TIK Gymnastik flytter indendørs aktiviteter ud: Det bedste råd er at gøre det

TIK Gymnastik har flyttet flere hold, der normalt foregår inde i hallen, udenfor. Aktiviteterne er anderledes, men medlemmerne får stadig bevægelse og fællesskab, og det er det vigtigste.

Jo! Man kan altså godt dyrke yoga, selvom man har handsker og jakke på. Foto: TIK Gymnastik

På boldbanerne ved Taastrup Idrætscenter står ti kvinder i krigerstillingen.

Læs også: Tænk udendørs gymnastik ud af boksen

De har lidt mere overtøj på, end de plejer, men der er grin, snak og højt humør, og alt er som normalt. Næsten da. For yogaholdet i TIK Gymnastik er bare et af de hold med aktiviteter, der normalt foregår inde i hallen, som nu har rykket træningen udenfor.

Selvom omgivelserne gør det svært at leve op til de holdbeskrivelser, TIK Gymnastik formulerede engang i sommer, kan foreningens medlemmer sagtens få noget ud af udetræningen.

Hvad med kontingentet?

Da sæsonen startede, lovede TIK Gymnastik at tilbagebetale noget af kontingentet på nogle bestemte betingelser, hvis foreningen lukkede ned.

Det holder de fast i. Selv de hold, som nu laver noget udendørs træning, kan stadig vælge at få penge tilbage.

"Vi håber og motiverer mange for at sige, at foreningen må beholde dem, men alle får valget. Det kan sagtens være, at en på holdet ikke har lyst til at gå med på yoga, og det er så individuelt, hvor meget pengene betyder. Det skal der være plads til," siger formanden.

”Nogle hold har lavet gåture, hvor man går et stykke tid og laver øvelser indimellem, hvor man kan komme til det. Det fungerede godt, og der var rigtig gode tilbagemeldinger fra dem, der deltog. De synes, det var fedt at komme i gang og være sammen med hinanden igen,” siger formand Jette Poder.

Dejligt at bruge sin krop igen

Flere springhold er også allerede i gang med udetræningen. De har trænet på en asfaltbane, hvor de har lavet opvarmning, stafetter og forskellige gymnastiklege.

Selv uden trampoliner og redskaber var børnene bare glade for at være tilbage, oplevede formanden.

”Jeg snakkede med de mindste af dem om, hvad de synes om det. En af de 10-årige sagde til mig, at det var så dejligt at få lov at bruge sin krop igen. En anden sagde, at det bare var så dejligt at være en del af fællesskabet igen. Jeg tænkte bare: ’Hold da op’. Der er nogle, der har fattet det her.”


Springholdet varmer op til musik. Se flere gode eksempler på TIK's facebookside.

Læs også: IF Frem Bjæverskov laver tryg og sjov udendørs træning for udfordrede børn

Børnene går selvfølgelig ikke til spring for at løbe stafet, ligesom yogaholdet ikke går til yoga for at gå ture. Men selvom de ikke får de dele af træningen med, så får de stadig en masse andet.

”Du får bevægelsen, fordi vi kommer ud og rører os. Og så får du fællesskabet. Følelsen af at være en del af en gruppe, der gør noget sammen, er faktisk ret fed. Bare det med lige at grine lidt sammen, når vi alle er helt røde i hovedet, og instruktøren siger, at vi skal tage ti til,” siger hun.

Back to basics

Det er nemt at se begrænsninger, når du er tvunget til at rykke aktiviteter, der normalt foregår indendørs, udenfor, hvor du ikke har adgang til redskaber og er udsat for vind og vejr. Men Jette Poder anbefaler til hver en tid at kaste sig ud i det.

”Mit bedste råd er: Gør det! Til børneholdene er der mange ting, du faktisk godt kan lave. Hvis du har nogle karklude, kegler, sjippetov og kridt, kan du godt lave rimelig simple ting. Det er måske lidt back to basics, men medlemmerne får noget ud af det, og det er det vigtigste.”


Her er flere billeder fra yogaholdets udendørs træning.

Et andet godt råd er at have nogle gode kommunikationsveje med medlemmerne. Spørgsmål og tvivl kan nemlig hurtigt trænge sig på, når træningen foregår udendørs.

”Du kan komme til at aflyse i sidste øjeblik, fordi det pludselig står ned i stave. Det er vigtigt at have et sted, hvor man ved, man kan tjekke, hvis det nu ikke står ned, men bare smådrypper. Kommer trænerne så eller hvad? Skal jeg tage derned?” siger formanden.

Læs også: Stenløse Gymnastik flytter opvisningen udenfor

Instruktøren skal ville det

Det er dog ikke alle hold i TIK Gymnastik, som flytter træningen udenfor. Der er for eksempel et hold for seniorer, hvor deltagerne ikke har lyst til udendørs aktiviteter, og et vandaerobic-hold, hvor det er svært at finde på et relevant alternativ til træningen.

Jette Poder og TIK Gymnastik mener, at det skal være op til instruktøren, om et hold skal rykke udenfor eller ej.

”Instruktøren skal ville det og kunne finde på idéer til træningen til at lave noget. Så skal der nok også være nogle medlemmer, der har lyst til at være med. Men hvis instruktøren ikke bryder sig om det, skal der ikke være et hold.”

I takt med det stigende forsamlingsloft håber TIK Gymnastik at kunne udbyde ekstra pladser på de hold, der træner videre udenfor, til dem hvis hold er lukket ned.