7 samarbejdsøvelser du kan lave med dit gymnastikhold
Hos Acroteam TST Tilst står samarbejdsøvelser højt på listen over aktiviteter, når sæsonen går i gang. Der skal nemlig tillid til i gymnastik.
Som gymnast er det en god idé at lære at samarbejde med dit hold. Både som springgymnast og rytmisk gymnast kan du opleve løft eller spring, hvor du skal stole på din makker eller træner. Der kan samarbejdsøvelser hjælpe tilliden godt på vej.
”Vi bruger samarbejdsøvelser, fordi der er så mange forskellige størrelser og aldre på holdet, og der er også både drenge og piger. Samarbejdsøvelser kan hjælpe til at bryde grænser,” siger Cecilie Dahlgaard, der udgør en tredjedel af trænerteamet i Acroteam TST Tilst.
Gymnasterne får et tillidsbånd til deres holdkammerater
Cecilie Dahlgaard, del af trænerteamet i Acroteam TST Tilst
Særligt i sportsacro, en blanding af gymnastik og akrobatik, er der brug for godt samarbejde, fordi gymnasterne altid er afhængige af hinanden i formationerne. Men også selvom du bliver svinget rundt i en serie, er det en god idé at stole på din makker.
Samarbejde hjælper det sociale på vej
Hos Acroteam TST Tilst er øvelserne en vigtig del af træningen især i starten af sæsonen, fordi holdet skal rystes sammen.
”Gymnasterne får et tillidsbånd til deres holdkammerater. Tillidsbåndet er vigtigt for at gymnasterne kan lave de øvelser og formationer, de skal,” siger Cecilie Dahlgaard.
Men det er ikke kun for alvorens skyld, at trænerne laver øvelserne.
”Det er jo nogle meget sociale øvelser. Det er sjovt at lave dem, og så danner gymnasterne også venskaber på tværs, når de kommer tæt på hinanden,” siger Cecilie Dahlgaard.
Øvelserne kræver styrke
Samarbejdsøvelser tjener mange formål i TST. For eksempel udvikler gymnasterne sig også fysisk igennem øvelserne.
”Det kræver både kondition og styrke at lave øvelserne, så gymnasterne bliver også varmet op,” siger Cecilie Dahlgaard.
Øvelserne laves tit i hold som konkurrence, hvor vinderholdet får lov at give de andre gymnaster en straf. Det kan typisk være mavebøjninger, armbøjninger eller englehop. På den måde sniger trænerne også mere fysisk arbejde ind.
Bliv stærk i de syv samarbejdsøvelser
Du kan se, hvordan øvelserne ser ud i billedgalleriet nedenfor. Alle øvelserne bruges hos Acroteam TST Tilst som opvarmning. Vinderholdet får altid lov til at give en straf til de andre hold.
Øvelse 1
Del gymnasterne op i fire hold. Gymnasterne stiller sig på række. Den første stiller sig med spredte ben på måtten. Den næste kravler under og stiller sig på samme måde foran den første. Så kravler den næste under, og sådan fortsætter det. Det første hold, der når måttens ende vinder.
Øvelse 2
Igen fire hold. Den største/stærkeste på holdet stiller sig i planke med strakte arme. Den næststørste/stærkeste kravler henover den første og stiller sig på samme måde, men med fødderne hvilende på skuldrene af den første. Den næste kravler ligeledes over, og sådan fortsætter det. Det hold, der når længst på syv/otte minutter har vundet.
Øvelse 3
To hold. Hvert hold ligger på række med hovederne mod hinanden, skiftevis store og små gymnaster. Det er vigtigt at ligge helt tæt. Alle strækker armene og den første i rækken lægger sig ned på armene og lader sig føre igennem til enden af rækken. Det hold, der kommer først igennem alle gymnaster, har vundet.
Øvelse 4
Fire hold. Alle hold deler sig to og to. Første par får et sjippetov. De har begge fat i en ende hver, og de skal ned til væggen og tilbage igen. Når de kommer tilbage, skal de først føre sjippetovet over holdet, derefter under. Så får næste par sjippetovet. Første hold igennem alle par vinder.
Øvelse 5
Fire hold. Her gælder det mest om at have færrest fødder på jorden. Gymnasterne må kravle op på hinanden, som de vil. Øvelsen fortsætter i fem minutter. Dem, der har haft færrest fødder på jorden, vinder.
Øvelse 6
Hele holdet former en cirkel, men alle har en makker. En står foran den anden. Der er fem forskellige kommandoer.
Råbes der "over", skal den bageste gymnast hoppe op på den forreste.
Råbes der "under" skal den bageste gymnast kravle mellem benene på den forreste.
Råbes der "rundt om", skal den bageste gymnast løbe hele vejen rundt om den forreste.
Råbes der "høns på taget", skal den bageste gymnast stå på ryggen af den forreste og "baske med vingerne".
Råbes der "sko", skal den bageste gymnast løbe hele cirklen rundt, kravle mellem benene på sin makker og prøve at nå skoen i midten før alle de andre.
Øvelse 7
Holdet er igen en cirkel, men sammen to og to. Den forreste stiller sig i en håndstand. Når træneren råber "skift", løber den bageste hen til den næste i håndstand. Når en gymnast vælter i håndstand, ryger både den gymnast og ham/hende, der skulle have grebet, ud. Mellemrummet mellem gymnasterne bliver langsomt større, og det bliver derfor sværere at stå i håndstand. De sidste to vinder.