Stort hurra for lokale sponsorer

Øsby Idrætsforening hyldede lokale sponsorer til forårets gymnastikopvisning. På den måde kan foreningen give noget tilbage og være kittet, der binder det lille lokalsamfund sammen

Hyldesten til sponsorerne ses også i bordpynten. Her er det kloakrør og belægningssten som hyldest til den lokale kloak- og entreprenørvirksomhed.

Hver en lille villavej nær byens idrætshal er fyldt af biler. Det er søndag i marts og bidende koldt. En strid vind fra vest blæser ind over det bølgende sønderjyske landskab nær Haderslev Fjord.

Læs også: 90-årige Poula Hansen modvirker demensen med gymnastik

Vi er i Øsby, en lille landsby cirka 10 kilometer øst for Haderslev. Her er hverken lokalbrag i håndbold eller en ungdomsturnering i indendørs fodbold i hallen denne dag.

Fakta

  • Øsby har ca. 500 indbyggere.
  • Der bor 1.552 personer i hele Øsby Sogn.
  • Øsby Idrætsforening har godt 400 medlemmer, der er aktive inden for fodbold, håndbold, gymnastik og fitness/spinning.
  • Heraf er gymnastikafdelingen klart størst med 250 gymnaster.
  • Gymnastikafdelingen aktiverer bl.a. 70 seniorer hver uge.

I stedet har de cirka hundrede lokale borgere, der allerede er mødt frem, taget plads ved en række langborde, der fylder det meste af Øsby Hallens tilskuerareal.

De er kommet for at overvære et af byens årlige, sociale højdepunkter – forårets gymnastikopvisning – selvom der er næsten en time til, at gymnasterne skal på gulvet.

Inde på halgulvet spæner flere børneflokke rundt i deres grønne og blå gymnastikdragter. Midt mellem langbordene ved et mikrofonstativ står Maria Enevoldsen.

Hun er på 13. år instruktør for det lokale gymnastikhold Øsby Ladies, der også skal på gulvet senere på eftermiddagen.

Derudover er hun medlem af gymnastikudvalget i Øsby Idrætsforening og en af de bærende kræfter bag gymnastikopvisningen. Hun skuer stolt ud over det larmende, farverige kaos.

"Gymnastikopvisningen skal gerne være en oplevelse for hele familien. Det er næsten hele byen, der mødes her i hallen 30-45 minutter før selve opvisningen, og folk bliver her, selvom deres egne børn eller børnebørn har været på gulvet," fortæller Maria Enevoldsen storsmilende.

Maria Enevoldsen er en af initiativtagerne.Maria Enevoldsen er en af initiativtagerne.

Læs også: Motionsgymnasten: Det er vigtigt, at det er lokalt

At opvisningen er en vigtig lokal begivenhed kan aflæses i antallet af tilskuere. Der er cirka 350 tilskuere denne søndag. Øsby har cirka 500 indbyggere.

En af hemmelighederne bag succesen er, at foreningen aktivt spørger efter hjælp, forklarer Maria Enevoldsen. Uanset om det er frivillige hænder til at gøre klar til opvisningen, eller når der mangler kagebagere.

»På den måde føler alle, at de har en aktie i opvisningen. Det er sådan set lige meget, om du selv er medlem af foreningen, om dit barn går til gymnastik, eller du er sponsor i klubben,« siger Maria Enevoldsen.

Fokus på lokale sponsorer

I år er temaet til gymnastikopvisningen en hyldest til de lokale sponsorer i Øsby Idrætsforening. Det kan helt konkret ses i borddækningen og pyntningen af hallen. Alle langbordene er pyntet i temaet fra hver enkelt af de 17 lokale sponsorer.

Det handler om at give noget igen, vise sponsorerne, at de virkelig betyder noget for os som forening, men også for byen

Maria Enevoldsen

På ét bord ligger en gammel høvl, træspåner og værktøj, som en hyldest til den lokale tømrer- og snedkerforretning. Et andet bord er pyntet med kloakrør og herregårdssten som en reference til Øsbys lokale kloak- og entreprenørvirksomhed.

I et hjørne af hallen har den lokale købmand desuden fået en stand til at sælge sodavand og slik.

"Vi har nogle meget loyale sponsorer af foreningen, og vi synes, det var passende at give noget tilbage til dem. De er altafgørende for, at vi kan have de aktiviteter, vi har. Det vil vi også gerne gøre folk opmærksomme på," siger Maria Enevoldsen.

"Derudover er det livsvigtigt for os som forening at støtte og engagere folk lokalt. Vi er kun noget i kraft af det, vi gør og skaber sammen herude."

Læs også: Opvisningsgymnasten: Jeg bliver høj af det

For at understrege denne pointe besluttede foreningen i efteråret at gå planken ud med et decideret hyldest-tema til sponsorerne. Det er der flere årsager til, forklarer Maria Enevoldsen.

