Man kan godt gennemføre et marathon, selvom man ikke løber

Det beviste 32 walkere, da de gennemførte de godt 42 km til Walk A Ton i det vestjyske kuperede terræn med en bagende sommersol fra oven. Intet mindre end 120 personer deltog for nylig i begivenheden i Videbæk, hvor de gik 10, 21 eller 42km.

Solen skinnede fra en skyfri himmel, og i løbet af dagen kom temperaturen op mod de 30 grader. Det var varmt, og vinden stod af og til helt stille i bakkedalene mellem de grønne majs- og kornfyldte marker på Videbækegnen i Vestjylland. 120 fodgængere trodsede varmen og havde taget vandrestøvlerne, de korte shorts og solbrillerne på og var klar til at gå enten 10km, halv- eller helmarathon til Walk A Ton.

Gå tonsvis af skridt i de vestjyske bakker

Selve navnet Walk A Ton stammer fra, at deltagerne kommer til at gå tonsvis af skridt, når de bevæger sig ud på de tre forskellige distancer. Selvom mange blev udfordret på grund af varmen og de mange skridt, var der en god stemning blandt de gående overalt på ruten. Der blev smilet og hilst på forbipasserende, hyggesnakket med makkeren og givet high fives til hinanden med et ”tak for turen”, når de kom i mål.

Vi har altid holdt meget af at løbe og gå, men nu kan vi ikke længere holde til at løbe, så nu går vi.

Inge Merstrand og Gudrun Hansen

”Vi så arrangementet på Facebook og meldte os til de 21 km, men vi har ikke fået trænet så meget, så vi er godt trætte nu,” fortalte veninderne Inge Merstrand og Gudrun Hansen, efter de kom i mål.

De var ikke de eneste, der så Facebookopslaget. Veninderne Vibeke Davidsen og Bethina Larsen fra Vinderup blev også opmærksomme på Walk A Ton via det sociale medie.

”Min mand taggede os i et opslag og spurgte, om ikke det var noget for os, og så måtte vi tage udfordringen op. Vi har været oppe at gå 15km til træning, og så mente vi, at vi godt kunne klare de sidste 7km for at gå et halvmarathon,” sagde Bethina Larsen.

Der blev gået stærkt på den smukke rute

Der var bred enighed blandt deltagerne om, at det var en flot rute, der var veltilrettelagt, men på trods af godt fodtøj måtte mange krydse målstregen med flere vabler på fødderne.

Det var en fin rute, men jeg havde ikke troet, der var så kuperet i Vestjylland, og jeg kommer hjem med ømme fødder

Vibeke Davidsen fra Vinderup

Der blev gået stærkt til årets udgave af Walk A Ton. Hurtigst af alle var Jørgen Skibsted fra Snejbjerg. Som tidligere marathonløber havde han kørt et stramt træningsprogram.

”Jeg har tegnet ruten ind på mit ur og trænet på ruten, som om jeg skulle løbe et marathon. Jeg har altid været meget aktiv, men stoppede for alvor med at løbe i 1999, men går og cykler nu i stedet for at holde mig i form,” fortalte Jørgen Skibsted, der med sine 69 år var feltets ældste mandlige deltager.

Jørgen Skibsted var ikke blot feltets ældste mandlige deltager, men også feltets hurtigste på marathondistancen. Han gennemførte i lyntiden 5timer og 58minutter.

Populært arrangement

Walk A Ton opstod i 2015, hvor daværende Løbekonsulent ved DGI Vestjylland Henrik Juhl blev opfordret til at lave et event for alle, der havde lyst til at gennemføre et marathon i gåtempo. Det blev startskuddet til Walk A Ton. Det første år var der 39 deltagere, mens deltagerantallet her fire år senere var mere end tredoblet.

Det glædede Henrik Juhl, at Walk A Ton havde så mange deltagere og er vokset i deltagerantal hvert eneste år. Selvom han ikke længere arbejder ved DGI Vestjylland, er han fortsat medarrangør og står for afvikling i samarbejde med nuværende Løbekonsulent ved DGI Vestjylland, Kirstine Bach Storgaard.

Det er fantastisk, at Walk A Ton er blevet så populært

Løbsarrangør Henrik Juhl

”Det er fantastisk, at Walk A Ton er blevet så populært. Der deltager selvfølgelig rigtig mange lokale, men der kommer også folk fra det meste af region Midtjylland for at være med, ” sagde Henrik Juhl, der i dag arbejder som Centerleder ved Videbæk Idræts- og Fritidscenter.

Henrik Juhl forsøger hvert år at lægge ruten i nye områder og på nye veje. På den måde kan deltagerne vende tilbage år efter år og få nye oplevelser og indtryk. Start og mål er dog altid ved Videbæk Idræts- og Fritidscenter.