DGI Sydvests Idrætshistoriske arkiv

Gå på opdagelse i DGI Sydvests arkiver

I DGI Sydvests idrætshistoriske arkiv finder du masser af historisk viden om, hvordan tingene var engang i DGI Sydvest. De ældste dokumenter i dette unikke arkivsystem kan dateres helt tilbage til 1909. Det hele er samlet og sat op af en række ildsjæle på det byhistoriske arkiv i Esbjerg.

Unik sikring af fortiden

80 store flyttekasser. Så mange flyttekasser er de seneste måneder blevet flyttet til Esbjerg fra kælderen under DGI Sydvests hovedkontor i Agerbæk, og dermed er et større puslespil med dertilhørende arkiverings- og oprydningsarbejde nu ved at være gennemført fra kælderen under DGI Sydvest i Agerbæk.

Kælderen i Agerbæk indeholdt nemlig DGI Sydvests store, idrætshistoriske arkiv, der rummer uvurderligt materiale helt tilbage fra 1909. Men dette er nu pakket sammen, flyttet til Byhistorisk Arkiv i Esbjerg og sat på overskuelige hylder i et nyindrettet, brandsikret rum, hvor disse vigtige dokumenter kan bevares for eftertiden.

Arkivsystemet er unikt i Danmark, idet man har en helt anderledes sikring af historisk materiale end andre steder i landet. Den store mængde materiale er netop nu ved at blive registreret på computere, så alt bliver mere overskueligt, når alle interesserede kan besøge arkivet og søge i de gamle arkivalier.

Kjeld, Birgit, Gudrun og Søren gør et flot arbejde i Arkivudvalget.Kjeld, Birgit, Gudrun og Søren gør et flot arbejde i Arkivudvalget.Foto: Birthe Christensen

Åbent for alle

Dette store arbejde er blevet udført af frivillige ildsjæle. Arkivgruppen består af Birgit og Kjeld Nordby samt Gudrun og Søren N. Sørensen. Arkivchef hos Esbjerg Byhistoriske Arkiv: Jørgen Dieckmann, længst til højre på billedet, har muliggjort det tætte samarbejde, således arkivudvalget får hjælp til deres store arbejde fra en erfaren arkivar, en konsulent og en IT medarbejder.

Er DU interesseret i at aflevere arkivalier eller studere arkivalier for at se, hvad der eventuelt kunne gemme sig i bøger, papirer, billeder og noter fra tidligere tider, så hjælper Arkivgruppen gerne.

Hver tirsdag er der åbent for samtale med arkivudvalget fra kl. 10.00 - 12.00. Ring gerne på tlf. 76 16 38 99 for nærmere aftale og yderligere info om arkivet.

Besøg også hjemmesiden for Byhistorisk Arkiv i Esbjerg, hvor du selv kan søge på DGI Sydvest i arkivets store database