Guide: 10 råd til en god stævnedag for dig og dit børnehåndbold-hold

Stævnedage er spændende og udfordrende. Få en god stævnedag med dit børnehåndboldhold med to erfarne børnehåndboldtræneres 10 bedste råd.

Saml holdet mellem kampene, råder Cindie Deleuran. Så får de mere ud af fællesskabet. Foto: Camilla Thorsø Lund

Max. Totalhåndbold er et børnehåndboldkoncept, der skal hjælpe børn i alderen 8 til 14 år til at få den bedste overgang fra den lille til den store håndboldbane. Reglerne er næsten de samme som i traditionel håndbold, men der er undtagelser: Derfor bliver spillet hjulpet på vej af en vejleder, som hjælper de unge håndboldspirer med at få spillet til at flyde og få bolden rundt på hele banen.

Vejlederen spiller derfor en afgørende rolle, når I er til stævne - men det gør du også som træner. Du kan nemlig være med til at sikre, at I får en god dag sammen på holdet, når I er ude til Max. Totalhåndbold-stævnerne, der bliver afholdt over hele landet. Få de 10 bedste råd fra de to erfarne børnehåndboldtrænere Cindie Deleuran fra Viborg HK og Lene Christiansen fra Ikast FS - og kom godt på vej med dit Max. Totalhåndbold-hold.

 1. Afstem forventningerne med vejlederen og træneren fra modstanderens hold 
  I Max. Totalhåndbold-reglerne er der plads til fortolkning. Derfor er det en god idé, at du og modstanderholdets træner bruger et par minutter med kampens vejlederen, hvor I får talt forventningerne til spillet igennem, inden kampen fløjtes i gang. Skal der være målkast eller indkast, når bolden ryger ud over sidelinjen efter skud på mål? Tæller I skridt? Må man skyde på mål fra hele banen, når målet er tomt? Skal det ene hold tage en spiller ud, hvis de fører med tre mål? På den måde sikrer I, at holdene spiller på samme niveau, og at der ikke opstår uoverensstemmelser undervejs.

  Lene Christiansen, erfaren børnehåndboldtræner, Ikast FS

 2. Ros børnene - også selvom de misser
  Den gode stemning til stævnerne er vigtig for, at børnene får en god dag. Ros derfor spillerne! Hvis de brænder, men har lavet en god finte inden, så hold fast i, at det var en god finte, de lavede. Og ros også dem, der ikke skyder på mål: Hold fast i at det var godt, at barnet spillede til en anden på holdet, der var helt fri. Barnet havde en vigtig rolle for spillet, og det skal der også roses for.

  Cindie Deleuran, erfaren børnehåndboldtræner, Viborg HK

 3. Øv den legende håndbold hjemmefra
  Med Max. Totalhåndbold har børnene mulighed for at lære håndboldspillet og dets regler, men med nogle løsere rammer. Inden I tager til stævne, kan I øve denne form for håndbold ved at arbejde med zoner på banen frem for pladser. Det giver en mere legende form for håndbold, som holder alle spillere i gang - og det er vigtigt til stævnerne for at sikre, at alle er med. 

  Lene Christiansen, erfaren børnehåndboldtræner, Ikast FS

 4. Lad alle børn score mål
  Alle børn synes, at det er fedt at score et mål - og det kan du som træner hjælp dem til at prøve. Børn kan sagtens forstå, at alle skal have lov at være med, og du kan som træner løse det ved at give børnene nye opgaver. Har én af spillerne scoret flere mål i træk, så giv ham eller hende en ny opgave: Nu er spillerens opgave i stedet at spille bolden op til en anden, som så kan score for holdet.

  Cindie Deleuran, erfaren børnehåndboldtræner, Viborg HK

 5. Gå forrest som det gode eksempel
  Det er vigtigt, at børnene allerede når de stifter bekendtskab med sporten, lærer at have en god sportsånd med sig. Gå derfor som træner forrest som det gode eksempel til stævnerne: Lær børnene, at man siger pænt tak for kampen, når den er færdig, og at man behandler sine modstandere, som man selv vil behandles. Ligesom man skal være den gode kammerat og sørge for at have alle med i fællesskabet imellem kampene.

  Lene Christiansen, erfaren børnehåndboldtræner, Ikast FS

 6. Tal med forældrene om spillet på forhånd
  Få allerede inden stævnet fortalt forældrene, hvad Max. Totalhåndbold-kampe går ud på: Det er ikke at vinde, men at få nogle gode kampe, hvor alle børn er en del af spillet. De forældre, der brokker sig over spillet ude til stævnerne, er ikke ude på at gøre spillerne forlegne. Udfordringen er ofte, at de ikke tænker over det som Max. Totalhåndbold. Derfor kan du som træner starte din sæson med et forældremøde, hvor du fortæller om konceptet, og får gjort klart, at brok over spillerne eller vejlederen ikke er på sin plads.

  Cindie Deleuran, erfaren børnehåndboldtræner, Viborg HK

 7. Inviter forældrene ind i håndboldfællesskabet
  Gør forældrene til en del af fællesskabet, når I er ude til stævner. Det betyder alverden for børnene, at de spiller for en gruppe af forældre, frem for at de spiller i en halvtom hal. Ligesom medaljeoverrækkelsen bliver sjovere, hvis forældre og trænere klapper af spillerne og står klar som ”paparazzi”. Når spillerne kommer hjem med en bronzemedalje efter deres første stævne, vil de ligne Mikkel Hansen, der lige er kommet hjem fra OL med en guldmedalje.

  Lene Christiansen, erfaren børnehåndboldtræner, Ikast FS

 8. Få samlet børnene mellem kampene
  Sæt dig som træner ned sammen med børnene i mellem kampene og spis et stykke frugt eller en kiks med dem. Det er fint, at pauserne også går med leg, men sørg for at få samling på holdet i nogle af pauserne, så I kan få snakket sammen og lære hinanden bedre at kende. Fællesskabsånden på holdet bliver større af, at man kender hinanden rigtig godt.

  Cindie Deleuran, erfaren børnehåndboldtræner, Viborg HK

 9. At tabe er en del af spillet
  At tabe er en del af Max. Totalhåndbold, ligesom det er i andre aspekter af livet. Lær ikke dine spillere, at I er med til stævnerne “bare for at være med” - I er der selvfølgelig for at vinde, men der er stor forskel på, hvordan du som træner lærer dine spillere at tackle både at være en god vinder og en god taber. Tal med dem om det allerede hjemmefra.

  Lene Christiansen, erfaren børnehåndboldtræner, Ikast FS

 10. Undervurder ikke gevinsten ved stævner
  Når dine spillere for første gang har oplevet en kamp eller et stævne, begynder det hele at give mere mening for dem. Først dér vil de forstå betydningen af pladserne på banen, reglerne og hvorfor I laver de forskellige øvelser til træning. Tag dine spillere med til så mange stævner som muligt - det er det hele værd!

  Lene Christiansen, erfaren børnehåndboldtræner, Ikast FS