Fællesskab burde kunne ordineres

Det er vigtigt at være fysisk aktiv hele livet. Og er du det i et fællesskab, giver det endnu større bonus på sundhedskontoen, mener sundhedsforsker Bente Klarlund.

Træn i godt selskab. Det er både sjovt og sundt. Foto: Bent Nielsen

Du kender sikkert godt sundhedsstyrelsens anbefaling: 30 minutters bevægelse om dagen.

Formålet med anbefalingen er at opfordre dig til at gøre en indsats for at holde dig sund og rask livet igennem, og den gælder for voksne mellem 18 og 64 år. Men det betyder ikke, at fysisk aktivitet er unødvendigt, hvis du er yngre eller ældre end anbefalingens aldersinterval. 

Og netop det handler sundhedsforsker, speciallæge og professor Bente Klarlunds oplæg til DGI Inspiration 2016 om.

Mennesker som har nære venner og stærke relationer bliver mindre syge. Så fællesskabet styrker både din fysiske og mentale sundhed

Bente Klarlund, sundhedsforsker og speciallæge

”Jeg kommer ind på, hvor vigtigt det er at være fysisk aktiv hele livet, så jeg henvender mig til både unge og gamle, store som små," fortæller hun.

Fra vugge til krukke

Bente Klarlunds oplæg har titlen Fysisk aktiv i fælles forening: Fra vugge til krukke, og faktisk spiller fællesskabet en stor rolle for vores sundhed.

”Dels er fællesskab vigtigt for fællesskabet som sådan. Men det har også en værdi i sig selv at have venskaber og relationer. Mennesker som har nære venner og stærke relationer bliver mindre syge. Så fællesskabet styrker både din fysiske og mentale sundhed,” forklarer Bente Klarlund og fortsætter:

"Når man dyrker motion i et fællesskab, er der større sandsynlighed for, at man bliver ved med at dyrke motion; der er altså sandsynlighed for, at man ikke dropper en motionsvane," siger hun.

Faktisk betyder fællesskabet så meget, at Bente Klarlund mener, at det burde kunne ordineres:

”Ligesom man kan skrive recept på motion, burde man kunne skrive recept på fællesskabet,” siger hun og refererer til, at læger kan henvise visse patienter til fysisk aktivitet gennem kommunen.