Unge gymnaster motiveres af ansvar

Giv de foreningsaktive unge ansvar, og du vil opleve dem vokse med nye opgaver. Sådan lyder opfordringen fra centerleder og forsker i frivillighed.

Hvert år afholder DGI Gymnastik ’Vingstedkurset’, hvor unge instruktørspirer bliver tilmeldt af deres lokalforening som en anerkendelse af deres store indsats. Foto: DGI Gymnastik

Da Louise Holm Vrist i 2008 flyttede tilbage til hjembyen Harboøre sammen med sin mand, gik der et arbejde i gang med at stable et lokalt gymnastikhold på benene. Hun har altid selv gået til gymnastik, og hun ønskede sig det samme for sin datter. Derfor spurgte hun i den lokale idrætsforening, om hun måtte starte et gymnastikhold op i byen.

Det måtte hun. Og det gjorde hun.

“Det startede med, at jeg spurgte nogle forældre, om de kunne tænke sig at hjælpe med at undervise børnene. Men i dag er vi i en situation, hvor de unge mennesker selv spørger, om de må få lov at være trænere,” siger Louise Holm Vrist.

Et drømmescenarie for mange idrætsforeninger, hvor præcis den unge målgruppe kan være svær at holde på.

“Jeg er glad for de unge hjælpetrænere, fordi de hjælper os så meget. Og samtidig er jeg super stolt af, at nogle af de piger, der prøvede gymnastik for første gang hos os, er blevet så bidt af det, at de i dag kører et helt rytmehold selv,” siger Louise Holm Vrist, der i dag er centerleder i Harboøre Centeret og formand for gymnastik i Harboøre IF. 

Hos hende hjælper de unge trænere med alt fra puslinge hold til spring, og så er der et rytmehold, som køres helt selvstændigt af de unge - velvidende, at de altid kan søge støtte for de voksne, hvis de har brug for hjælp.

“Jeg oplever, at de unge gerne selv vil lave gymnastik, og samtidig synes de, at det er hyggeligt at hjælpe i forhold til børnene. De piger, der har rytmeholdet hos os, bliver drevet af at kunne videregive noget af alt det, de har lært gennem årenes løb,” siger Louise Holm Vrist.

Hun oplever, at det særligt er ansvar, der motiverer de unge til at være aktive i foreningslivet - og som får dem til at vokse med opgaven.

“Det motiverer de unge, når de kan mærke, at børnene ser op til dem og gerne vil dem. Og samtidig motiverer det dem rigtig meget, når de kan begynde at lære fra sig. Jeg kan mærke på de unge hos mig, at de drives af det her med at gennemgå øvelser og instruere børnene. De vokser med opgaven og med ansvaret, og det synes jeg er super fedt,” siger Louise Holm Vrist.

Aktiviteter skal være et fælles ansvar

Louise Holm Vrist bliver bakket op af professor Bjarne Ibsen. Han har forsket i frivillighed i danske idrætsforeninger, og når det gælder den unge aldersgruppe, handler det særligt om, at man i foreningerne allerede fra en tidlig alder engagerer dem - både i planlægning og udførelse af både egne træninger og de hold, de hjælper til på. 

Det motiverer de unge, når de kan mærke, at børnene ser op til dem og gerne vil dem. Og samtidig motiverer det dem rigtig meget, når de kan begynde at lære fra sig

Louise Holm Vrist, centerleder, Harboøre Centeret

På den måde går de nemlig fra "bare" at være medlem til at være en aktiv frivillig, der bidrager til foreningen. Og netop involveringen kan ifølge Bjarne Ibsen spille en afgørende rolle i forhold til at motivere og fastholde unge og aktive idrætsforeningsspirer. 

“Jeg tror, at udfordringen nogle steder kan være, at det hele er så tilrettelagt på forhånd. Der er nogen, der står for det, og der er nogen, der har planlagt, hvad I skal i dag. Og måske er det problemet, når det netop gælder de unge. Jeg ved i hvert fald, at man i nogle klubber arbejder meget på i langt højere grad at involvere og engagere de unge, i stedet for alene at tilbyde dem en aktivitet, de bare skal dukke op til,” siger Bjarne Ibsen og slutter:

“Lidt groft sagt tror jeg, at man kan motivere de unge ved at lade dem stå for aktiviteterne selv. De skal selvfølgelig have hjælp og støtte fra voksne, men de skal opleve, at det i langt højere grad er et fælles ansvar."

Skab den gode relation

Louise Holm Vrist har et godt råd til andre idrætsforeninger, der drømmer om at engagere endnu flere unge mennesker. Hun anbefaler, at man tager den direkte vej og selv tager kontakt til de unge, inden de for eksempel tager på efterskole.

“Lad være med at søge nye unge frivillige gennem et opslag. Du skal stikke direkte til dem. Ring til dem, ros dem og anerkend dem for deres arbejde i foreningen. Spørg dem, om det er noget, de kunne tænke sig at fortsætte med. Og hvis de er på vej på efterskole, så spørg dem, om du må ringe til dem, når de er hjemme igen,” siger Louise Holm Vrist.

Lidt groft sagt tror jeg, at man kan motivere de unge ved at lade dem stå for aktiviteterne selv

Bjarne Ibsen, professor og centerleder, Syddansk Universitet

Og her kan den personlige relation spille en stor rolle, fortæller hun.

“De unge føler sig stolte, og de synes det er fedt, at vi som forening fortæller dem, at vi har været glade for dem og for deres indsats,” siger Louise Holm Vrist.

Hendes bedste råd til andre gymnastikforeninger vil derfor være det motiverende opkald, hvor man som træner eller leder fortæller, at man har sat stor pris på deres arbejde.

“Det er vigtigt, at du skaber en god relation til de unge, og at du giver dem noget ansvar. På den måde giver du dem også lov til at vise, hvad de kan.”