Generationsskifte i Gesten - 19 år og formand

19 år, kvinde og formand for en skytteforening – den kombination er ret så sjælden. Men det er hvad man kan finde i Gesten Skytteforening i Vejen Kommune, hvor Charlotte Kristine Vismar Damkjær i marts trådte til som formand i et helt nødvendigt generationsskifte.

Charlotte foran Gesten Fritidscenter, hvor foreningen har deres skydefaciliteter

Efter at have haft en pause fra skydningen vendte Charlotte sidste år tilbage til sin gamle forening, hvor hun hurtigt blev en del af et generationsskifte i bestyrelsen. Sammen med to jævnaldrende mandlige skytter kom hun med i bestyrelsen, da flere ældre bestyrelsesmedlemmer ønskede at stoppe. Og allerede februar i år var hun klar til at overtage, da den siddende formand stoppede ved generalforsamlingen.

”Jeg tænkte at, det (foreningen, red.) kunne jeg godt få styr på, og jeg havde lyst til at prøve.”
Og styr på det - det har hun også fået. Der er blandt andet strammet op på bestyrelsesmøderne, hvor de har fået en højere mødefrekvens, godkendte dagsordener og opfølgning på opgaverne. Det er blevet taget godt i mod i bestyrelsen, der udover de to jævnaldrende fyre også tæller nogle ’rigtige’ voksne på fx kasserer posten.
”Det er sjovere, at vi er flere ’generationer’ i bestyrelsen. Vi får flere vinkler på tingene, og der er både tradition og nytænkning” fortæller den unge formand smilende.

Jeg tænkte, at det her kunne jeg godt få styr på..."

Charlotte Damkjær

Nytænkningen består lige nu af at planlægge en række åbne arrangementer i foreningen, hvor de udnytter deres placering i Gesten Fritidscenter og inviterer byens børn til skydning og leg i hallen.
”Drømmen er at få flere børn og unge som medlemmer, de bliver længere i foreningen end fx seniorer.” fortæller Charlotte, der også har planer om at deltage i byfesten med et skydetelt, hvor man ved hjælp af IR (Infrarøde) våben kan lade alle – ung som gammel - konkurrere på præcision midt i festen.  

Masser af støtte

På spørgsmålet om der er meget arbejde i at være formand, så smiler hun og fortæller:
”I starten var der rigtigt meget formelt, der skulle ordnes, som SKV’er der skulle udfyldes og våbenkontroller. Men jeg får super meget hjælp fra Preben (Skyttekonsulent ved DGI Sydvest, red.). Jeg kan sende alle de mails, jeg har brug for, og han svarer for det meste med det samme.”
Hun fortæller også, at den tidligere formand og andre seniorer i foreningen er gode til at støtte op om hende, også når der skal løses opgaver i dagtimerne.

Fokus – til børn om ADHD

Det er vigtigt, da foreningen også er med i projektet FOKUS, hvor børn med ADHD eller lignende diagnoser går til skydning i dagtimerne for at træne deres evne til koncentration. Hver tirsdag formiddag stiller skytteforeningen op med 2-3 instruktører, så 6 børn fra den lokale skole kan få en succesoplevelse med idrætten. Foreningen og skolen for sammen besluttet at forlænge projektet efter det officielle stop, fordi børnene trives rigtig godt med ordningen.

Fremdrift og fremtidstænkning

På trods af den korte tid som formand, kan man sagtens få øje på Charlottes aftryk rundt omkring i foreningen. Når der er kortere mellem møderne, så er der mere fremdrift. Af DGI bliver hun også vejledt i at få uddelegeret opgaverne, så al hendes tid ikke skal gå med drift og formalia. Det giver kræfter til at åbne foreningen op med blandt andet åben hus arrangementer, så den bliver synlig i lokalsamfundet.

Hun opfordrer alle til at kaste sig ud i at være leder i det frivillige foreningsliv:
”Der er altid meget hjælp at få – fra de ’gamle’ frivillige og fra DGI.”