1 time med super-far

Forbudt for mor-holdet er så populært, at familier (næsten) planlægger børneflokken, så de kan deltage så mange år, som muligt.

Forestil dig en lørdag morgen, hvor du vågner af dig selv. Børnene sover længe og du nyder en kop varm kaffe, inden weekenden rigtig tager sin begyndelse.

Sådan foregår det ikke i Gladsaxe GIF. Her sætter far uret og pakker Anna og Elsa-rygsækken med figenstænger og drikkedunk: Klokken 8.00 står den nemlig på Forbudt for mor-træning med familiens yngste. 

Holdet er et frirum mest af alt, for børnene og for os fædre. Vi elsker at komme her!

Kristoffer West, tovholder på Forbudt for mor-holdet i GIF

Sådan lyder det, når Kristoffer West skal forklare, hvorfor han i fire år troligt har ageret tovholder for holdet, der træner før de fleste har fået rundstykkerne i ovnen. Faktisk holder han så meget af holdet, at han og konen næsten – og kun næsten – har planlagt børneflokken efter, at han altid har et barn, der kan gå på holdet.

"Ja, så smart var Morten jo ikke, så han har været nødt til at holde et års pause. Men nu er han heldigvis med igen."

Morten Virenfeldt Nielsen trækker slet skjult på smilebåndet velvidende, at jokens afsender selv er med på allersidste sæson, mens han selv lige er startet op igen med Cornelia på tre år. Holdet er for de to til femårige.

"Og der kommer ikke flere børn hos os, så det er da lidt vemodigt, at det er slut for mig efter denne sæson," siger Kristoffer West.

En lukket klub

Holdet har eksisteret i 10 år, og der skal nærmest lås på døren et minut over otte for at holde antallet af deltagere nede. Denne sæson er der 40 tilmeldte. Det er maksimum, og blev for et par år siden hævet fra 30. Alligevel står der hele tiden familier i kø til at komme med, fortæller Kristoffer West, som er far til Vega på fem år og Storm på syv:

"Det er en gave, at vi kun er fædre. Der er masser af tilbud for forældre, men det ender ofte med, at det er mor, der tager afsted."

Udover at mor får sig en rolig weekendmorgen, mens børn og far kommer hjem med røde kinder og i højt humør, så er der en mening med galskaben, når holdet kalder sig Forbudt for mor:

"Det gør en kæmpe forskel, at vi mænd bliver tvunget til at tage af sted. For mor må ikke komme. Og det er der en grund til – det er ikke fordi vi vil holde nogen udenfor, men fordi vi vil inkludere nogle andre," siger tovholderen.

Et par gange hver sæson inviterer de mødre og andre søskende med indenfor og netop disse dage beviser, at et far-barn-hold giver noget særligt, siger Morten Virenfeldt Nielsen:

"Det er jo ikke for at være krakilsk, men dynamikken ændrer sig bare, så snart mor kommer. Både blandt børn og forældre. Det er lidt sjovt, men børnene bliver mere pylrede, der er flere, som ikke lige gider eller tør. Vi mænd er mere sådan: Det løser sig nok og op igen," siger han.

Og så sker der noget magisk mellem far og barn, når mor ikke er der. For fædrene er enige om, at det hos de yngre børn ofte er moar, der bliver kaldt på i hjemmet:

Det er bare fedt som far at få lov til at være der for barnet og være den, der en den

Kristoffer West, tovholder på Forbudt for mor-holdet i GIF

Det løser sig

Gyngemosehallen runger af 'se mig, far' og børn, der kaster sig ud fra højder og svinger sig i tove. Der er gang i hver en krog. Og så er der mænd i to-tremandsgrupper, der lige vender verdenssituationen i skyggen af en springgrav fyldt med høje hvin og elektrisk hår.  

"Vi lægger ikke et fast program, men jeg siger velkommen i starten og præsenterer gerne banen. Til jul samlede vi pakker for julemanden og i dag har vi bygget en jorden er giftig-bane. Vi har fokus på, at det skal være hyggeligt og at alle skal kunne deltage," siger Kristoffer West.

Fædrene kommer af sig selv. Enten kender man nogen, der har gået der og som anbefaler det, eller også tager man naboen eller en kammerat med. Markedsføring af holdet er der ikke brugt mange minutter på:

"Vi laver ikke en stor, forkromet opvisning. Vi viser os der og gør det helt simpelt," siger Kristoffer West. 

Gratis timer med milliongevinst

Da klokken rammer ni fortrækker store dele af selskabet til et opholdsrum, hvor figenstængerne bliver fundet frem. Her har Kristoffer West sat sin Nespressomaskine og mælkepisker klar, så fædrene kan nyde en flat white eller cappuccino, mens pulsen falder hos store og små.

"Så er børnene ofte trætte og hviler sig, og så går der snak i den for de voksne. Vi ender nok tit med at snakke om biler," siger Kristoffer West.

Og inden turen går hjemad reflekterer Morten Virenfeldt Nielsen over lørdagens tidlige begyndelse:

"Tidspunktet er genialt. Det er jo gratis timer, for enten ville du have sovet en halv time længere, og den time kan du godt leve uden, eller også ville du have gået og stenet derhjemme med din kaffe. Nu er du oven i købet foran på familiekontoen, når du kommer hjem, for mor har fået en time for sig selv."