"Det handler om at give noget igen, vise sponsorerne, at de virkelig betyder noget for os som forening, men også for byen. Vi er et lille samfund herude, og Haderslev ligger kun få kilometer væk."

Murerskeen er en hyldest til den lokale murer.Murerskeen er en hyldest til den lokale murer.

"Hvis ikke vi – og andre små lokalsamfund som os – vil udkonkurreres af de større byer, så er vi nødt til at vise engagement og have nogle aktiviteter, der kan samle folk. Det er dét, vi vil forsøge at udtrykke med det her tema," siger Maria Enevoldsen.

"Det handler eksempelvis om at sætte fokus på vores lokale købmand. Som forening skal man kunne se det bredere perspektiv: Uden købmanden får byen sværere ved at tiltrække nye tilflyttere. Og uden tilflyttere får foreningen ingen nye medlemmer," uddyber hun.

Men det handler også om at vise sig frem og være synlig over for byrådet i Haderslev Kommune. Sidste år blev Øsby Skole og det tilhørende børnehus renoveret for seks millioner kroner.

Hvis kommunen skal smide så mange penge i en lille kommunal skole, skal man som lokalsamfund også kunne bevise, at man er værd at satse på i fremtiden, mener Maria Enevoldsen. 

"Jeg er da ikke sikker på, at kommunen ville smide penge i sådan et projekt, hvis ikke de ser os som et levedygtigt lokalsamfund også mange år ud i fremtiden. Så på den front handler det også om, at vi som forening er en del af noget større," siger hun.

Læs også: Seniorgymnasten: Jeg vil gerne holde mig i gang

Gymnaster i hjemmelavede dragter

Det lokale præg til gymnastikopvisningen stopper ikke ved bordpynten og det overordnede hyldest-tema. Det ses også i selve opvisningen, i det tøj som foreningens gymnaster har på. Tøjet og dragterne er nemlig syet af den lokale syerske, Marianne Juel.

Hun har ene kvinde syet de 120 dragter, kjoler, T-shirts og shorts fra bunden. Hvert hold har selv valgt farve og mønster på stoffet. Eneste fællestræk er den håndmalede fugl, Maria Enevoldsen har tegnet.

"Konkret har det givet mig cirka halvanden måneds fuldtidsarbejde, og det er jeg da enormt taknemmelig for. Men det er også fedt at være så tæt en del af hele processen omkring gymnastikopvisningen."

"Det er noget, vi løbende har arbejdet på siden september sidste år, så det er enormt tilfredsstillende at se det foldet ud nu. Jeg får næsten tårer i øjnene," siger en rørt Marianne Juel, mens hun kaster et blik ud over de mange gymnaster, der hopper og laver vejrmøller i ’hendes’ dragter.

Alle er iklædt dragterne, som Marianne Juel har syet.Alle er iklædt dragterne, som Marianne Juel har syet.

"Hvis jeg skal se ud over min egen næsetip, så synes jeg, det er god stil, at foreningen gør så meget for at vise sin taknemmelighed og vælger at fokusere på de lokale sponsorer med et decideret tema. Det giver en samhørighed, uanset om du eller dine børn er medlem af foreningen."

"Sådan tror og håber jeg da også, at mange af sponsorerne føler det. Og det er en klar gevinst for hele lokalsamfundet, at vi rykker tættere sammen på den måde," siger Marianne Juel.

Vi gør det ikke for reklamens skyld

Øsby Entreprenør & Kloakservice er en af de lokale virksomheder, der støtter Øsby Idrætsforening.

Og selvom det er dejligt at blive påskønnet for sin støtte til det lokale foreningsliv, så sponsorerer virksomheden af hjertet – og ikke som en kalkuleret beslutning i håb om goodwill eller eksponering.

Det forklarer Tanja Anker, der er ejer af familievirksomheden sammen med sin far, bror og mand.

"Vi er et lille lokalsamfund herude, og de små landsbyer er sårbare. Derfor er de lokale erhvervsdrivende nødt til at bakke op om det lokale foreningsliv. Der er mange aktive og frivillige i Øsby Idrætsforening, og det vil vi gerne støtte op om. Det er med til at skabe liv i byen," siger Tanja Anker.

Hun sætter pris på hyldest-temaet til gymnastikopvisningen, men det er ikke noget, man som forening skal gøre af pligtfølelse over for de lokale sponsorer, mener hun. Det skal snarere være en genvej til at styrke det lokale sammenhold.

"Jeg føler, at vores bidrag og sponsorater bliver påskønnet i forvejen, men det er da dejligt, at idrætsforeningen ligefrem hylder os sponsorer. Det er med til at skabe en følelse af, at byen står sammen om de ting, vi nu har. Uanset om det er skolen, købmanden eller idrætsforeningen," siger Tanja Anker.