Nyt internationalt projekt kombinerer kultur og motion til gavn for seniorer

Internationalt Erasmus-projekt med fokus på at få seniorer til at bevæge sig og dyrke mere motion er skudt i gang. DGI Vestjylland er i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune involveret i projektet og ser mange muligheder til gavn for borgerne i kommunen.

Projektet ”Walk af Story” eller på dansk ”Gå en fortælling” har for nylig haft kick-off-workshop i Spanien. DGI Vestjylland deltog på mødet sammen med seks europæiske samarbejdspartnere, hvor formålet var at lære hinanden og projektet endnu bedre at kende.

”Kick-off-workshoppen har været meget udbytterig. Netop fordi vi har mødtes med de internationale samarbejdspartnere og fået deres vinkler på, hvad der er vigtigt for dem i forhold til projektet, så har vi nu en fælles forståelse, og det vil styrke det fremtidige samarbejde og projektet som helhed,” siger Andreea Oprea, projektleder i DGI Vestjylland.

De seks samarbejdspartnere er:

  1. Ayuntamiento de Ceutí, kommune i Spanien
  2. HOP UBIQUITOUS, lille/mellemstor virksomhed i Spanien, der udvikler app’en.
  3. Colegiul Economic Bacau, erhvervsskole i Rumænien
  4. Gaziozmanpasa University, universitet i Tyrkiet
  5. Stowarzyszenie Szansa dla Aktywnych, NGO i Polen
  6. Grad Varazdin (City of Varazdin), kommune i Kroatien

Vandreture med fokus på motion og fællesskab

”Gå en fortælling” går i dets helhed ud på at indsamle fortællinger fra udvalgte områder i de seks lande. Fra Danmark skal fortællingerne indsamles i Ringkøbing-Skjern Kommune. Fortællingerne skal lokale seniorer berette i små videoer, der bliver tilgængelige i en gratis app, som alle kan downloade og benytte.

Når folk benytter app’en på vandre- og gåture i Ringkøbing-Skjern Kommune, vil man lytte til disse fortællinger og høre om den lokale kulturarv. På den måde oplever folk både noget kulturelt, samtidig med de bevæger sig og motionerer.

Motion og kultur kan sagtens kombineres, og det er netop, hvad vi forsøger at gøre med dette projekt

Andreea Oprea, projektleder i DGI Vestjylland

”Motion og kultur kan sagtens kombineres, og det er netop, hvad vi forsøger at gøre med dette projekt. Her lægger vi fokus på den store kulturarv, vi har i Vestjylland, og kombinerer den med motion, ” siger Andreea Oprea.

I DGI Vestjylland arbejder man i særdeleshed på, at lokale idrætsforeninger skal benytte app’en til at tilbyde vandre- og gåture, så de, der har lyst til at vandre i et fællesskab, kan gøre det.

”Der er mange seniorer i Ringkøbing-Skjern Kommune, og ensomhed og inaktivitet er et stort opmærksomhedspunkt fra DGI’s side i forhold til denne gruppe. Vi håber, at projektet kan være en hjælp til at få seniorer ud i foreningslivet og møde andre i et fællesskab, ” uddyber Andreea Oprea.

Rummer mange muligheder for kommunens borgere og turister

To af de seks internationale samarbejdspartnere er kommuner, og de har ligesom Ringkøbing-Skjern Kommune et ønske om, at app’en skal kunne benyttes mere bredt af kommunernes borgere og turister. På workshoppen blev der derfor åbnet op for, at kommunerne får mulighed for at promovere spisesteder, butikker og lignende, men også at foreninger vil kunne promovere deres tilbud og aktiviteter i app’en.

Vi har i Ringkøbing-Skjern Kommune meget fokus på at bruge naturen som arena for at styrke den fysiske og mentale sundhed

Per Høgh Sørensen, afdelingsleder for Kultur, Natur og Fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune

”Vi har i Ringkøbing-Skjern Kommune meget fokus på at bruge naturen som arena for at styrke den fysiske og mentale sundhed. Netop det at kombinere en gåtur med en synliggørelse af vores spændende kulturarv vil være en ekstra bonus, også i forhold til vores mange turister”, siger Per Høgh Sørensen, afdelingsleder for Kultur, Natur og Fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Projektet løber over 30 måneder

Over de næste 6 måneder skal DGI Vestjylland i samarbejde med Ringkøbing- Skjern Kommune oplyse foreninger og andre interesserede om ”Gå en fortælling” samt arbejde på at rekruttere seniorer, der vil medvirke i videoer med lokale fortællinger. Resultaterne herfra tager projektleder Andreea Oprea med til den kommende internationale workshop i maj 2019, hvor temaet for workshoppen netop er seniorer.

Projektet er finansieret af Erasmus+puljen og løber over 30 måneder indtil slutningen af februar 2021. I den periode afholdes seks workshops mellem samarbejdspartnerne, hvor de i de mellemliggende perioder arbejder på projektet i de pågældende lande.

Vil du vide mere om projektet?

Læs mere om projektet Gå en fortælling.