Gør tid til snak

Samtalen er vigtigere end nogensinde efter lang tid hver for sig. Derfor holder Roskilde Delingsførerforening fast i gåturene lidt endnu.

Til jul gik alle ruter forbi en glögg-bod, som Marianne Høyer havde stillet op. Så var der lidt at varme sig ved og julestemning i en tid, hvor gymnasterne ikke kunne samles som sædvanligt. Foto: Lasse Olsson (arkivfoto)

"Nu skal I stoppe snakken og koncentrere jer om gymnastikken."

En sætning, som instruktør, Marianne Høyer, ofte har hørt sig selv sige.

Derfor lyder det også paradoksalt, at netop snak – eller nærmere samtale – bliver et centralt greb i genåbningen af Roskilde delingsførerforenings træning. Et hold, hvor 90 erfarne gymnaster mødes om opvisningsgymnastik.

Netop størrelsen på holdet gjorde, at de hurtigt og i lang tid var ramt af restriktioner. Det tvang dem til at tænke kreativt, hvis de fortsat ville træne. Så Marianne Høyer inviterede til ugentlige gåture, hvor hun havde printet kort og lavet små grupper, så de overholdte restriktionerne: 

"Det var så fantastisk at gå sammen. Der er tale om voksne mennesker, som sagtens selv kan tage kontakt til andre og gøre noget, og alligevel betød det så meget for dem at gå en tur sammen. Jeg fik endda mails om, hvor stor en betydning, det havde. Det er så vildt."

Normalt er Mutter Skrap – altså mig selv – jo på nakken af dem. Men jeg oplever, at gåturen giver os en tid, hvor vi får talt med hinanden

Marianne Høyer, instruktør

En ensom tåre

Til at starte med var det onlinetræning i lige uger og gåture i ulige. I takt med nedlukningen blev gåturene udfaset. Men det er kun, indtil Mette Frederiksen giver lov til at mødes endnu flere igen:

"Normalt er Mutter Skrap – altså mig selv – jo på nakken af dem. Men jeg oplever, at gåturen giver os en tid, hvor vi får talt med hinanden og vi lærer hinanden at kende på kryds og tværs. Så gåturene er kommet for at blive i en periode, hvor vi ikke må glemme, at vi er i underskud af samvær og samtale," siger Marianne Høyer.

Selvom ideerne siden har stået i kø og resulteret i både doodleafstemning, onlinetræning og gåture, så var der ikke meget mod at spore hos instruktøren tilbage i marts:

"Jeg fældede da en tåre, da Mette Frederiksen lukkede landet ned første gang. For hvordan kan vi holde nerven i live, når vi ikke må ses? Vi er altså et hold bestående af glødende gymnaster. Men det er alligevel lykkedes."