Skiferier kan rumme alt, hvad familien drømmer om

På skiferien er alle komponenter til stede for en vellykket ferie, uanset om det er familien, vennerne eller det rolige par, der tager afsted. Livsstilsekspert Niels Folmann er selv ivrig skiløber.

Skiferien er både ferie, aktiviteter og fællesskab i ét. Hele familien kan være med. Foto: COLOURBOX

Bagerst på en tilsølet dansk bybus krammer en storsmilende kvinde sin lige så bredt grinende knægt under en høj, klar blå himmel. Man aner lige gnisterne i deres øjne mellem huer, handsker og store skijakker. Reklamebureauerne har helt styr på mange danskeres drøm om aktiv familieferie på ski.

Danmarks Rejsebureauforening oplyser, at der ikke findes et samlet overblik over alle rejser til skisportssteder. Årsagen er, at branchen generelt har mange rejsebureauer, og at mange rejser arrangeres privat som kør-selv-ferier.

Skiferie er lige som de gode brætspil, der bringer familien sammen

Niels Folmann, Livsstilsekspert

"Men Epinion spurgte sidste år sit forbrugerpanel, hvor mange der skulle afsted, og her svarede hvad der svarer til 268.000 danskere, at de havde booket eller ville booke skiferie i 2016," siger administrerende direktør Lars Thykier, der vurderer, at tallet er lavt sat.

Skirejser er familietid

Livsstilsekspert Niels Folmann har som reklamemand levet af at sætte mennesker i bås gennem snart 30 år og har medvirket i TV-programmet ‘Kender du typen?’.

"Skiferie er lige som de gode brætspil, der bringer familien sammen, og hvor alle kan være med uanset niveau. Du har fars koncentration, og selv den sure teenager vil være med," siger han og fortsætter:

"Læg dertil fællesskabet, motion og frisk luft, og du har samtlige små mursten til en god familieoplevelse."

Niels Folmann har selv stået på ski, siden han var barn, og været afsted på skiferier i både Europa og Skandinavien. De senere år er turen gået til Norge, hvor den med hans egne ord får 'fuld hammer i fem dage' sammen med hans hustru og deres to børn. Rejsen arrangeres som kør-selv-ferie, og i hytten ved siden af bor enten nær familie eller venner.

"Det er virkelig familie-skiferie classic. Det er turen og planlægningen, og der er noget for alle, og det er børnevenligt," siger han og smiler.

De unge vilde og de voksne livsnydere

Foruden familierne appelerer skirejserne også til de unge og til par eller singler. Og til de voksne, hvor børnene er flyttet hjemmefra. Det er imidlertid helt forskellige ting, som segmentener drømmer om.

"De unge er afsted for at komme helskindet ned ad pisterne, så de kan komme ud af støvlerne og være socialt på om aftenen. De er typisk afsted med deres klasse fra ungdomsuddannelsen i de mest travle ski-uger i februar," siger Niels Folmann.

Skiferie er en ferieform, der er præget af mange traditioner og langtidsplanlægning

Lars Thykier, direktør i Dansk Rejsebureauforening

"Og så er der et nyt, voksende high-end segment af skiturister, der tager afsted uden deres voksne børn. De søger lidt væk fra de største skisportsteder og hen imod destinationer, der er mere lokalt besøgte. De ønsker god mad, gode senge og nyder solen på pisten."

Skiferier planlægges i god tid

Skiferien er for mange årets højdepunkt. Epinion spurgte ikke sit forbrugerpanel om destinationen, men i rejsebranchen anses Norge og Sverige for de mest populære skisportslande for danske turister. Lige efter følger de klassiske skisportssteder i Europa i lande som Østrig, Italien, Frankrig og Schweitz.

"Epinions undersøgelse viste også, at hele 40 procent booker seks måneder før afrejse. Andre 40 procent booker fem måneder før. Så det er en ferieform, der er præget af mange traditioner og langtidsplanlægning," siger Lars Thykier fra Danmarks Rejsbureauforening.

De senere år er også USA, Canada, Japan og Iran kommet med på listen over foretrukne rejsemål for skientusiaster. Der er tillige vokset en undergruppe frem, som bruger ekstremt meget tid på ski og snowboard.

"Der er en lille undergruppe af de unge, som er ekstremt dygtige. De er super egoistiske med deres sport, og selv den sorte piste på de farligste steder er ikke udfordrende nok. De rejser til Japan og hopper ud fra helikopter og den slags dyre fornøjelser," fortæller Niels Folmann.

Selv pakker han familiebilen til Norge igen i år. Og han glæder sig.