Have-håndbold styrker dit barns leg og motorik

Giv dit barn en bold med i haven. Det opfordrer til leg og eksperimenter, og græsunderlaget styrker motorikken.

Håndbold på græs er godt for spillet og motorikken - både når dit barn spiller kamp, og når det leger. Foto: Karin Riggelsen

Sommeren står for døren, håndboldsæsonen er forbi, og snart bliver græsset i haver og parker trækplaster for solhungrende børnefamilier.

Men inden du lægger børnenes bold på hylden og tager tæppet frem, så bør du overveje at udnytte græsunderlaget. Det kan nemlig være gavnligt for udviklingen af dit barns motorik.

"Når det gælder motorisk indlæring, er evnen til at reagere på udefra kommende faktorer en vigtig del af spillet, og her kan det ujævne underlag, som græsset er, være den faktor udefra der påvirker boldens bevægelse,” siger Malte Nejst Larsen, ph.d-studerende, der forsker i børns fysiologi ved Københavns Universitet.

Mere frit spil

Samtidig fortæller håndboldkonsulent A.P. Hansen fra DGI Østjylland, at børn har større tendens til være løsslupne i håndboldspillet, når de kommer på græs i forhold til at træne i en hal, hvor der er en mere seriøs atmosfære.

"Vi er også gode til at lege i hallen. Men det er tilladt at gøre det lidt anderledes, når man spiller udendørs håndbold i forhold til at spille i en hal. Det er tilladt at eksperimentere, og dét kan være udviklende for børnene og deres håndboldspil,” siger A.P. Hansen.

Han tilføjer, at især børn »får en fantastisk oplevelse, når de pludselig mestrer ting med en bold«. Og netop det, er der masser af muligheder for, når man flytter håndboldspillet fra gulv til græs. 

Børn får en fantastisk oplevelse, når de pludselig mestrer ting med en bold

A.P. Hansen, Håndboldkonsulent

”Man kan hænge ting op i haven som man kan skyde til måls efter og eksempelvis udnytte, at man har hæk og tøjsnor. Eller lege mange typer småspil,” siger A.P. Hansen.

Også Malte Nejst Larsen siger, at især småspil kan være med til at styrke fysik og motorik hos børn.

"Det er gavnligt at have perioder med meget høj intensitet. Vi har lavet studier, der påviser, at højintensitet - baseret på pulsmålinger - i andre typer boldspil arrangeret som småspil med 2-4 på hvert hold, er gavnligt," siger han.