Vejle har succes med gymnastik kun for drenge
Gymnastikforeningerne har svært ved at holde på drengene – men i Vejle Gymnastikforening har de knækket koden.
Tallene er tydelige: Når drenge er omkring 12 år, falder lysten til at gå til gymnastik tydeligt. Faktisk falder andelen af drenge, der er medlem af en gymnastikforening, fra 53.000 til 6.000 i årene omkring 12-års alderen.
Men i Vejle Gymnastikforening er kurven vendt. Her er et helt nyt hold med 23 drenge startet op. Opskriften på at få drenge til at gå til gymnastik indeholder ifølge Vejle Gymnastikforening to hovedingredienser: Samarbejde med lokale klubber og et rum til at være drenge.
”Alle foreninger har den samme udfordring, nemlig at drengene falder fra. Derfor tog vi sammen med de lokale klubber en aktiv beslutning om at samarbejde for at finde en løsning. Initiativet blev støttet af DGI Sydøstjylland og resultatet er helt fantastisk. Vi begyndte med 8 drenge og har nu et hold på 23. Det bedste er næsten, at ingen er faldet fra, siden vi startede. Det er helt sikkert noget vi fortsætter med”, siger Carsten Rasmussen, bestyrelsesmedlem i Vejle Gymnastikforening.
John Tamberg, Gymnastikkonsulent ved DGI Sydøstjylland, er begejstret for drengesuccesen:
Det her er virkelig det gode eksempel på, hvordan man får drengene fastholdt i gymnastikken.
John Tamberg, gymnastikkonsulent ved DGI Sydøstjylland
"Samarbejdet mellem klubberne og gode rollemodeller har vist sig at være vejen frem i Vejle – og det er så godt gået”, siger John Tamberg og understreger, at DGI Sydøstjylland gerne hjælper andre med lignende udfordringer med drenge i gymnastikken.
Rum til at være drenge
Spørger man Nikolaj Breum Bech, medlem af idrætsledelsen for gymnastik i DGI Sydøstjylland, om grunden til, at drengeholdet er blevet en succes, siger han: ”Vi har skabt et rum til at være drenge. Træningen består af en masse spring på store trampoliner og spring fra høje tårne ned i springgraven. Det giver dem et adrenalinkick og de elsker det. Og så har vi ingen opvisning”, smiler Nikolaj Breum Bech. Og netop opvisning er noget drengene selv er glade for, at de slipper for.
”Det sjoveste er at springe og det bedste er, at vi ikke skal lave opvisning”, lyder det fra 8-årige Jonas Skovgaard fra Vejle.
Populært drengehold
”Undskyld, ved du hvor man tilmelder sig holdet?” er der pludselig en stemme der spørger. Spørgsmålet kommer fra Betinna Klaris, der er mor til Nicklas. Det ved jeg heldigvis. Nicklas bliver tilmeldt drengeholdet og med hans tilmelding er holdet fuldt booket.
”Det er første gang han er med og han synes det er sjovt – ellers havde han stået og gemt sig bag mig, det er helt sikkert”, smiler Betinna Klaris.
Betinna Klaris hørte om drengeholdet gennem sit netværk og var ikke i tvivl om, at det skulle prøves.
”Vi kommer for at få noget udvikling og Nicklas synes det er fedt med et rent drengehold – og så er faciliteterne her på Rosborg jo helt fantastiske”, siger Betinna Klaris.
Drengene har indflydelse på træningen
Instruktør for drengeholdet, Niklas Hald, er vild med konceptet.
”Vi får lov til at være drenge. Vi kan godt lide det lidt vildt og det er der plads til på det her hold”, siger Niklas Hald og fortsætter:
”Vi lytter til drengenes ønsker og laver det de gerne vil lave. De ville gerne prøve at springe fra et højt tårn, så vi byggede et 3 meter højt tårn af forskellige springmadrasser, som de kunne springe ned i pomfritgraven fra. Det er en kæmpe succes at involvere drengene og det gør en stor forskel, at vi har så gode faciliteter at arbejde med”, lyder det fra Niklas Hald.