Magisk gymnastik for hold med begge køn

Med hård træning, samarbejdsøvelser og serier kan du aktivere 100 voksne gymnaster, så alle – uanset køn og niveau – synes, at træningen er så sjov og udfordrende, at de kommer igen og igen.

Trabjerg Mix til DGI Landsstævne 2017. Arkivfoto: Majbritt Byskov Krogh Madsen.

Artiklen er skrevet af Henrik Stanek til Udspil nr. 4, 2019.

Mixholdet i Trabjerg Gymnastikforening ved Holstebro henvender sig til gymnaster, som på én gang vil have sved på panden og have det sjovt.

"Det er mit ansvar, at gymnasterne får noget for deres kontingent. Derfor skal de svede så meget, at de ikke kan lægge tøjet tilbage i skabet, når de kommer hjem. Men vi går også op i det sociale, så vi laver øvelser, hvor de kommer til at røre hinanden," fortæller Erik Jensen, der har været instruktør for holdet i over ti år.

I de senere år er holdet gået fra omkring 35 til 100 gymnaster. På kurset »Gymnastikhold med begge køn – gør det magisk« giver Erik Jensen et indblik i, hvad der ligger bag succesen.

"Hos mig står gymnasterne ikke på deres egen lille firkant og træner for sig selv. Vi laver lege og øvelser, hvor de er sammen to og to, tre og tre, fire og fire og i større grupper. Det kan være i stafetter, balanceøvelser, kamp- og fangelege og øvelser på gulv, hvor man er afhængige af hinanden," siger Erik Jensen.

I én fangeleg holder tre gymnaster hinanden i hænderne. De to yderste skal så beskytte den midterste mod at blive taget af gruppens fjerde gymnast. I en variant stiller de tre sig rundt om den fjerde med hinanden i hænderne, hvorefter deres makker skal bryde ud af fængslet.

Sidst vi lavede den leg, var det en fornøjelse at se, hvordan holdets fire største mænd på hver 90-100 kilo moslede rundt med hinanden

Erik Jensen, instruktør på Trabjerg Mix

Træningen på mixholdet er bygget op om god gammeldags grundgymnastik med sving, løb, hop og styrketræning, men det er i høj grad de mere sociale øvelser, som skaber det fællesskab, der får gymnasterne til at komme igen uge efter uge og år efter år.

Fakta om Erik Jensen

Erik Jensen har været gymnastinstruktør i 30 år for alt fra springhold for børn til voksenseniorhold. Aktuelt står han i spidsen for blandt andet mixholdet i Trabjerg Gymnastikforening. Han har trænet holdet i over ti år, og i de senere år er det vokset eksplosivt til over 100 gymnaster mellem 30 og 73 år.

"Hvis de kun ville træne hårdt, kunne de lige så godt gå i et fitnesscenter og passe sig selv, mens de så ind i et spejl. Vi laver noget sammen, fordi det er der, fællesskabet opstår. Ved at være afhængige af hinanden kommer gymnasterne tættere på hinanden, både fysisk og når de taler sammen bagefter. Det er, som når pædagoger lader børnene massere hinanden for at forebygge mobning. Det er den samme mekanisme: Man får bedre relationer, når man rører ved hinanden," siger Erik Jensen.

På kurset giver han også eksempler på, hvordan han bygger sæsonen op. En betingelse for at gå på hans mixhold er nemlig, at man vil med til seks-otte opvisninger om foråret. Det er også et bevidst valg.

"Jeg siger til nye gymnaster, at de skal være med i en hel sæson, før de for alvor ved, hvad det vil sige at gå på holdet. De fleste gymnaster er mellem 40 og 65 år, og efter en dag med tre opvisninger er de helt smadrede. Alligevel er det den dag, de snakker om længe efter. Det er som efterskolerne – de bruger også gymnastikken til at skabe sammenhold," siger Erik Jensen.

På kurset kommer du til at prøve Erik Jensens træning på egen krop, så du kommer både til at svede og grine.