10 gode råd til dig, der træner seniorer

Når du er træner for seniorer, så skal du både sørge for, at de ældre bevarer livsglæden og får rørt kroppen. Få 10 gode råd til træning for seniorer.

Kis Østergaard (bagerst) er klar med både ros, præcise forklaringer og en snak om, hvad der giver livet værdi. Fotoet er fra 2008, men Kis Østergaard er skam stadig aktiv instruktør. Foto: Lars Holm

I hele 65 år har Kis Østergaard undervist i idræt, bevægelse og gymnastik. På det seniorhold, hun i dag har, er gennemsnitsalderen over 80, og flere af deltagerne har passeret de 90.

Her får du 10 gode råd fra Kis Østergaard om at træne seniorer:

1. Træn hjernen  

Når seniorer træner, så kommer der mere blod op i hjernen, og så forebygger du, at hjernecellerne forgår så hurtigt. Derfor skal du som træner også motionere seniorernes hjerner – det gør du både med selve træningen og med dialog.

2. Husk livsglæden – og snak om andet end sygdomme

Det er en god ide at tage højaktuelle emner op og snakke om, hvad der er livsværdier for seniorer. Og slut gerne af med en sang og en kop kaffe. Mange seniorer føler sig ensomme, de taber modet til at kommunikere med andre, fordi de føler sig sat ud af samfundet. Seniorer er gode til at snakke sygdomme, men vi skal se muligheder og se fremad. Hvis vi ikke kan bevare livsglæden, så er det for trist, også når vi er over 80.

3. Lær seniorerne at kende deres krop

Som træner har du en stor opgave i at lære seniorerne at fornemme deres krop. De skal mærke, hvad der sker i den, så de kan passe på den. Og så skal seniorerne være opmærksomme på alt det, de kan. Hvis de har dårlig ryg, så mærker de, at de kan bruge benene, uden at det går ud over ryggen.

4. Forklar at motion kan være med til at forebygge demens

Vi skal holde hjernen i gang, så den ikke degenerer, og des mere motion vi kan give ældre, des bedre kan vi forebygge demens. Så længe vi lever har vi behov for at forstå noget og lære noget nyt. Som træner kan du med fordel forklare seniorerne, hvordan øvelserne gør godt for både kroppen og hjernen.

5. Bevæg leddene og undgå stivhed

Det er vigtigt, at ældre træner og fornemmer de store led som fodled, knæled og skulderled. Hvis vi skal bevare spændstigheden i musklerne og undgå stivhed omkring leddene, så er vi nødt til at bevæge dem. Når alle muskler omkring de større led får en omgang styrketræning, så kan musklerne bedre reagere på de signaler, hjernen sender.

6. At træne ryggen er vigtigt

Det er alfa og omega at træne ryggen. Mange ældre får et sammenfald i ryggen og en pukkel, og så bøvler man med balancen. Hvis vi træner ryggen og taljen, er opmærksomme på vores holdning og strækker halsen, så er der også bedre vej for blodet op til hjernen.

7. Giv fødderne ekstra opmærksomhed

For at have en god balance, så skal du bruge dine tæer og fødder. Så giv dem ekstra opmærksomhed. De fleste mennesker begynder at dø forneden, når de fylder 50. Så mister de fornemmelsen af deres fødder og tæer, og det går ud over balancen. 

8. Brug stolen i seniortræning

Stol er et rigtig godt redskab, når du træner ældre indendørs. Mange tror, de bare skal sidde stille på den og bruge hænderne lidt. Brug stolen til styrketræning ved at løfte og sænke den. Sid på den og lav knæbøjninger. Eller stå ved siden af stolen og hold ved den, når du står på et ben.

9. Træn kondition på alternative måder

Du behøver ikke jage nogen ud at løbe, men træn kondition på alternative måder. Når I træner skuldre og arme, så brug f.eks. elastikker. Det giver højere puls, og så træner I kredsløbet.

10. Prøv noget nyt og hold hjernen i gang

Seniorer skal blive ved med at prøve noget nyt, for det holder hjernen i gang. I kan f.eks. prøve de små jonglørbolde, hvor I spiller med 3 små bolde. Det er en udfordring, og der skal koncentration til. Og så får I et godt grin.