Hvis man som idrætsforening ønsker at streame sin træning eller sit arrangement på en online platform, er der en række faktorer, man skal tage hensyn til, hvis der er musik med i din video.
Uanset hvad, så kræver det en aftale med en eller flere musikorganisationer.
Når du streamer, er der tale om en direkte transmission af en træning eller en anden begivenhed. Hvis du optager din stream og gør den tilgængelig for andre efterfølgende, er der tale om en on-demand video. For den type video gælder der andre regler og vilkår.
Med omsætning
Først skal du have styr på, om din video skaber en omsætning for din forening. Det gør det for eksempel, hvis du direkte tager entré for at man kan se med eller hvis man skal leje udstyr for at kunne deltage i en livestreaming.
I nogle tilfælde kan det, at det kræver medlemskab af din forening for at se en stream også vurderes som omsætningsskabende.
Hvis din forening eksempelvis tilbyder stream af træning som en fast del af aktivitetstilbuddet, så falder det muligvis ind under at være omsætningsskabende – men hvis din forening ikke har det som et normalt tilbud, men blot som et midlertidigt initiativ, så vil det typisk ikke falde ind under begrebet.
Er man i tvivl, anbefaler vi, at du kontakter Koda.
Hvis din stream er omsætningsskabende, kræver det en aftale med Koda og en betaling. Du kan se de gældende takster her.
Det kræver samtidig en aftale med Gramex.
Uden omsætning
Hvis din stream IKKE skaber omsætning, så skal du se på, hvilken platform, du streamer med.
Koda har en såkaldt rammeaftale med Facebook, Instagram og Youtube om musik i livestreams og videoer, så derfor skal du som udgangspunkt ikke have en aftale med Koda. Det vil dog fortsat kræve en aftale med Gramex.
Der kan dog være andre udfordringer af teknisk karaktér.
Udfordringer med SoMe-streaming
Generelt fungerer Live-funktionerne på Social Media platforme udmærket.
Men når man streamer træning eller andre arrangementer med musik i baggrunden, så kan der opstå udfordringer. Også selv om din forening har styr på alle nødvendige aftaler.
Platforme som Facebook og Youtube har nemlig mekanismer, der scanner deres systemer for potientelle brud på ophavsretten.
Derfor slukkes der hellere for lyden på en stream eller et videoklip en gang for meget end en gang for lidt.
Risikoen for at få slukket for lyden på sine udsendelser er mindre på andre platforme end Facebook og Youtube.
Vis mere
Vis mindre
Hvis du gerne vil benytte dig af en anden platform – Zoom, Microsoft Teams, Joymo eller andre – så skal du som udgangspunkt have en aftale med Koda OG Gramex. Hvis din stream ikke er kommerciel, så er denne aftale dog gratis frem til og med den 28. februar. Men du skal have lavet en aftale under alle omstændigheder.
Indtil den 28. februar er det disse takster, der gælder for Koda.