Fang og fasthold drengene til gymnastik

6 tips til jer, der vil vise drengene, at gymnastik er meget mere end flikflak og håndstand.

Få instruktørens 6 konkrete råd til, hvordan I opstarter et drengehold i din forening (Arkivfoto) Foto: Vibeke Green

Det går fremad. Det store frafald blandt de 10-12-årige drenge har efter to års indsats vendt kurven. Men der er stadig mange drenge, som dropper gymnastikken. Derfor deler vi her vores erfaringer fra indsatsen 10.000 på 10 med dig og din forening.   

Med 10.000 på 10 forsøger vi at imødekomme et behov hos en målgruppe, som vi kan se, falder fra, men tilgangen kan lige så vel bruges på mix- eller pigehold

Jens Peter Neermark, instruktør og medlem af styregruppen bag 10.000 på 10

Som en del af DGI's indsats for at få flere drenge til at holde fast i gymnastikken besøgte nogle af landets bedste gymnastikinstruktører skoler og efterskoler i ugerne 34 og 35 i 2020. Formålet var, at 10.000 drenge i løbet af 10 dage skulle prøve, hvad gymnastik også kan være og blive inspireret til mere.

En af instruktørerne var 26-årige Jens Peter Neermark:

”Vi har dyrket en løssluppenhed, som vi oplever, skaber mod og lyst til at prøve nye ting hos drengene. Vi prøver at komme lidt væk fra den gammeldags gymnastik, fordi vi kan se, at det er forbundet med en masse ord, som drengene tror, gymnastik er. Og gymnastik i dag er ikke stationstræning. Det kan meget mere.”

Instruktørerne har haft et særligt fokus på at lege og lave samarbejdsøvelser, fordi det ryster holdet hurtigt sammen:

”Saltoer og flikflak kan skræmme dem væk, fordi det kan være for svært og derfor virke ekskluderende. I stedet starter vi med at lege og tonse. Når de så er motiverede, og ikke sammenligner sig så meget med hinanden mere, kan vi begynde at bygge på med gymnastikken,” siger Jens Peter Neermark.

Turbotons i Mejrup

I Mejrup Gymnastik og Ungdomsforeninger kan de nikke genkendende til det store frafald blandt drengegymnaster, når de nåede omkring 2. klasse. Men de har valgt at tage skeen i den anden hånd og skabe et gymnastikhold, som drengene kan se sig selv på:

”Sidste år lavede vi for første gang et drengehold for 3.-5. klasserne, som hed Turbotons. Og det var en kæmpe succes. Der deltog 25-30 drenge og de opdagede, at det er noget andet, end de troede. Det er sjovt og de har et godt fællesskab,” siger gymnastikformand, Tina Frederiksen.

Hun og foreningen har de seneste tre år deltaget i 10.000 på 10 sammen med den lokale skole. Det øgede fokus på drengegymnaster og det faktum, at foreningen nu tilbyder drengehold også fra 3. klasse og opefter har allerede nu givet et øget antal drenge på Juniorholdet.

”Vi har gennem samarbejdet med skolen om 10.000 på 10 fået vist nogle drenge, som normalt ikke ville gå til gymnastik, at det er sjovt og meget andet end fejsving. Og så har vi selv forsøgt at målrette vores hold mere, blandt andet med nogle gode, mandlige trænere og en mere fri tilgang til træningen,” siger Tina Frederiksen.