Parkour er en livsstil med vokseværk

Faciliteterne til parkour eksploderer i disse år i hele landet.

Parkour er en idræt med vokseværk. I Danmark er der siden 2007 blevet opført 126 parkouranlæg rundt omkring i landet. De fleste i de større byer, men også mindre byer og landsbyer er med på parkourbølgen.

Det er en undersøgelse offentliggjort i foråret af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet, der dokumenterer, at parkouranlæggene er vokset eksplosivt de senere år.

Det er mental problemløsning på et fysisk niveau. Det handler om at se muligheder frem for begrænsninger, og der er meget frihed i at se verden med den her legende tilgang

Frederik Agge Ronex, DGI parkour-instruktør

"Det er lidt svært at sige, hvornår det for alvor er begyndte i Danmark, fordi det startede som en subkultur. Nogle af de tidligste eksempler finder vi tilbage i 2002," siger DGI-underviser i parkour, Frederik Agge Ronex, bedre kendt under efternavnet Ronex. Han har selv dyrket parkour siden 2003-2004.

Parkour er en livsstil

For Ronex og mange andre udøvere er parkour ikke bare en sport. Det er en livsstil, man tager med sig ud i verden. Det er en måde at se nye bevægelsesmuligheder i sine omgivelser.

"Det er mental problemløsning på et fysisk niveau. Det handler om at se muligheder frem for begrænsninger, og der er meget frihed i at se verden med den her legende tilgang," siger han.

Parkour har traditionelt set været en undergrundssport, og i kraft af sportens natur med at passere forhindringer er det blevet dyrket på et individuelt plan eller i små grupper. Men i forbindelse med at parkour er vokset som sport, er der også opstået en mere organiseret træning.

DGI har både uddannelser for undervisere i parkour og træning for dig, der bare gerne vil være bedre.

Parkour og freerunning

Det kan umiddelbart være svært at se forskel på parkour og freerunning, da man i begge discipliner bruger sin krop til at udføre tricks med. Men der er en markant forskel, og det er vigtigt at skelne mellem de to, mener Ronex.

"Parkour handler om at komme hurtigst fra a til b kun ved hjælp af sin krop. Freerunning handler mere om, hvordan man kan bruge kroppen til at udføre vilde tricks. Der er effektiviteten i forhold til at komme fra a til b lige meget," siger han.

Et klassisk eksempel på freerunning er det trick, man nogle gange ser i karatefilm, hvor en mand løber op ad en væg, vender baglæns rundt og lander på fødderne igen. Det har intet andet formål end at være et fedt trick, pointerer Ronex. Der er ikke noget med at komme hurtigere frem til målet, hvilket er hele identiteten i parkour.

I videoen over artiklen kan du se vilde tricks, nogle basale øvelser, og Ronex der forklarer nærmere om parkour.