Børneattester skal som hovedregel indhentes digitalt. Det er nemt. Se her, hvordan I gør:
For at forebygge pædofili har foreninger pligt til at indhente børneattester, når I indgår aftaler med instruktører og andre med lederansvar for børn og unge under 15 år.
Foreningen skal indhente attesten fra Det Centrale Kriminalregister, og som hovedregel foregår det digitalt. Det kræver dog, at vedkommende har et CPR-nummer. Det har udenlandske statsborgere ikke. Til dem, kan du anmode om en børneattest her.
Via politi.dk indhenter du digitale den børneattest. Vær opmærksom på, at den eller de personer, som I indhenter attester på, skal give deres samtykke inden 14 dage. Herefter udløber muligheden for samtykke.
Video: Sådan du indhenter en digital børneattest:
DGI anbefaler, at foreningen formulerer en samværspolitik. Kontakt os, hvis I ønsker rådgivning om børneattester og samvær.
Hvis der derimod er tale om en træner, instruktør eller holdleder, som skal have direkte kontakt med børn under 15 år, men som ikke skal være fast tilknyttet – og derfor ikke er omfattet af loven – så kan I vælge at indhente en attest eller bede om at se en kopi af det svar, som den lokale idrætsforening har fået.
Ved at sammenholde foreningens og Kriminalregistrets oplysninger vil det være muligt at indkredse, hvornår en forening har indhentet attester på en bestemt person.
DGI anbefaler at foreningen indhenter attester på alle trænere, instruktører og holdledere, som har direkte kontakt med børn under 15 år – og at foreningen gør det med jævne mellemrum, f.eks. en gang om året eller en gang hvert andet år.
Hvor ofte skal en person tjekkes?
Der er ingen regler for hvor tit en person skal tjekkes. Det er lovpligtigt, at I gør det én gang - derefter kan I selv beslutte, hvad I vil. I vejledningen om børneattester fra DGI er der nærmere regler for personer, som i en periode ikke arbejder med børn.
Hvem skal tjekkes for domme, og hvem skal ikke?
Loven om børneattester gælder alle trænere, instruktører og holdledere for personer under 15 år. Det gælder også vikarer, ligesom det ikke spiller nogen rolle, om vedkommende får løn eller ej.
Trænere, instruktører og holdledere, der kun har med voksne at gøre, skal ikke tjekkes, ligesom forældre og andre kortvarige hjælpere er fritaget.
Hvad er jeg forpligtet til via lovgivningen?
Foreninger, der er medlem af DGI, har pligt til ved nyansættelser at undersøge, om trænere og instruktører med tilknytning til børn under 15 år er dømt for seksuelle overgreb. Det gøres ved at indsende en blanket og en samtykkeerklæring til Kriminalregistret. Efter en uge sender registret en attest, der enten er negativ eller positiv, alt efter om vedkommende er dømt for overgreb.
Er halinspektører og kantinemedhjælpere omfattet af loven om børneattester?
Loven omfatter "trænere, instruktører og holdledere", og det er derfor ikke et lovkrav at tjekke halinspektører og kantinemedhjælp. Omvendt har foreningen mulighed for det. I så fald vil det være den ansættende myndigheds ansvar - i de fleste tilfælde kommunen eller den selvejende forening der driver hallen.