Publikumsguide til gymnastikopvisninger

Download DGI Gymnastiks app, som giver dig overblik over forårets opvisninger, og se de 8 gode råd til, hvordan du får den bedste publikumsoplevelse.

Det kan have betydning for din oplevelse, hvor du sætter dig til en opvisning. Vælg din plads med omhu. Foto: Vibeke Green

Gymnastikkens verden er fuld af faste rutiner og traditioner. Første gang du møder fanebærere og indmarch, kan det være svært at finde ud af, hvordan du skal agere. Men bare rolig – vi guider dig gennem din første gang som publikum til en gymnastikopvisning.

1. Ved indgangen
Som regel skal alle undtagen gymnaster betale entré ved indgangen. Det går ofte til foreningen, der står for dagen, så de kan få dækket omkostningerne.

2. Sådan får du overblik
Husk at få programmet med ved indgangen. På den måde kan du danne dig et overblik over, hvilke hold du gerne vil se, hvornår du kan holde pause og strække benene, og i det hele taget hvem der befinder sig på gulvet netop nu.

Nogle hold tiltrækker mange publikummer, for eksempel rep- og aspiranthold, og det kan du også holde øje med her.

3. Her skal du sidde
Det er bedst at sætte sig midtfor og en smule oppe i hallen. Her har du mulighed for at se så meget af gulvet som muligt, og på den måde kan du også følge med i hvilke formationer, der laves på gulvet.

4. Hvis du bliver tørstig
Tit vil der være mulighed for at købe kaffe og kage til opvisningen. Det kan være meget forskelligt om det serveres før, under eller efter, men hav eventuelt kontanter med, så du har mulighed for at få lidt sødt til ganen, hvis du har brug for det.

5. Husk at rejse dig
Når fanen kommer ind, skal du rejse dig. Det gør du af respekt for fanen eller Dannebrog. Ligeså snart den er løftet fra gulvet, skal du stå op, og det kan kaste forargede blikke af sig, hvis du ikke følger traditionen. Når fanen sættes på gulvet igen, kan du også sætte dig. Alle står op under hele indmarchen, når holdene præsenteres.

6. Hvis du vil klappe
Du må gerne give udtryk for din begejstring for dem, der er på gulvet. Oftest bliver der klappet, men det kan også være tilladt at pifte eller huje. Hvis det er et rytmehold, der er i gang, kan det være en god idé at klappe i takt til musikken, så de ved, at de har publikum med sig især i sidste halvdel af serien. Det giver lige det ekstra energi til gymnasterne, når de ved, at publikum kan lide det.

Også springere vil gerne have opbakning i form af applaus, når de har lavet et særligt godt spring.

7. Hvis du vil snakke
Du må gerne snakke stille til sidemanden undervejs i opvisningen. Men husk at tage hensyn til de andre mennesker omkring dig. Det kan jo være, at den, der sidder bag dig, har et barnebarn eller lignende, der er på gulvet. Tænk på, hvordan du selv vil have det, hvis andre taler, når du gerne vil følge med.

8. Tid til at gå
Ofte vil du gå, når et hold er færdig med deres opvisning. Men det kan faktisk også være demotiverende for det næste hold, der skal på gulvet, hvis halvdelen af publikum er på vej ud af salen, når de kommer ind. Det kan derfor være en god idé at vente til en pause med at forlade opvisningen helt.

Men tit vil der være et dygtigt hold i slutningen af programmet. Så hvis du vil opleve noget endnu vildere, end det du ellers har været vidne til i løbet af dagen, er det en god idé at blive til slut.