Babygymnastik giver værdifuldt fundament

Forældre er rollemodeller for deres børn, og allerede i det første leveår kan frøene til et aktivt liv lægges.

Forældre-involvering er en vigtig del af babygymnastikken. Det er forældrene, der udfører øvelserne med deres barn mens en instruktør vejleder. Foto: Martin Hungeberg

”Man kan håbe på, at ved at introducere børn for glæden ved at bevæge sig så tidligt, så får det en betydning i resten af deres liv,” begynder Dorthe Nygaard, der er formand for platformsgruppen Bevægelse, Leg & Læring i DGI.

Babygymnastik i DGI-regi begynder allerede, når børn er seks måneder gamle, og Dorthe Nygaard understreger gerne, hvor stor en indvirkning det kan have på børnene:

”At begynde til babygymnastik giver en masse for både barn og forælder: Glæde og fantastiske stunder sammen, styrket motorik, relevant sansestimulering og et mere aktivt og sundere liv. Samtidig er der nogle grundlæggende værdier, som man giver videre til sit barn ved at tage dem med i foreningerne. Man introducerer dem til et fællesskab, som DGI og foreningslivet er garant for.”

Du er rollemodel for dit barn

En babygymnastik-time kan se ud på mange forskellige måder, men fælles for alle under DGI er den store forældreinvolvering. Det er forældrene, der udfører øvelser med deres barn, leger med dem og har den tætte kontakt, mens en instruktør guider og giver inspiration.

”Forældrene spiller en stor og afgørende rolle i babygymnastikken. Børn spejler sig så meget i deres forældre. Mor og far har selv fået noget med i rygsækken fra deres egne forældre, og man skal være bevidst om, at man er den primære rollemodel for sit barn,” forklarer Dorthe Nygaard og tilføjer:

”Men det er helt naturligt, at nogle forældre kan være usikre eller bange, når de er aktive eller tumler med deres børn. Desværre kan det holde dem tilbage, og der kan være behov for, at de får et skub i den rigtige retning og får mere tryghed i situationen. Omvendt er der også forældre, som er til de lidt vildere lege og som egentlig bare mangler nogle redskaber og motivation til at gøre det.”

Drop Internettet

At være en del af et babygymnastik-hold kan derfor have stor betydning for både barn og forældre. Dorthe Nygaard opfordrer til, at man ikke bruger sin tid på at gennemsøge Internettet for råd til at tumle med sit barn, men i stedet bliver en del af et miljø, hvor man får brugbare og konkrete redskaber til at understøtte sit barns udvikling.

”Det er meget mere værd at blive inspireret af andre forældre og dygtige og kompetente instruktører i foreningerne,” siger formanden for Bevægelse, Leg & Læring og afslutter:

”Først og fremmest giver babygymnastik barnet et rigtig godt fundament. Jeg er helt overbevist om, at man både får et mere aktivt og sundere liv nu, men også på sigt. Måske man endda bliver en bedre fodboldspiller, tennisspiller eller gymnast, hvis man starter i en tidlig alder. En vigtig del af barnets udvikling er at få alle sanser stimuleret. Det starter jo allerede, når du har barnet inde i maven. Så det skal vi selvfølgelig fortsætte med at fremme.”