De unges tips: Derfor kom vi tilbage efter efterskolen

Det kan være svært at fastholde unge spillere i klubben og foreningslivet, når de tager på efterskole. I Jelling fS besluttede et helt hold af unge gutter at vende tilbage på halgulvet.

Læs også: Claus Dalgaard-Hansen: Glem ikke bredden i teenagetræningen

I Jelling fS er det i år lykkes at få et U17-drengehold, og det er der ellers en del klubber, der bøvler med. Ikke mindst lige efter et år med efterskole og start på ny uddannelse.

Holdet er blevet til på drengenes opfordring. De tog nemlig kontakt til deres gamle trænere og klubben, fordi de savnede håndboldhallen, holdkammeraterne og deres trænere.

Klub og trænere tog godt imod deres henvendelse, og nu er hver tirsdag og enkelte weekenddage afsat til træning og kamp, mens lektier, venner, kærester, gaming og fester er på sidelinjen i nogle timer.

Her kommer nogle af drengenes bud på, hvad der har været vigtigt for dem i deres tilbagevenden til halgulvet.

1. Forventningsafstemning og medindflydelse

Hvornår og hvor ofte skal vi træne? Er det seriøst, hygge eller en kombination? Hvor stor en indsats lægger vi i det?


Det er nogle af de spørgsmål, der kan være gode at afklare på forhånd. På Jelling fS’ U17-hold har de med succes forventningsafstemt med trænerne på forhånd, så alle ved, hvad de kan forvente.

Læs også: Efterskole går forrest i udviklingen af Five-a-side Håndbold

2. Gode, engagerede trænere

Gode trænere er vigtige - det gælder for alle håndboldspillere. Ikke mindst U17-holdet i Jelling. Faktisk var det nærmest et krav for dem, at de kunne få deres to gamle trænere tilbage for at træne dem. Den stærke relation og en god forståelse for de unges situation var vigtig.

Derfor kontaktede de deres gamle trænere igen for at høre, om der var interesse for at starte op sammen.

Det er ikke sikkert, at alle har mulighed for at få de samme trænere igen, men de unge nævner uanset hvad trænerens engagement som vigtig.

3. Fokus på fællesskab

Alle de unge nævner fællesskabet som fuldstændigt afgørende for deres beslutning om at vende tilbage i klubben på den anden side af efterskoleopholdet.

3. halvleg er mindst lige så vigtig som de to første, og der skal være plads til for eksempel øl, bødekasse med afsluttende fest og masser af hygge ved siden af jagten på point.

4. Løbende kontakt - til en vis grænse

Det kan være en god idé, at klubben eller trænerne holder kontakten med spillerne i et eller andet omfang. Det kan for eksempel være, at spillerne stadig er velkomne til sociale arrangementer og klubture, selvom de er på efterskole.

Læs også: 8 grunde: Derfor skal du være frivillig træner

Men det bliver også nævnt, at det ikke må tage overhånd. Løbende beskeder med “er du klar?” kan irritere, og i stedet anbefaler spillerne at gøre det meste inden og i slutningen af efterskoleopholdet.

Facebook og sociale medier er en effektiv måde at holde kontakten med hinanden på - ikke mindst spillerne imellem. Det kan for eksempel være via en særligt oprettet facebookgruppe kun for holdet.

 5. Fleksibilitet og forståelse

Mange unge har travlt, og klubben skal finde plads mellem lektier, venner og meget andet. Det kan være en god idé at tilpasse træningen efter de unges hverdag, og først og fremmest fokusere på, at det skal være et sjovt afbræk at dukke op i foreningen. 

De unge mener sagtens, at det kan være ambitiøst og sjovt på samme tid.