Claus Dalgaard-Hansen: Glem ikke bredden i teenagetræningen

Der skal være seriøse tilbud til ambitiøse teenagere, men glem ikke den store restgruppe, råder ex-talentchef i Dansk Håndbold Forbund Claus Dalgaard-Hansen.

Generelt snakker vi alt for lidt trivsel for unge mennesker, mener ex-talentchef i Dansk Håndbold Forbund. Foto: Palle Peter Skov

Hvis ikke du som teenager er klar på at træne tre gange om ugen, er der ikke noget tilbud til dig. Sådan har virkeligheden været for mange unge i håndboldmiljøet i Danmark. Fra 2008 til 2018 bestred Claus Hansen posterne som talentchef og ungdomslandstræner i Dansk Håndbold Forbund, og har fra tætteste hold set unge mennesker gå kolde i semi-elitære træningstilbud.

"Man har haft en tendens til at give teenagere et halvprofessionelt tilbud. Hvis ikke du var klar på noget semi-elitært, kunne du stoppe med at spille håndbold. Fra det allerøverste lag er det sjældent, de går kolde i det, men blandt dem, der ligger under, har vi mistet rigtig mange," siger Claus Hansen.

Han er ikke bange for at tilskrive det elitære fokus en del af ansvaret for, at håndboldsporten har blødt medlemmer de sidste 20 år.

"Det har vanvittigt meget at sige i forhold til medlemstallets udvikling. Generelt snakker vi alt for lidt trivsel for unge mennesker," lyder det fra den tidligere landstræner.

Brug tiden rigtigt

Udover at være højskolelærer på ISI Idrætsefterskole i Ikast og kommende assistenttræner i Skjern Håndbold, er Claus Hansen frivillig træner i håndboldklubben KLG Håndbold i Lind. Her har han været med til at starte et nyt træningstilbud op for teenagere, som hedder ”Vild med håndbold”.

Konceptet har én sæson på bagen og er bygget op omkring én ugentlig træning, socialt samvær og stævner hver tredje eller fjerde lørdag og træningen er tilpasset niveauet og ambitionerne.

"Vi startede, fordi vi havde et U18-hold, som gav op midt i sæsonen. De spillede i A-rækken på laveste niveau, men de skulle køre længere og længere til kamp. Det gik bare ikke op. Med ”Vild med Håndbold" prøvede vi at bevare deres motivation for at være aktive og spille bold," fortæller Claus Hansen.

Konceptet fastholder tre håndfulde drenge i de skrøbelige teenageår, hvor meget andet trækker, og selvom skridtene er små, går de i den rigtige retning.

Der er endnu ikke en kvindelig pendant, men det skal ses i lyset af, at KLG Håndbold for nylig har foretaget en genrejsning efter at have været tæt på at lukke. Med to velfungerende U16-pigehold kan ”Vild med Håndbold”-konceptet meget vel blive aktuelt i den nærmeste fremtid.