Fodboldmanden Benny Henriksen er Vemb FS’ Grand Old Man

Benny Henriksen blev bidt af en gal fodbold, da han var seks år gammel, og siden har fodbolden hængt ved. Nu er han 67 år og har over 50 års erfaring som frivillig i flere forskellige fodboldklubber i det vestjyske, og han har tænkt sig at blive ved.

Det startede med en fodboldkamp, som for de fleste ville virke lidt uoverskuelig. I 1958 skulle seksårige Benny Henriksen spille sin første kamp for Bøvling KFUM, men det var ikke fodboldstøvler, han kunne trække på fødderne. I stedet løb den optimistiske Benny på banen i gummistøvler og scorede kampens eneste mål, hvilket betød en sejr til ham og holdet på 1-0 over naboklubben Bækmarksbro GF. Hvorfor gummistøvlerne blev prioriteret over fodboldstøvlerne lader vi stå hen i det uvisse.

Frivillig som 15-årig

Små ti år efter sin fodbolddebut i gummistøvler startede Benny sin karriere som frivillig fodboldtræner.

”Jeg startede som frivillig fodboldtræner i Bøvling KFUM, da jeg var ca. 15 år, og det var fordi, at jeg var blevet bidt af en gal fodbold,” griner Benny.

Siden da er listen over klubber, hvor Benny har haft en eller anden form for frivilligt engagement, kun vokset sig større og større.

Gennem de seneste mange år er det dog fodboldklubben Vemb FS, som har haft fornøjelsen af Benny Henriksens ustoppelige fodboldvæsen, og i dag står han på sidelinjen, når U13- og U14- holdene skal trænes i Vemb.

Han er yderst vellidt i fodboldafdelingen i Vemb, som sender store roser i Bennys retning. Fodboldafdelingen fremhæver blandt andet, at Benny bidrager med virkelig stor inspiration i sin træning, hvilket både spillere og trænerkollegaer har bidt mærke i. Han er altid åben over for nytænkning i forbindelse med at fastholde fodbold i de små klubber som Vemb, hvilket er enormt vigtigt.

I klubben er det også tit Benny, som trækker et tungt læs, når der skal arrangeres sociale arrangementer. Han ser nemlig gerne, at spillerne får gode oplevelser sammen – både på og uden for banen.

Blev lokket med Amarone og bøffer

Da Benny Henriksen gik på efterløn havde han – i fodboldmæssig forstand - ligget stille i nogle år. I stedet havde han investeret kræfter i sin kones blomsterbutik, hvor han endte med at hjælpe i omkring ti år. Han var han fast besluttet på, at det frivillige engagement i fodboldverdenen ikke skulle genoptages. Han havde været fodboldtræner i mange år samt formand og bestyrelsesmedlem i blandt andet Tvis IUF og Vemb FS. Dog skulle der ikke mere end et par stykker smørrebrød, lidt Amarone og et par røde bøffer til at ændre holdning.

”Man har vel et standpunkt, til man tager et nyt,” griner Benny.

En aften var han nemlig blevet inviteret med til møde i fodboldklubben Vemb FS, og selvom Benny i forvejen havde besluttet sig for, at det blev et nej tak til trænergerningen, og at han nu skulle nyde sin fritid på efterløn, så skete der alligevel noget med Benny, da han kom hjem fra mødet.

Det vides ikke, om det var maden eller hans store fodboldhjerte, der gjorde udslaget, men i hvert fald var Bennys humør vendt 180 grader, da han kom hjem fra mødet.

”Jeg kom smilende ind ad døren, da jeg kom hjem. Jeg fik at vide, at jeg strålede, og det kan jeg nok ikke komme helt udenom, at jeg gjorde,” fortæller Benny.

Det giver noget i den lange ende

Det er ikke svært for Benny at sætte en finger på, hvorfor han er blevet ved som frivillig i så mange år.

”Det giver simpelthen bare en masse i den lange ende,” fortæller han.

Med så mange minder og oplevelser i bagagen er det vanskeligt for Vemb FS' Grand Old Man at vælge én specifik oplevelse, som har en særlig betydning. Han fremhæver i stedet et par stykker. Den ene er fra hans tid som træner for serie 6-holdet i Bur UIF, der rykkede op i serie 4 på bare to sæsoner og kun tabte to kampe.

Derudover nævner Benny et par sæsoner i Møborg-Bækmarksbro GF, som på to sæsoner gik fra serie 5 til serie 3. Den sidste oplevelse, som Benny særligt husker, var da han med de 12-14-årige drenge var til DGI Landsmesterskaberne i 8-9 år i træk i slutningen af 1970’erne. En gang imellem fik de lov til at møde de helt store kanoner fra Vejle og KB. Selvom de fik tæv af dem, var det en særlig oplevelse at spille mod dem.

”Jeg møder mange af de børn, jeg engang har trænet – nu som voksne. Nu træner jeg deres børn, hvilket er ret sjovt. Jeg træner ikke fodbold for at træne fodbold. Jeg træner fodbold for at udvikle både børn og voksne," fortæller Benny.

Jeg træner ikke fodbold for at træne fodbold. Jeg træner fodbold for at udvikle både børn og voksne

Benny Henriksen

”Gå ind på dit værelse”

Den sætning kan Bennys kone meget nemt bruge i hverdagen, hvis fodbolden fylder lidt for meget i stuen eller køkkenet. Benny Henriksen er nemlig den - vil de fleste fodboldgale mene - heldige ejer af sit helt eget fodboldværelse med alt, hvad der hører til.

Det er ikke for sjov, når Benny Henriksen siger, at han samler på fodboldklubbers emblemer. Her er blot et udsnit.

En stor samling af forskellige fodboldklubbers emblemer pryder skabslågerne, mapperne er ordnet med gamle avisudklip omhandlende fodbold, naturligvis, og der er andre spændende samlinger. Alt sammen noget, som har med fodbold at gøre. Den gale fodbold, som Benny Henriksen som seksårig tilsyneladende blev bidt af har altså efterladt et tydeligt mærke for livet, som stadig kan mærkes af Benny selv og hans omgangskreds.

Hvad fremtiden bringer for Benny Henriksen er han ikke selv 100 % sikker på, men han kommer aldrig til at lægge fodbolden på hylden. Lige nu nyder han at træne sine hold i Vemb FS og at køre ud og støtte naboklubbens førstehold, som lige nu spiller i Danmarksserien, Holstebro Boldklub, når de spiller på hjemmebane om søndagen og hvor han af og til tager nogle af de drenge med, som han træner.