Sådan træner du gymnastik i en coronatid

Gentænk dine vaner og sprit af – resten af tiden skal I springe og lege. Det er nemlig vigtigere end nogensinde at dyrke det gode fællesskab.

Det er vigtigere end nogensinde, at vi dyrker de aktive og sunde fællesskaber Foto: Jens Hasse

Kan vi dyrke gymnastik i en tid, hvor vi skal holde afstand og spritte af? Og hvad med de yngste børn – er der overhovedet noget gymnastik tilbage, når vi ikke må holde i hånd, stå tæt eller lave sanglege sammen?

Instruktør Lene Christiansen er ikke i tvivl:

”Vi kan sagtens lave gymnastik og vi kan sagtens være aktive. Faktisk er det vigtigere end nogensinde, at vi er aktive sammen. For vi har brug for at mærke fællesskabet,” siger hun.

Når hun træner de 6-8-årige Jane-piger i Springcenter Aarhus, er rammerne de samme, som altid – men indholdet selvfølgelig tilpasset tiden.

”Vi skal lægge nogle vaner væk og anerkende og undervise gymnasterne på en anden måde, for vi giver ikke highfives og holder ikke i hånd. Men vi modtager stadig ved spring og kan derfor ikke undgå at være i berøring med hinanden,” siger Lene Christiansen. 

Vi kan sagtens lave gymnastik og vi kan sagtens være aktive

Lene Christiansen, instruktør

Stadig plads til pizzamassage

I Springcenter Aarhus, som huser fire idrætsforeninger, desinficerer de alt en gang om dagen med en særligt indkøbt maskine. Mellem hvert hold vasker instruktørerne alle PVC-overflader på tilløbsbaner, måtter og kanter på de store trampoliner. Og alle spritter eller vasker hænder både før og efter træning, ligesom de spritter en gang eller to undervejs.

Og med styr på rengøring og hygiejnen kan træningen næsten minde om den gymnastik, vi kender så godt:

”Vi leger stadig massagelege, hvor vi laver pizza og pandekager og leger kongens efterfølgere i hold af tre. Vi forsøger bare at tænke over, hvad vi sætter i gang og hvad formålet med det er. Men børn rører jo ved hinanden, sådan er det,” siger Lene Christiansen.

Hun er til dagligt centerleder af Springcenteret. Her har de også justeret rammerne, så alle kan føle sig trygge ved at komme der. Der må derfor max opholde sig 50 personer pr hal, og forældre afleverer ved døren, medmindre de er med til træning. Sidstnævnte tiltag har haft den positive effekt, at der er kommet en større ro på træningen og nogle instruktører oplever også, at de slapper mere af i rollen uden forældrene på sidelinjen.

”Vi har talt meget om vores procedure og vi er helt trygge i det, vi gør,” siger Lene Christiansen.