Fjordløbet - et ganske særligt motionsløb

Det hyggelige familieløb Fjordløbet blev afholdt for første gang i 1980, og siden dengang har familien Aagaard stillet til start hvert eneste år. Så det er et ganske særligt motionsløb for familien.

Knud Erik Aagaard står for 38.gang klar til løbet med hele sin familie. 14 medlemmer i alt kan de mønstre – fra yngste barnebarn Ida på 5 år til Knud Erik Aagaard på 70 år. Som initiativtager til Fjordløbet er løbet et hjertebarn for Knud Erik Aagaard, men resten af familien glæder sig også hvert år til en aktiv dag ved fjorden, og ingen af dem kunne drømme om at blive væk.

Stor velvilje mod et motionsløb i Ringkøbing

Ideen til løbet opstod i 1980 blandt de tre løbekammerater Knud Erik Aagaard, Carl Johan Mikkelsen og Finn Merrild, som i samarbejde med Ringkøbing IF fik Fjordløbet op at stå. Det var dengang, hvor tilmeldingen foregik via girokort, hvor breve blev skrevet på skrivemaskine, og hvor man ikke havde chip, men startkort til at registrere sine løbetider i et stempelur. Det var også dengang, amtslægen udtalte i avisen, at motion var godt for helbredet, og at Fjordløbet var med til at opdrage danskerne til at dyrke motion, hvilket ikke var en normal udtalelse på daværende tidspunkt.

”Carl John, Finn og jeg gjorde selvfølgelig et kæmpe forarbejde for at få Fjordløbet op at stå, blandt andet i forbindelse med at indhente tilladelser fra de lodsejere, som ejede de private veje på løbsruten, men vi mødte også stor velvilje og hjælp fra lokale aktører og virksomheder, der hjalp med at trykke startkort og resultatlister, aviserne bragte mange omtaler og meget andet,” fortæller Knud Erik Aagard.

Takket være den store hjælp fra mange hænder blev det først løb en stor succes med et deltagerantal på flotte 295 løbere og gående.

Fjordløbet er som juleaften – fuld af traditioner

Fjordløbet startede med en rute på 10 km, og den originale rute havde start og mål ved rådhuset i Ringkøbing, hvor der også var fælles opvarmning, inden daværende borgmester Niels Skytte skød løbet i gang med startpistol. Meget har ændret sig siden, og der er blandt andet kommet flere distancer til, og løbet består nu af; 3km, 6km, 10km og halvmaraton.

Det er en tradition at samles til Fjordløbet, og det er dejligt at opleve, hvordan en aktiv dag styrker fællesskabet i familien

Knud Erik Aagaard

Gennem årene har Knud Erik Aagaard og hans familie haft mange gode oplevelser til Fjordløbet, og selvom Knud Erik Aagaard i 2002 blev diagnosticeret med sclerose, og Fjordløbet måtte aflyses i 2017 på grund af for få tilmeldte, så har familien gennemført ruten hvert eneste år siden løbets start i 1980.

”Det er en tradition at samles til Fjordløbet, og det er dejligt at opleve, hvordan en aktiv dag styrker fællesskabet i familien, og så har vi også den faste tradition efter løbet, hvor vi tager på McDonalds og ”synder”,” fortæller Knud Erik Aagaard med et smil.

Knud Erik Aagaards søn, Mads Aagaard er enig med sin far og holder også meget af den tradition, familien har skabt.

”Det er jo lidt ligesom til jul, hvor hele familien er samlet, og selvom ingen i familien har tilknytning til Ringkøbing mere, så mødes vi alligevel, fordi det er en tradition. Selv sidste år, hvor løbet ikke blev afholdt officielt, men så foreslog jeg, at vi bare kunne løbe ruten alligevel, og der valgte vi naturligvis den originale rute med start ved rådhuset,” fortæller Mads Aagaard.

En flot rute hvor hele familien kan være med

Mads Aagaard, har deltaget i løbet i alle 38 år af sin levetid. De første par år i klapvogn, men allerede som 3-årig løb Mads Aagaard de 10km i selskab med en meget stolt mor og far ved sin side. Siden da har han altid løbet 10km til Fjordløbet.

Det er en fantastisk flot rute, hvor man har fjorden ved sin side hele vejen, og det er en rute, hvor hele familien kan være med

Mads Aagaard

”For mig er den rigtige distance 10km, og det er nok også, fordi det er en tradition. Samtidig er det en fantastisk flot rute, hvor man har fjorden ved sin side hele vejen, og det er en rute, hvor hele familien kan være med,” siger Mads Aagaard.

Knud Erik Aagaard løber nu kun korte distancer og kan ikke længere løbe med om medaljer. Han glæder sig dog over, at børnebørnene gerne vil løbe med ham. De har også lavet deres egne medaljer, der pynter hjemme i stuen sammen med en pokal, som Knud Erik Aagaard fik overrakt af Ringkøbing Atletik og Motion til sit 35. fjordløb. Dengang sagde et af børnebørnene: ”Morfar, du skal ikke være ked af, du ikke kan løbe mere. Nu har du fået den store pokal”.

Knud Erik Aagaard mener, at ruten rummer udfordringer for enhver, men også at alle kan være, og han glæder sig til at løbe ruten sammen med sit barnebarn på 5 år.

”Det er en flad rute, hvor særlig blæsten kan blive en udfordring. Samtidig er meget af ruten på grus, hvilket er mere skånsomt for kroppen at løbe eller gå på, så alle kan være med – også mig. Jeg starter med at løbe med mit barnebarn Ida på 5 år, men jeg kan sikkert ikke følge med hende, men jeg skal nok komme i mål,” slutter Knud Erik Aagaard af.

Søndag 27.maj afholdes Fjordløbet for 38.gang, og alle 14 medlemmer i familien Aagaard vil være til stede – fuldstændig som traditionen foreskriver.

Fjordløbet afholdes af Ringkøbing Atletik og Motion og Ringkøbing IF i samarbejde med DGI Vestjylland.