DGI Vestjylland og TrygFonden sætter fokus på børns idrætsmotivation med nyt projekt

Sjovt, hårdt, udfordrende eller socialt? Børn i Vestjylland kan se frem til idrætstilbud med større fokus på motivation. Med støtte fra TrygFonden vil DGI Vestjylland uddanne foreninger og trænere til at have større fokus på hvorfor børn dyrker idræt.

Det er svært at komme afsted til håndboldtræning, når trænerens fokus på løbetests og millimeterpræcise afleveringer ikke passer sammen med dit ønske om sjov sammen med vennerne. Når motivationen falder fra, gør mange børn det samme.

Antallet af børn foreningsaktive børn i alderen 7-12 år er faldet i hele landet fra 2018 til 2022. I de fire kommuner som DGI Vestjylland dækker – Holstebro, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Struer - er antallet faldet med 12%. TrygFonden støtter derfor DGI Vestjylland i projektet GO! – flere motiverende idrætsmiljøer i Midtjylland for at skabe foreningsaktiviteter, hvor børnene bliver ved med at komme igen.

Skal det være sjovt, hårdt, udfordrende eller socialt?

Børn motiveres vidt forskelligt. Nogle kommer for at mestre butterflyen i vandet. For andre er det sociale i højsædet, og så er det ligegyldigt om idrætten hedder badminton eller gymnastik.

Netop de forskellige former for motivation er centralt i projektet. Her er det DGI-værktøjet GO!, som børnene og foreningerne får glæde af.

”GO! handler om fire forskellige motiver til at dyrke idræt, og hvordan træningen og idrætsmiljøet påvirkes af disse. En træner har måske en helt anden opfattelse end børnene, mens forældrene og bestyrelsen står for en tredje og fjerde idé om hvorfor man går til fodbold, tennis og dans”, fortæller Tina Skannerup, udviklingskonsulent hos DGI Vestjylland.

3.600 børn og 360 trænere

Projektet foregår på tværs af Region Midtjylland i halvandet år indtil september 2024. DGI-landsdelene Midtjylland og Østjylland er ligeledes med i projektet. Samlet set har projektet en ambition om at nå ud til 3.600 børn. Det gør man ved at uddanne 360 trænere i 36 forskellige foreninger fordelt i hele Region Midtjylland.

”Motivation er helt afgørende for, at man bliver ved med at dyrke sin idræt. Mange vestjyske børn har stor glæde af foreningslivet, og med projektet her skal den glæde vedholdes og udbredes til endnu flere. Vi kan ikke vente med at komme i gang,” udtaler formand for DGI Vestjylland Per E. Østergaard.

GO!-værktøjet

GoPro – motiveret af udfordring. Man vil dygtiggøre sig.

GoFit – motiveret af øget mental og fysisk sundhed.

GoFun – motiveret af glæde. Aktiviteten skal være sjov.
GoTogether – motiveret af fællesskab, mens aktiviteten er sekundær.

De første foreninger til projektet rekrutteres i foråret 2023. Foreningerne får først en træning sammen med konsulenter fra DGI, hvor børnene afprøver øvelser baseret på de forskellige motiver. Herefter deltager bestyrelsen og trænerne i en workshop. Her lærer de at bruge GO!, så både træning og kommunikation afspejler de motiver, som er i spil.

Foreningerne bliver efter workshoppen fulgt af DGI’s konsulenter over en længere periode. Her får foreningen sparring og vejledning til hvordan GO! udbredes til hele foreningen, så alle børn mærker en øget motivation for idræt.