Dagplejebørn får mere idræt, leg og bevægelse i hverdagen

Seks dagplejere har inviteret nuværende og kommende dagplejebørn og forældre til festdag i Tim hallen. De fejrer, at dagplejerne nu er DGI-certificerede idræt, leg og bevægelsesdagplejere, og at det er de private dagplejeres dag.

Flaget er hejst, bordene pyntet og forskellige redskaber og aktivitetslegetøj er gjort klar til børn og barnlige sjæle, da 70 forældre, børn og dagplejere holdt certificeringsfest i Tim Hallen. Gennem de sidste måneder har seks dagplejere fra Tim, Vedersø, Lem og Ringkøbing i samarbejde med Børne- og ungekonsulent Charlotte Egede Frost fra DGI Vestjylland knoklet for at få mere bevægelse ind i hverdagen. Og nu skal de have beviset på, at de kan kalde sig DGI Dagplejer.

”Det har været fedt at få sat fokus på ting, man egentlig gør i forvejen, men som man ikke har været bevidst om, hvad gør godt for. Charlotte har været god til at fastholde os og få os til at tænke i nye baner og til at reflektere over, hvad vi gør, og hvorfor vi gør det. Det har været et fantastisk forløb, ” fortæller Pernille Kjær, dagplejer i Tim.

Børn skal have stimuleret deres krop og sanser

Efter en kort velkomst ved Charlotte Egede Frost, går hun hurtigt i gang med et par sanglege ”Hoved-skulder-knæ-og-tå” samt ”Hjulene på bussen”, som alle kender og synger med på. De mange børn står nemlig allerede og trisser for at komme til at lege.

”Det gælder om at få sproget i gang og kroppen i spil. Så i stedet for at stå stille, så bevæger vi os mere og bruger dermed vores krop og sanser noget mere, ” forklarer Charlotte Egede Frost, da hun beder forældrene om at lave store armbevægelser, når dørene i bussen åbner og lukker, og at de skal snurre hele kroppen rundt, når hjulene på bussen drejer rundt.

Det giver flere grin og lidt højere puls hos flere af forældrene, og nogle bliver også lidt rundtossede.

”Og hvorfor bliver vi rundtossede? ” spørger Charlotte Frost – ”fordi vi ikke gør det nok”, svarer hun selv. ”Så det er vigtigt at gøre en masse forskelligt og aktivere børnene og deres krop og sanser. Dermed giver vi børnene de bedste betingelser for et langt liv fyldt med bevægelsesglæde. Og det er noget af det, jeg sammen med dagplejerne har arbejdet på i forløbet, ” forklarer hun videre til forældrene.

Voksne er rollemodeller

Og forældrene har taget godt imod mere idræt, leg og bevægelse i dagplejen.

Det er vigtigt, at vi voksne tør gå foran, selvom det i starten kan være lidt pinligt at hoppe og springe rundt som en tosse, men de små efterligner, alt vi gør

Pernille Kjær, Dagplejer

”Jeg har løbende fortalt, afprøvet og vist forskellige aktiviteter for mine dagplejebørns forældre, og de har taget positivt imod det og er ligesom mig selv blevet mere bevist om, hvor vigtig bevægelse er. Det er vigtigt, at vi voksne tør gå foran, selvom det i starten kan være lidt pinligt at hoppe og springe rundt som en tosse, men de små efterligner, alt vi gør – også når vi sætter os på sidelinjen i stedet for at være med i legen, ” fortæller Pernille Kjær.

Almindelige aktiviteter er vigtige for børns udvikling

Bevidstheden om at gøremål, der for mange voksne synes helt almindelige og hverdagsagtige, kan gøre stor forskel for de små børns udvikling, har været en øjenåbner for dagplejerne. Så selvom dagplejerne gennem forløbet ikke har ændret meget på, hvad de laver sammen med børnene i løbet af dagen, så har selve indgangsvinklen, til hvorfor det er godt at bevæge sig og bruge sine sanser i forskellige arenaer, ændret sig.

”Vi har fået så mange gode input fra Charlotte, og for eksempel det at skulle sidde til bords og spise, der har jeg stimuleret børnene inden ved at starte med at vaske hænder med koldt og varmt vand og bruge forskellige skuresvampe eller klude til at vække deres sanser, så de er klar til at gå til bords, ” fortæller Pernille Kjær.

Og Jane Helena Kangas Christensen supplerer sin kollega:

Jeg er ikke den dagplejer, der sidder med perler og tegninger, men jeg har fået bekræftet, at eksempelvis at løbe rundt med bare tæer er rigtig godt for børnenes udvikling, for så mærker de forskellige underlag under fødderne og bruger på den måde også deres sanser. En af mine dagplejepiger er så glad for at løbe i bare tæer, så hun går rundt og hjælper de andre med at tage deres strømper af nu, ” smiler Jane Helena Kangas Christensen.

Jeg har fået bekræftet, at eksempelvis at løbe rundt med bare tæer er rigtig godt for børnenes udvikling, for så mærker de forskellige underlag under fødderne og bruger på den måde også deres sanser

Jane Helena Kangas Christensen, Dagplejer

Glade forældre

Forældrene kan også se, at bevægelse i hverdagen gavner deres børn, og de sætter pris på dagplejernes fokus og omsorg, og for forældre med kommende børn i en dagpleje spiller idræt, leg og bevægelse også ind i valget af dagplejer.

”Jeg glæder mig til min datter skal starte i en dagpleje med fokus på bevægelse, så hun får lært at bruge kroppen og får udviklet sin motorik, det vil gavne hende livet igennem. Som lærer kan også jeg se, at den motoriske udvikling spiller en stor rolle - børn som er motorisk stærke har lettere ved at overskue undervisningen, for de kan koncentrere sig om opgaverne, i stedet for at koncentrere sig om deres kropsbevægelser, ” fortæller Maibritt Juul Pedersen, mor til Johanne, der snart starter hos en af de certificerede dagplejere og derfor deltager i festlighederne.

Festen fortsætter

Efter et par bevingede ord fra Susanne Fjord, souschef ved DGI Vestjylland får dagplejerne overrakt certifikaterne. Herefter bliver børn og barnlige sjæle sluppet løs i hallen og giver sig i kast med airtrack, balloner, skumredskaber, rutsjebane, faldskærm, hulahopringe, risposer og meget andet. Dagen slutter med kagemand, saftevand og kaffe.