Aktive seniorgymnaster: “Vi kommer her for at være både aktive og sociale”

Gennem en årrække er seniorgymnastikholdet “Tirsdagsdamerne” gået fra at være otte gymnaster til i dag at tælle 53. Og de kan mærke, at de får det bedre.

79-årige Lis Neumann er en af de i alt 53 seniorgymnaster, der går på holdet "Tirsdagsdamerne" i Næs-Hallen. Foto: Camilla Thorsø Lund

“Jeg tror ikke, at vi har nogen, som ikke føler sig som en del af fællesskabet her. Og det er jo din fortjeneste, Tove,” siger 79-årige Lis Neumann, der er trofast deltager på Tove Haugaards seniorgymnastikhold. Men hun er ikke enig:

“Nej, det er vores alles.”

Lis Neumann er én af de i alt 53 seniorkvinder, der går på holdet “Tirsdagsdamerne” i Næs-Hallen uden for Haderslev. Træningen foregår hver eneste tirsdag formiddag i hele vintersæsonen fra september til april.

Og fortjenesten for holdets fællesskab kan næppe placeres ét sted. Den skal måske både findes i holdets faste tradition med, at alle går rundt og hilser på alle, inden timen går i gang. Eller de mange snakkepauser - både planlagte og uplanlagte - hvor de lokale seniordamer deler både stort og småt.

“Vi kommer her både for at være aktive og for det sociale. Det er lige vigtigt, og vi har brug for begge dele,” siger Lis Neumann.

Kommer der for at være aktive og sociale

Træningen varer godt en time med en drikke- og snakkepause på i alt 10 minutter, og her kommer de igennem hele kroppen. Musklerne i både mave, skulder, baller og ryg bliver trænet igennem med blandt andet elastikker og redondo bolde, og bentøjet styrkes med squats foran stolen.

Tove Haugaard er selv 70 år, og hun har været instruktør på holdet de seneste 8 år. Holdet blev oprindeligt afholdt i det lokale klubhus i Vilstrup, men interessen blev “for stor”. For stor til et klubhus i hvert fald. Derfor rykkede “Tirsdagsdamerne” i Næs-Hallen.

“Da vi begyndte med holdet var vi otte i alt, men i dag er der tilmeldt 53 gymnaster, så der er kommet rigtig mange til. Interessen for holdet er stor, og de er rigtig flittige til at komme. Der skal enten en rejse, rigtig dårligt vejr eller sygdom til, hvis de ikke kommer,” siger Tove Haugaard.

Dermed skriver udviklingen på “Tirsdagsdamerne” sig ind i en bredere tendens, der ses i Danmark: Flere ældre er aktive i dag i forhold til tidligere.

Og ifølge Tove Haugaard er det både den fysiske aktivitet og det sociale fællesskab, der spiller en rolle, og som får de lokale seniorer til at møde op tirsdag efter tirsdag - på trods af nye hofter, mindre skavanker og alvorlige sygdomme.

“De giver alle sammen udtryk for, at det er godt for dem. De kan mærke, at det holder dem i gang, men samtidig kan de også godt lide det sociale i det,” siger Tove Haugaard.

Interessen for holdet er stor, og de er rigtig flittige til at komme. Der skal enten en rejse, rigtig dårligt vejr eller sygdom til, hvis de ikke kommer

Tove Haugaard, seniorgymnastikinstruktør

Det er svært at kunne lide det sociale for meget, og derfor har Tove Haugaard måtte indarbejde bestemte vandpauser under træningerne - ellers tager det hurtigt overhånd med de hyggelige drikke- og snakkepauser.

“De må ikke drikke vand hele tiden,” siger Tove Haugaard og griner:

“For så får de ingenting lavet, og det hele bliver til noget pjat. Derfor har vi vores snakkepauser, hvor de får lov til at drikke vand og snakke alt det, de vil.”

Op fra stolene

Stolene udgør den trygge base under hele gymnastiktimen, og netop på grund af stolene joker de tit med, at holdet burde hedde “Damer man kan stole på”. På en af stolene sidder Rigmor Laugesen og venter på, at dagens træning skal gå i gang.

Med sine 88 år er hun holdets alderspræsident, og hun kommer ligesom de andre seniorgymnaster troligt tirsdag efter tirsdag:

Forskning: Flere ældre er fysisk aktive i dag

I 2014 viste en undersøgelse fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, at ældre dyrker mere motion i dag, end de gjorde i 1997.

“Jeg kan mærke, at jeg får det bedre af det,” siger hun.

Men stolene er gennem hele timen mere tomme, end de bliver siddet på. Selv gymnasten med krykker rejser sig under flere af øvelserne.

“Kan du gå? godt, stå op,” råber Tove Haugaard til hende, da hun rejser sig op.

“Ja, det vil jeg,” lyder svaret.

“Okay, så bare sørg for at lave øvelserne med én arm ad gangen, så du kan bruge den anden arm som støtte.”

“Jeg kan mærke, at jeg bliver gladere”

Foran stolene steppes der både fra side til side, der øves mambo-trin og hoftesving, og når der er freestyle dans bliver smilene bredere.

Og det er ikke svært at få sig selv slæbt afsted tirsdag efter tirsdag. Hverken for instruktør eller for gymnasterne.

“Jeg glæder mig til at komme herned hver tirsdag. Så får jeg snakket med de andre, og det er jo ikke alle af dem, jeg møder i min hverdag. Vi gør meget ud af, at der er plads til alle her. Uanset om man er tyk eller tynd eller man ikke kan gå eller ikke hører så godt,” siger Tove Haugaard.

Jeg er så glad, hver gang jeg kommer hjem fra gymnastik. Det giver livsglæde, og det er helt sikkert på grund af det sociale

Lis Neumann, seniorgymnast

Og netop plads er der masser af. Både i hallen og i fællesskabet. Smilene bliver større og større i løbet af timen, og ifølge Lis Neumann ér det veninden Tove Haugaards fortjeneste, at alle føler sig så velkomne på holdet. De to har gået til gymnastik sammen gennem de seneste 14 år.

“Tove har en helt speciel måde at tage imod os på og forstå os på. Og så er hun god til at favne os, samtidig med at vi får lavet vores øvelser og får snakket,” siger Lis Neumann.

Hun glæder sig også til hver tirsdag formiddag klokken halv ti, når Næs-Hallen fyldes med grå lokker og masser af livsglæde.

“Der er sådan en god stemning. Vi snakker med hinanden, og vi hører, hvad der sker i vores landsby,” siger Lis Neumann, der også kan mærke, at hun får det bedre af den ugentlige træning:

“Det giver mig noget fysisk, og så kan jeg mærke, at jeg bliver gladere. Og det snakker vi også om på holdet. Jeg er så glad, hver gang, jeg kommer hjem fra gymnastik. Det giver livsglæde, og det er helt sikkert på grund af det sociale.”

Ifølge instruktør Tove Haugaard er udstrækningen efter timen de mindst højlydte minutter. Herefter er kroppen blevet godt gennemarbejdet, og med højt humør følges de arm i arm ud af Næs-Hallen.

“Vi ses på tirsdag!”