lang nedlukning. I hele den flerstrengede forening gjorde de også et stort arbejde for at holde fast i de gode relationer, og blandt andet delte alle udvalg en gave ud til deres frivillige for det flotte arbejde med restriktionerne i efteråret.

Det handler om at finde den rette motivation hos de frivillige igen

Formand Dianna Straarup Vejgaard, Vorbasse Svømmeklub

De frivillige har oplevet en tid, hvor hverdagene blev brugt på andet end aktiviteter i foreningen, og det kræver tid at finde tilbage til rytmen igen, mener Dianna. Hun tror ikke på, at det kommer i denne sæson: "Hvis vi skal tilbage til tiden før Corona, skal der arbejdes hårdt, især når de handler om nytænkning og udvikling." 

Der er bestemt også gode takter i klubben, Dianna kan blandt andet fortælle om to helt unge, der netop har efterspurgt om de må blive hjælpetrænere og en voksen svømmetræner, som har gennemført uddannelsen som livredderdommer. "Det betyder rigtig meget for en lille forening som vores, at vi har en dommer, som kan stå for vores prøver og som brænder for at kunne lære de unge om førstehjælp og livredning."