Sådan bliver I klar til opvisning

Få opskriften på, hvordan I gør opvisning til en god oplevelse for alle med 6 gode råd fra instruktør Mia Buttle Eskildsen.

Ens dragter, spændte miner og ben, der går i takt. Nu er det endelig snart opvisningssæson! Derfor er det for dig som instruktør tid til at sætte scenen til en fed oplevelse – lige meget om du træner store eller små gymnaster.

Vi har spurgt instruktør Mia Buttle Eskildsen, hvordan hun planlægger og afholder opvisning. Hun er selv gymnast og har de seneste tre år været instruktør for rytmepigerne på Rytmentum i foreningen Gymnastik Odder. Og hun elsker opvisning:

”Jeg synes, opvisning er noget af det fedeste ved gymnastik, fordi vi virkelig mærker fællesskabet på gulvet sammen og energien fra publikum. Jeg gør meget ud af at fortælle mine gymnaster, at vi går på gulvet som et hold og op til arbejder vi på et projekt sammen.”

Til spørgsmålet på, om hun og holdet er klar til opvisning i år kommer svaret prompte:  

”Ja! Eller vi er ikke færdige med opvisningsprogrammet endnu, men mentalt er vi klar. Det bliver endnu federe i år end det har skullet være sidste år og forrige år, hvor vi ikke kunne lave opvisning grundet corona. I år er vi topmotiverede til at skabe en fed oplevelse for alle,” siger Mia Buttle Eskildsen.

Få Mia Buttle Eskildsens bedste råd til en god opvisning:

  1. Snak positivt om opvisningen – det er noget, I glæder jer til at opleve sammen. Du skal som instruktør udstråle forventning, når du taler om det, fordi det smitter. Det er ikke noget, der skal overstås eller trænes op til, det er finalen på et godt år.
  2. Læg et program, som matcher gymnasternes niveau. Det er hverken sjovt at lave gymnastik, som er for nemt eller for svært. Kig på alle gymnasterne – ikke kun de tre bedste eller dem med færrest kompetencer. Det er en udfordring at matche alle, men lav for eksempel sekvenser, hvor holdet er delt i to. Begge sekvenser skal være fede at se på og sjove at udføre, men de kan sagtens bygge på to forskellige niveauer udfordringsmæssigt.
  3. Vær kreativ, når I planlægger opvisningen. Hvis I laver et tema for opvisningen, så husk at ramme gymnasternes interesse.
  4. Overvej at give en sang til gymnasterne og lad dem selv lave en serie. Det giver medejerskab hos gymnasterne og vi opbygger nogle børn og unge, som tør tage ansvar og være kreative.
  5. Der kan ske fejl, både når I træner og til opvisning. Du skal som instruktør italesætte, at det er ligegyldigt. For det er det. Det er træls og du kan være skuffet over dig selv, men så bruger man det til næste opvisning og øver sig. Så hvis du taber bolden eller kommer i utakt: Smil, for vi laver alle fejl.
  6. Husk at smile og nyde oplevelsen, mens I er på. Man kan let blive for koncentreret – men husk at smile, for I er gode og seje.