Havetrampolin er for alle - også for voksne

Havetrampolin er ikke kun for børn, men for alle der vil have det sjovt og komme i form. Det er nem, hurtig og gratis træning for dig, der alligevel har en trampolin stående i haven.

Børn springer glade rundt på trampolinen i den sene eftermiddagssol, mens voksne sidder mageligt i havestolen, eller står foran kuglegrillen og vender bøffer med et glas i hånden.

Men så snart festen er forbi og børnene er gået indenfor, står trampolinen uberørt tilbage i haven og samler regndråber og visne blade.

Hvis du har en trampolin stående i din have, så har du det perfekte redskab til at komme i god fysisk form på en let og sjov måde

Mads Thomsen, gymnastikkonsulent i DGI

Og det er jo spild af penge. Det svarer til, at du har betalt for et medlemskab af en fitnessklub, uden at tage ind og træne, mener idrætskonsulent Mads Thomsen fra DGI.

“Hvis du har en trampolin stående i din have, så har du det perfekte redskab til at komme i god fysisk form på en let og sjov måde. Du kan også få fælles oplevelser sammen med dine børn. Og så gør det jo ikke noget, at du allerede har betalt regningen på forhånd,” siger Mads Thomsen.

Hop sikkert i havetrampolin

 

 • Start med en snak om sikkerhed og god adfærd
 • Hop én ad gangen, når I laver spring. I leg kan det være ok med flere i trampolinen.
 • Lav kun saltoer, hvis dine evner/niveau rækker til det (spørg din gymnastikinstruktør)
 • DGI anbefaler, at børn i havetrampolin er under opsyn af en voksen
 • Tjek jævnligt trampolinens placering og tilstand

kilde: Mads Thomsen, DGI Gymnastik

Han opfordrer alle voksne til at komme ud og hoppe på deres havetrampoliner - med eller uden børn.

“Hvorfor? Fordi, det styrker din balance og bevægelighed, og du bliver bedre til at navigere i luften. Hvilket gør dig sikrere på benene mange år fremover,” siger han.

Og Mads Thomsen er ikke den eneste, der har blik for de fornøjelser, der gemmer sig rundt om i de danske haver.

Havetrampolin er også for begyndere

“Det er bekvem, hurtig og sjov træning - og det er et godt alternativ til at sidde i sofaen og spise chips,” siger Anja Bolbjerg, der er tidligere professionel skiløber, world cup vinder og olympisk deltager i pukkelpist.

Hun påpeger, at havetrampolinen er for alle - både begyndere og øvede.

Mange voksne tror, at man skal være professionel gymnast for at kunne springe i trampolin. Det er en misforståelse. Det behøver man slet ikke - tværtimod, fortæller Anja Bolbjerg, der selv har trænet meget på trampolin i sin egen have. Både for at blive en bedre skiløber, men også for at komme sig efter alvorlige skader på pisterne.

“Det giver vinger at springe i trampolin. Den er super god til at træne koordination og balance. Især til alpint skiløb og freestyle er trampolinspring godt, da det hjælper til en rummelig tre-dimensionel fornemmelse af ens krop, når du svæver i luften," fortæller Anja Bolbjerg.

Hun elsker at springe i havetrampolin, og hun foretrækker trampolinspring frem for andre mere kedelige og “tunge” træningsformer.

Vi bliver jo alle sammen ældre, og træning er noget, der skal vedligeholdes. Det mener jeg faktisk, at trampolinspring kan være med til

Lars Elbæk, lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet

“I sammenligning med en cykeltur, løb eller et besøg i fitness-klubben, så giver trampolinspring rigtig meget igen. Der er ikke noget, der hedder modvind i en trampolin. Det er opmuntrende for de fleste, og man behøver ikke kunne noget særligt for at komme i gang. Det er nemt og sjovt,” siger hun.

Havetrampolin styrker din reaktionsevne og mindsker faldulykker

Trampolinspring er ikke kun nemt og sjovt, det er også godt for os, mener en af landets idrætseksperter, som blandt andet forsker i leg og bevægelse.

“Der er rigtig mange gode grunde til at springe på trampolin. Der sker en masse almen grundmotorisk balancetræning, og styrkelse af reaktionsmønstre i ben og krop, samt øget stabilitet i ryg og mavemuskler,” fortæller Lars Elbæk, der er lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, og leder af forskningsenheden Learning & Talent in Sport.

Lars Elbæks 9 forslag til gode ting at holde sig for øje, når du hopper trampolin

 • At trampolinen placeres på et vandret underlag
 • At der god plads rundt omkring trampolinen uden træer og andre legeredskaber, samt at der er et stødabsorberende underlag i form af sand eller blødt græs
 • At trampoliner er placeret i grundniveau; det vil sige nedgravet
 • At alle metaldele og rammer er polstret tilstrækkelig med stødabsorberende, vandafvisende ’puder’
 • At kun én person af gangen hopper i trampolinen
 • At al af- og tilgang fra trampolinen foregår gående eller kravlende. Forbud mod at springe ud af trampolinen
 • Ønsker du at lave risikable øvelser og tricks, der roterer om tværaksen, så kan du lære det i en gymnastikforening eller klub under kyndig supervision
 • Kend dine færdighedsbegrænsninger og fratræk så altid 20-30%, for ikke at springe over evne
 • Husk eftersyn og vedligeholdelse af havetrampolinen

Kilde: Lars Elbæk, idrætsforsker, SDU.

Ud over den mere åbenlyse træning af balance og reaktionsevne, så kan trampolinspring også virke forebyggende i forhold til risiko for faldulykker, når man kommer op i alderen, mener forskeren.

“Trampolinspring kan træne det neurale reaktionsmønster, der er afgørende for eksempelvis at undgå et fald. Jo mere du træner gennem hele livet, desto bedre. Vi bliver jo alle sammen ældre, og træning er noget, der skal vedligeholdes. Det mener jeg faktisk, at trampolinspring kan være med til,” siger han.

Lars Elbæk er selv tidligere gymnast og kan godt lide at tage en tur i havetrampolinen. Han advarer dog imod at kaste sig ud i svære akrobatiske spring, uden en grundig forudgående træning. Det kan især være en fare for mænd over 30 år.

"Den største fejl er, at man går for hurtigt i gang, og specielt mænd i den alder er gode til at overvurdere deres egne evner. Det kommer især til syne, når man springer i trampolin," som han siger.

Ømme muskler, bedre balance og flot sixpack

DGI’s konsulent Mads Thomsen understreger, at det ikke er farligt at springe i havetrampolin. Men som med andre sportsgrene handler det om at have fokus på det, man forestager sig.

“Rigtig mange af de salto-ulykker, der er sket, sker i forbindelse med fester, hvor man lige skal vise sig, når man er fuld”, siger han og tilføjer:

“Lad være at springe i påvirket tilstand og vær realistisk i forhold til, hvad du kan.”

Det bør altså ikke være frygt for at komme til skade, der holder dig tilbage fra at bruge din havetrampolinen.

“Jeg tror primært det handler om uvidenhed, usikkerhed og måske også angst for ømme muskler, når voksne ikke springer mere i trampolin,” siger Mads Thomsen.

Så hvis du griber trampolinspring fornuftigt an, kan du altså både komme i god form, få bedre balance, blive parat til skituren, og såmænd også få strammet lidt op på sixpack og baller.

“Om man bliver mere lækker? Ja, måske ikke den mest direkte vej, men det er en god måde at få forbrændt kalorier, og brugt hele kroppen - også for de tunge drenge og piger, hvor det er lettere at træne, når man er i luften,” siger Anja Bolbjerg.