Street-inspireret gymnastik skal fange drengene

10.000 drenge skal prøve street-inspireret gymnastik. Med en række workshops på folkeskoler vil DGI, FaceOff og PE Redskaber bidrage til at bremse frafald blandt drenge i gymnastikken.

Det handler om at eksperimentere og have det sjovt, når 10.000 drenge skal prøve gymnastik i ugerne 34 og 35. Foto: Bo Nymann

I løbet af 10 dage i ugerne 34 og 35, 2018, vil nogle af Danmarks dygtigste gymnastikinstruktører rejse rundt og afholde workshops på skoler og efterskoler i hele Danmark.

“Det handler om høj musik og attitude. Vi laver det, vi selv synes er fedt, og vi vil gerne vise, at gymnastik er en fed sport at gå til,” siger Jesper Bertelsen, der er direktør i FaceOff, som DGI afholder de mange workshops sammen med.

Håbet er, at den nye tilgang til gymnastikken kan fastholde flere drenge i sporten. Der er nemlig et stort fald i antallet af drengegymnaster fra omkring 12-årsalderen, hvor antallet af drengemedlemmer i gymnastikforeningerne falder fra 53.000 til omkring 6.000 på landsplan.

10.000 drenge på 10 dage

Målet er at udfordre 10.000 drenge fra 6-15 år til at bruge deres krop på nye måder. Deres kreativitet og evne til at eksperimentere skal udfordres.

Vi giver dem mulighed for selv at præge deres bevægelser ved at stille konkrete og åbne opgaver, de skal løse

Emil Smedegaard, medlem af styregruppen bag projektet 10.000 drenge på 10 dage

“Vi giver dem mulighed for selv at præge deres bevægelser ved at stille konkrete og åbne opgaver, de skal løse. For hvis vi for eksempel skal kaste en person op i luften, hvordan kan vi så gøre det?” spørger Emil Smedegaard, der er en del af styregruppen bag projektet.

“Der bliver ofte fokuseret på æstetik og korrekthed i gymnastik. Vi vil vise en anden tilgang, hvor vi fokuserer på processen og glæden ved at bevæge sig.”

Inspiration til lokale foreninger

I foråret 2018 afprøvede DGI og FaceOff konceptet med et pilotprojekt på Fyn. Og erfaringerne fra pilotprojektet var gode.

“Før vi gik i gang, vidste vi ikke helt, hvordan det skulle gå. Men allerede på første workshop kom en lærer op og sagde til mig og sagde:

“Jeg har aldrig set den her dreng bevæge sig før, og nu tonser han rundt og kampsveder,” fortæller Emil Smedegaard.

Gymnastiklærere og instruktører fra lokale gymnastikforeninger er også inviteret med til de forskellige workshops, så de kan blive inspireret til en mere fri form for gymnastik, hvor det er helt okay at lege og prøve sig frem.

Der planlagt workshops på 65 skoler fordelt over hele Danmark.